Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 04.07.2010.
00:53
pressonline.com A

Koštunica: Tadiću sam kriv za sve

Vojislav Koštunica, danas pomalo zaboravljeni srpski političar, a pre skoro deset godina čovek koji je učinio nemoguće - pobedio na izborima Slobodana Miloševića, otkrio je ono što svi znamo - kako se sadašnja vlast uvek vadi na greške prethodnika (kao što je to onamad radila i vlast dotičnog Koštunice)...

Stih iz poznate partizanske pesme: "Drugarice posadimo cveće...", današnji srpski političari Koštunica (levo) i Nikolić su zamenili stihom: "Ej, drugovi, zapalimo sveće..."
 

"Kada bi sadašnja vlast uspela da uradi nešto dobro za zemlju, kada se svakoga dana ne bi iznova pokazivalo koliko je pričama o različitim diplomatskim podvizima i velikim privrednim megaprojektima obmanjivala građane, onda ta ista vlast ne bi svu svoju snagu trošila dokazujući kako je uvek neko drugi kriv za njene neuspehe", kaže lider DSS-a Vojislav Koštunica u intervjuu beogradskom "Presu".

- I zaista, nigde u Evropi ne može se naći ni približno nešto slično: da imate toliko neuspešnu vlast kao što je ovdašnja, koja pokušava da traje i opstaje ubeđivanjem građana da je prethodna vlada bila loša. Očigledno je da sadašnja vlast nema snage da se suoči sa odgovornošću za neuspeh vlastite politike - priča Koštunica, komentarišući optužbe lidera DS i njegovih partnera da je njegova vlada odgovorna kako za odlivanje poreza od velikih kompanija i slučaja "Šarić", tako i za aferu "Satelit" i prodaju "Večernjih novosti".

Šta je DSS predvideo novim ekonomskim programom da Srbiji bude bolje?

- Napravili smo i javnosti obrazložili sveobuhvatni program razvoja zemlje. I to je jedini celoviti ekonomski program koji danas postoji u Srbiji, jer Vladin program rada koji je Skupština odobrila pre dve godine kao da nikada nije donet. Cilj našeg programa je da najpre zaustavimo propadanje privrede, podstaknemo ulaganja u ključne grane, povećamo zaposlenost i da prosečne plate u Srbiji za početak budu veće za sto evra, kao što je to bilo kada je DSS predvodio vladu.

Da li ste razgovarali sa Tomislavom Nikolićem o efektima mitinga u Kruševcu i o narednim koracima? S obzirom na to da vlast odbacuje mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora, čime mislite da je privolite da ih raspiše?

- Pogledajmo prvo šta je Vlada uradila za dve godine. Niko kao sadašnja vlast nije davao krupnija obećanja koja listom nisu ispunjavana. Umesto da održe reč, oni su jednostavno doveli u pitanje državnu celovitost Srbije, podstakli iznutra dezintegraciju zemlje, privredno ozbiljno oslabili Srbiju, srozali prosečne plate, a uvećali broj nezaposlenih i siromašnih. Vlast koja se oslanja na tanku skupštinsku većinu, ne mareći za to kako građani žive, može samo da nanosi sve veću štetu zemlji. Odgovornost opozicije je da odlučno, u interesu Srbije, zahteva raspisivanje izbora, ali je na Vladi da odluči da li će i koliko dugo po svaku cenu braniti vlast. Šteta je za Srbiju što sadašnji režim ne razume da su izbori prirodan i razuman izlaz u situaciji kada jedna vlada nema snage da se izbori sa krizom i da zemlju vodi napred.

Hoćemo izbore!

Miting nije pokazao šta DSS i SNS hoće osim vanrednih izbora. Da li ima zajedničkih tačaka između vas? Postoji mišljenje da stavovi Nikolića ne odudaraju od stavova Borisa Tadića.

- U pravu ste da DSS i SNS imaju zajednički cilj da se raspišu izbori. A kada je reč o budućem programu nove vlade, sve stranke treba na izborima otvoreno da saopšte svoje programe, a na građanima je da svojim glasovima, odnosno podrškom biraju vladu. DSS se zalaže za ponovno uspostavljanje nacionalnog jedinstva i za novu nacionalnu politiku koja stavlja tačku na pogrešnu i površnu politiku da EU nema alternativu. Borićemo se na izborima za našu politiku nacionalnog jedinstva koja Srbiju i interese naših građana stavlja na prvo mesto, a međunarodne integracije procenjuje prema tome da li su i koliko u našem interesu.

