Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.03.2017.
18:01
J. Arsenović - Igor Kozarski - Vesti A

Putinove rakete na čekanju

Srpski premijer Aleksandar Vučić dobio je uoči izbora u Moskvi priliku da se fotografiše s Vladimirom Putinom, ali nikako ne može da bude zadovoljan rečima ruskog predsednika da će se odnosi dve zemlje razvijati pozitivno bez obzira na razvoj političke situacije, odnosno ishod glasanja.

Tanjug/AP
Ledeni osmesi: Vladimir Putin i Aleksandar Vučić

Iz Beograda su stizale najave da će Putin prilikom susreta potpisati ukaz o isporuci aviona, raketa i drugog oružja Srbiji, što bi oduševilo mnoge glasače, to se nije dogodilo.

Uprkos tome, državni i drugi srpski mediji pod kontrolom režima izvestili su da je Putin poželeo uspeha aktuelnim srpskim vlastima "na izborima".

- Mi smo uvereni da će izbori koji se odvijaju u današnjim uslovima, u današnjoj Srbiji biti sprovedeni na najvišem nivou. Želim uspeha vlastima - rekao je Putin.

Srpska redakcija ruskog državnog medija Sputnjik, za razliku od srpskih medija, Putinove reči je okarakterisala kao očekivanje da će predstojeći predsednički izbori u Srbiji proteći na najvišem nivou, poželevši uspeh "aktuelnim vlastima".

Nada u narod Crne Gore

Ratifikacija članstva Crne Gore u NATO-u nije izazvala gromoglasne reakcije, a jedan od retkih komentatora je direktor Instituta strategijskog planiranja Aleksandar Gusev. On je ukazao da je crnogorski narod protiv takvog razvoja situacije i da zato vlast nije smela da sprovede referendum. Gusev pomirljivo kaže da je uveren da narod Crne Gore svog zastupnika vidi u Rusiji, ali nije predviđao šta budućnost donosi.

Putin je odmah potom dodao da kako god se razvila politička situacija, ne sumnja da će se odnosi dve zemlje razvijati u pozitivnom duhu prijateljstva koji ih karakteriše poslednjih godina. Pri tome, teško je poverovati da ruska diplomatija formirana još u 16. veku nema kontakte s glavnim srpskim opozicionim kandidatima i prvacima. Svi oni su se pažljivo izjasnili za vojnu neutralnost Srbije, što je Rusiji najvažnije. Saša Janković je ocenio da je došlo do zastoja u evrointegracijama i da je najvažnije da se država uredi. Lider DJB Saša Radulović čak je izjavio:

"Evropske integracije nisu dale nikakav rezultat. EU podržava autokratu u Srbiji."

Lepi Aca

Aleksandar Vučić je u susretu sa ženama poručio da one u životu i politici biraju po odgovornosti.
- Strašno je glupo reći da žene glasaju za nekoga samo zato što je lep - kazao je Vučić i obećao im veće plate u javnom sektoru i penzije, ali i propise koji će sprečiti nasilnike da se iživljavaju nad ženama.
Kritikovao je i muškarce koji ne plaćaju alimentaciju posle razvoda.

Podrška na kašičicu

Kada je voditelj RTS-a konstatovao da Rusija na predstojećim predsedničkim izborima u Srbiji nema svog kandidata, kao što je imala na izborima u Moldaviji ili Bugarskoj, Aleksandar Vučić je novinaru uzvratio da "nije siguran da je pažljivo slušao predsednika Putina".

Oni koji su skeptični prema tvrdnji da je Putin dao blanko podršku Vučiću, pitaju se zašto je onda ruski predsednik prolongirao potpisivanje sporazuma kojim će biti obezbeđena isporuka dugo najavljivanog oružja Srbiji.

- To je deo ruskih kalkulacija da baš ne daju Vučiću sve odmah jer ne zaboravimo da je srpski premijer često u ruskim državnim medijima meta kritike. Oni nisu sigurni u kojoj meri Vučićeva proevropska politika njima u nekim trenucima može da naškodi i mislim da zato je taj njihov gest farmaceutski, na čašičicu podrške - kašičica ustezanja - konstatuje spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.

Kremaljski hodočasnici

Dmitrij Peskov, portparol Vladimira Putina, otvoreno je rekao da se njegov šef regularno sreće s inostranim političarima koji učestvuju u izborima u svojoj zemlji.
Državni Tanjug navodi da ruski mediji "bruje o poseti Vučića Moskvi". Međutim, osim nekoliko suvih izveštaja, šire se osvrnuo jedino visokotiražni i samim tim u dobroj meri nezavisni "Moskovski komsomolac" koji Putinove goste naziva "kremaljskim hodočasnicima". Ovog meseca, u skladu s evropskim kalendarom izbora, zaređali su Horst Zehofer, premijer Bavarske i predsednik CSU koja ide na izbore zajedno s CDU Angele Merel, kao i francuski predsednički kandidat Marin le Pen.
- I evo je Putinu došao još jedan molilac visokog ranga, srpski premijer Aleksandar Vučić - navodi "Komsomolac".
Njihov sagovornik s Instituta za Evropu Ruske akademije nauka Pavel Kandelj primećuje da Vučić ranije javno nije demonstrirao simpatije prema Putinu.
- On se zalaže za pristupanje Srbije EU i saradnju s NATO-om. Ali, izbori su ga naterali da traži podršku Kremlja, pošto oko 70 odsto Srba za Rusiju vezuje zaštitu svojih interesa na Balkanu. Svi srpski političari znaju da ako žele uspeh na izborima moraju u Moskvu da naprave selfi s Putinom - kaže Kandelj.

Za Jakšića nema sumnje da je susret u Moksvi Putinov predizborni poklon Vučiću.

- Iako je sa stanovišta diplomatske prakse to pomalo neuobičajeno, ipak ne iznenađuje imajuću u vidu sestrinski odnos SNS-a i Putinove partije Jedinstvena Rusija - kaže Jakšić.

On konstatuje da je Putin rečima da želi uspeh vlastima čak otišao korak dalje od nemačke kancelarke Angele Merkel koja je takođe poslala signal podrške Vučiću, pristajući da se sa njim sastane u jeku predizborne utakmice za predsednika Srbije.

- Tako Vučić može da se pohvali da je za svoju politiku dobio podršku i od EU i od Rusije - konstatuje sagovornik "Vesti".

Oružjem protiv sukoba

Ruski mediji ukazuju i da nabavka oružja u Rusiji pozitivno utiče na rejting Vučića, za šta im daju pravo i bombastični naslovi u srpskim, pa i hrvatskim novinama koje na taj način podstiču prodaju.
Međutim, autori ruskih specijalizovanih vojnih sajtova smatraju da je Rusija, razvučena od Ukrajine do Sirije, zainteresovana za Balkan bez prevelikih potresa. Oni navode da ograničena količina oružja koje Moskva ustupa Beogradu, naravno ne služi za pariranje NATO-u, ali da uspostavlja lokalni balans snaga i time umanjuje mogućnost sitnih samovoljnih sukoba koji bi mogli da opterete rusku generalnu strategiju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online