Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.05.2017.
19:09
Vestionline, b92.net A

Kako Srbi da dođu do Trampa?

Srpske vlasti planiraju da zemlja bude više prisutna u SAD i da uspostavi intenzivniju saradnju s predsednikom Donaldom Trampom.

Reuters
Srpski kokus "kreće u diplomatsku ofanzivu u Vašingtonu

Navode da je jedini način da se to ostvari preko srpskog kokusa u Kongresu.

Njegov zadatak biće da jača ekonomsku saradnju SAD i Srbije, privlači nove investicije, ali i da se bavi političkim pitanjima, poput statusa Kosova, te procesuiranjem ratnih zločinaca.

Iz Beograda poručuju - srpski kokus "kreće u diplomatsku ofanzivu u Vašingtonu" sa svojih 26 članova. 

Radi se na tome da američki senatori i kongresmen, koji će se u Vašingtonu boriti za srpske interese, što pre krenu u akciju. 

Čovek koji je iz Vašingtona nekada bio savetodavac srpskih vlasti, a danas vlasti RS, objašnjava šta je najvažnije u kokusu.

- Jasno definisan cilj vlasti u Beogradu, zatim da se uključi dijaspora, i spoljna politika, da vlada i svi usmere sve kontakte ka tom cilju - naveo je analitičar Obrad Kesić. 

Članovi kokusa imenuju se na svake dve godine. Najveći uspeh srpskog kokusa jeste to što američki Kongres nije usvojio rezoluciju o nezavisnosti Kosova, iako su ga SAD priznale. 

Borislav Stefanović kao službenik srpske ambasade u Vašingtonu ima iskustva sa privlačenjem kongresmena da budu na srpskoj strani. 

- Naša ambasada neće insistirati na nerazumnim stavovima, već na stavovima koji su zdravorazumski i u nekoj meri usaglašeni sa SAD spoljnopolitičkim interesom. Albanci imaju spoljnopolitički cilj koji je sličan stavu SAD, a mi imamo koji je suprotan, da Kosovo ne bude nezavisno - rekao je Stefanović. 

Srbija je zato u prošlosti angažovala čak četiri lobističke kuće, ali bez uspeha. Prednost kokusa u odnosu na njih je u tome što imaju direktan uticaj na američki Kongres. To nije jedina razlika. 

- Lobi je delatnost koja se radi za novac i ima za cilj da utiče na političke odluke po propisanim pravilima. Kokus je politička grupa ljudi u američkom kongresu koja je zainteresovana za rešavanje nekog pitanja, od rasnih, ekonomskih pitanja - rekao je bivši dopisnik “Politike” iz Vašingtona Moma Pantelić. 

Ipak, pitanje je šta će Srbija ponuditi članovima kokusa da budu na njenoj strani jer, iako formalno besplatan, u zemlji zelenih novčanica nema besplatnog ručka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online