Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.04.2017.
17:49
sputniknews.com, Vestionline A

Čija je Srpska lista?

Odluka Srpske liste da se preimenuje u političku stranku mogla bi da bude mač sa dve oštrice ukoliko bi se na političkoj sceni Kosova pojavila još jedna srpska grupacija. To bi moglo da dovede i do mogućih predizbornih ili postizbornih saveza i koalicija srpskih i albanskih stranaka, piše "Sputnjik".

commons.wikimedia.org/Djidash
Srpska lista

Srpski spor ubrzao preregistraciju

Prestrojavanje albanskih političkih stranaka uoči predstojećih lokalnih izbora, a moguće i vanrednih parlamentarnih na Kosovu i Metohiji, odrazilo se i na srpske političke subjekte. Tako je i do sada građanska inicijativa Srpska lista predala zahtev za preregistraciju u političku stranku.

Zahtev je podneo Slavko Simić, šef poslaničke grupe ove liste u parlamentu Kosova, a 1.650 građana je potpisima podržalo ovaj potez. Isti zahtev predao je, međutim, i Aleksandar Jablanović, bivši šef ove poslaničke grupe. Republička izborna komisija, kojoj su zahtevi podneti, još se nije izjasnila o tome ko je u pravu.

Ovaj spor, prema rečima Ranđela Nojkića, političara sa Kosova, neminovno je ubrzao odluku Srpske liste da se preimenuje u političku stranku.

- Mislim da je ovaj potez pre svega iznuđen jer Jablanovića ispred grupe građana ne može niko da smeni. Kod političkog subjekta je drugačije jer imate predsednika stranke, i ukoliko stranka smeni svog lidera - onda on gubi mandat i na svim drugim pozicijama koje ima, i u parlamentu i kao podnosilac zahteva za upis u registar - objašnjava Nojkić.

S druge strane, Nojkić veruje da je izbor Srpske liste da izađe na izbore kao politička organizacija mnogo povoljniji za nju od pozicije nevladine organizacije ili grupe građana koju je dosad imala.

Rasipanje glasova je neminovno

- Ako bi učestvovala kao stranka, onda ne bi svaki put morala da skuplja potpise prilikom prijave ako je dobila mandat na prethodnim izborima. U tom slučaju se samo prijavljuje i dostavlja spisak i normalno ide na izbore. Kod grupe građana to nije tako, daleko je komplikovanije, i sa tog aspekta gledano sigurno je povoljnije da budu politička stranka nego grupa građana - navodi Nojkić.

On objašnjava da će ovo neminovno voditi ka rasipanju glasova, koje, kako smatra, u samom parlamentu neće ništa promeniti za Srbe jer manjine imaju 10 zagarantovanih mesta, bez obzira na rezultate.

Nojkić ne veruje ni da bi, ako bi se neka od srpskih stranaka usudila da na izbore izađe kao obična stranka a ne kao manjinska, uspela da pređe cenzus od pet odsto - čime bi se broj Srba u kosovskom parlamentu faktički povećao. To je, veruje Nojkić, moguće samo ako bi se neka srpska grupacija udružila sa nekom albanskom strankom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online