Šta se sve podrazumeva pod novom nacionalnom politikom, na primer u spoljnoj politici? Da li je to oslanjanje, recimo, na Rusiju ili neku drugu državu, s obzirom na to da bez strane pomoći Srbija teško može da računa na oporavak?

- Problem je u tome što je preovladalo mišljenje da se Srbija, kao što kažete, ne može oporaviti bez nečije strane pomoći. Tako je došlo do politike da EU nema alternativu. Smisao naše nove nacionalne politike je da se upravo menja takav pristup i da, pre svega, sve svoje snage usmerimo na unutrašnju obnovu Srbije. To znači da ne prizivamo stalno pomoć spolja nego da na partnerskim odnosima sarađujemo sa drugim državama, kao i sa EU, i da gradimo ekonomske odnose koji će biti obostrano korisni.

Da li cilj može biti dobijanje statusa kandidata za EU, što bi nam omogućilo korišćenje pretpristupnih fondova EU? Da li je za DSS prihvatljiv naš status kandidata za EU, ukoliko to ne podrazumeva priznavanje nezavisnosti Kosova ili uspostavljanje tzv. dobrosusedskih odnosa?

- Status kandidata i uopšte odnosi sa EU ne zavise, naravno, samo od nas nego i od interesa EU. To znači da je pravo pitanje kakvi su planovi EU sa Balkanom, imajući u vidu veliku ekonomsku krizu i unutrašnje odnose u EU. Turska je već više decenija kandidat jer je takav interes EU. A kada je reč o zahtevu EU za uspostavljanje dobrosusedskih odnosa sa lažnom državom Kosovo, treba se zaista praviti posebno naivnim, kao što to radi sadašnja vlast, pa ne primetiti da Brisel taj zahtev svakoga dana ponavlja.

Srbija ima alternativu i ne mora da se grčevito hvata za EU

Ako EU ima alternativu, da li to znači da ukoliko joj ne pristupimo građani mogu da imaju perspektivu koju bi mogli da imaju sa Srbijom u EU?

- Srbija mora da pronađe alternativu i zbog toga što danas nije izvesno kakvi su sve planovi EU i da li će posle Hrvatske doći do dužeg zastoja u daljem proširivanju. Postoji i suštinska suprotstavljenost Ustava Srbije i odluka onih država EU koje su protivpravno priznale Kosovo. Zato je pravi trenutak da se okrenemo što više sebi tako što ćemo graditi Srbiju na najboljim evropskim vrednostima i standardima koji su nesumnjivo u našem interesu. Ne smemo biti zatečeni odlukom EU da dalja proširivanja stavi na slepi kolosek, odlažući ih na duži rok ili trajno.

Kako odgovarate na optužbe vladajuće koalicije da su sadašnje, pre svega ekonomske teškoće rezultat rada vaše vlade?

- To su neodgovorne i neistinite optužbe vlasti koja je skoro na svim poljima dovela Srbiju u težak, nezavidan položaj. Pošto je sadašnja vlast svoju politiku u protekle dve godine zasnovala na lažnim obećanjima, nije neobično da se krivica za to što obećanja nisu ispunjena i što je poverenje naroda izigrano stalno prebacuje na nekoga drugoga.


Da li ste napravili grešku raspisujući izbore pre dve godine? Kako bi izgledala Srbija da su DSS i SRS napravili vladu pre dve godine?

- Vlada se pravi, pogotovo u izazovima u kojima se našla Srbija, otvoreno i isključivo na izborima. To je demokratsko načelo kojeg se držim.

Kako ocenjujete rezultate koje je DSS postigao na lokalnim izborima u ovoj godini? Ispod ili iznad očekivanja?

- Pošto je cela zemlja u dubokoj krizi, vlast izaziva vanredne izbore u pojedinim opštinama kako bi tu uposlila ceo državni aparat i ne birajući sredstva pokazala kako je, eto, ona ipak uspešna jer može da pobedi u nekoj lokalnoj samoupravi. Građani u tim opštinama i gradovima su najbolji svedoci da to liči na sve samo ne na izbore i takmičenje političkih programa i ideja. A koreni i temelji prave demokratije zapravo su u slobodno izabranoj lokalnoj vlasti, onoj koja je najbliža samim građanima.

Kako vam izgleda Dnevnik RTS-a i da li je to RTS za koji ste se borili pre četiri godine?

- Najvećim delom RTS predstavlja ogledalo prilika u celom društvu i ukupne političke scene. Mislim da su pre nekoliko godina prilike bile drugačije i bolje i da se to odražavalo i na medije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online