Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.05.2017.
19:02
D. Dekić - Vesti A

Gardisti ubijeni, a ubica nema

Stradanje gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, 2004. godine u beogradskoj kasarni Karaš u Topčideru, misterija je i posle 13 godina, dugih za porodice i advokate koji pokušavaju da dokažu da vojnici nisu ubili jedan drugog, već su poginuli od treće ruke.

youtube.com/RSE Balkan
Misterija duga 13 godina

Da je mladiće neko ubio, dokaz su i nalazi dopune forenzičke 3D rekonstrukcije njihove pogibije koje su advokati porodica dostavili Komisiji za ispitivanje slučaja Topčider. Ne odustaju od istine, ali prema rečima advokata Predraga Savića, ni posle toliko godina nemaju odgovor i ne znaju šta se dešava. Savić objašnjava da su zastupnici porodica vojnika koji su uputili poslali molbu Komisiji Vlade Srbije da razmotri činjenice, očekuju da će to telo formirano krajem prošle godine raditi svoj posao.

Međutim, hronologija ovog slučaja ukazuje na opstrukciju. Mada je Ustavni sud Srbije još 2012. utvrdio da je prekršeno pravo porodica žrtava na fer i pravično suđenje, što je i potvrda da su gardisti ubijeni, pomaka nije bilo.

Nova komisija

Vlada Srbije je u decembru 2016. formirala komisiju za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za smrt gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića. Čine je predstavnici Ministarstva odbrane, Vojno-bezbednosne i bezbednosno informativne agencije, Ministarstva policije, Višeg javnog tužilaštva, Tužilaštva za organizovani kriminal, advokati Predrag Savić, Olgica Batić, Aleksandar Đurić i Aleksandar Đorđević.

Taj i odgovor na pitanje zašto telohranitelji Ratka Mladića nisu saslušani, iako se spekulisalo da je smrt mladića vezivana za njegovo skrivanje u kasarni, advokati Milovanovića i Jakovljevića, prema rečima Savića, očekuju upravo od komisije. Kao i zašto se dozvolilo da slučaj bivšeg vojnog istražnog sudije Vuka Tufegdžića, protiv koga su porodice gardista još podnele prijavu, zastari 2014. Podsećanja radi, Tufegdžić je tvrdio da je reč o samoubistvu i ubistvu u Topčideru, a mrtve vojnike je proglasio duševnim bolesnicima. Transparentnost Srbija je zbog tog zastarevanja pokrenula postupak pred disciplinskim tužiocem Visokog saveta sudstva protiv sudije u postupku Marine Anđelković.

- Nadam se odgovoru ne samo na ova, već i na još neka pitanja - rekao je Savić u izjavi za "Vesti".

Posle stradanja vojnika 5. oktobra 2004, bivši Vojni sud je sproveo istragu, a veštaci koje je angažovao zaključili su da da je Jakovljević ubio Milovanovića, a onda pucao u sebe. Kasnije je formirana nova nezavisna državna komisija koja je obavila uviđaj, sudsko-medicinsko i balističko veštačenje i eshumaciju tela vojnika i zaključila da je gardiste je ubila "treća" osoba. Izveštaj te komisije, 2008. su potvrdili i forenzičari američkog Federalnog istražnog biroa FBI. Bivši ministar policije Božo Prelević podseća da su i kasniji rezultati pokazivali ono što je utvrdila nezavisna državna komisija na čijem je čelu bio on.

Jaka struja koči istinu

- Zanimljivo je da i posle toliko godina postoji neka jaka struja u Srbiji koja ne želi da se ovaj slučaj razreši i otkrije istina. Dokaz za ovakve moje tvrdnje je očigledna kampanja koju i sada vode protiv nas neki nedeljni listovi - otkriva advokat Predrag Savić.

- Ne fali ovde nalaz, već počinilac i nalogodavac - kratko komentariše Prelević za naš list.
Upitan da li se tokom istrage moglo nazreti ko je likvidirao gardiste, on odgovara da je teško ulaziti u to.

- Postoje različite pretpostavke na tom nivou, ali se mora imati dokaz za tvrdnje - kaže naš sagovornik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online