Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.03.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti A

Srbija nas izbrisala

Ponovo stižu primedbe iz dijaspore na biračke spiskove. Državljani Srbije javljaju se s tvrdnjom da im je zbog greške administracije onemogućeno da glasaju na predstojećim predsedničkim izborima, a srpsko rasejanje širom sveta negoduje što država godinama ništa ne čini i optužuju vlast da pokazuje kako joj nije u interesu volja onih koji žive u inostranstvu.

A. Čukić
Ćorava kutija: Glasovi dijaspore nepoželjni

Nesposobna administracija

Građani Srbije u rasejanju najčešće se žale na administrativne greške zbog kojih ne mogu da se uključe u glasanje i smatraju da ih je matica izbrisala.

- Broj od 11.590 prijavljenih glasača u dijaspori je sramota, ali nije istina da smo samo mi krivi i da nas ne zanima stanje u Srbiji. Pokazuje se na delu da vlast čini sve da nas onemogući u glasanju - kaže jedan od naših čitalaca iz Nemačke koji kao najveći problem vidi kratak rok za prijavu i neprilagođeno radno vreme ambasada i konzulata.

Građani u rasejanju svakodnevno se obraćaju našoj redakciji da iznesu probleme.

Prema rečima Pavla Dimitrijevića, šefa pravnog tima posmatračke misije CRTA, u priličnom broju kontaktiraju i tu organizaciju žaleći se da su onemogućeni da glasaju.

- Najviše primedbi se odnosi na kratke rokove prijavljivanja za izlazak na birališta. Najčešće pitaju da li prijava u biračkim spiskovima diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) važi i za eventualni drugi krug glasanja. Ima i mladih koji su se iselili iz Srbije i nisu odjavili srpsko prebivalište, ali se ipak ne nalaze u biračkim spiskovima - otkriva Dimitrijević za "Vesti".

Gubljenje vremena

On ukazuje da se priličan broj žalbi odnosi i na lošu komunikaciju ambasada s lokalnim upravama.

- Recimo, u ambasadi kažu glasaču da nije upisan u birački spisak, pa ga upute u mestu u Srbiji iz koga je. Tamo dijasporac sazna da je upisan u birački spisak, ali mu do tada istekne vreme da se prijavi za glasanje u inostranstvu - objašnjava naš sagovornik ukazujući da je očito kako da neko ne radi svoj posao.

To potvrđuje i iskustvo našeg građanina iz Češke.

Sigal nema problema

Za razliku od dijaspore, odnedavni srpski državljani nemaju problema da ostvare biračko pravo. Tako je na internetu osvanuo poziv za glasanje čuvenom junaku akcionih filmova Stivenu Sigalu koji je u januaru 2016. dobio srpski pasoš.

- Moj zahtev je brzo prosleđen i posle tri dana stigao je imejl iz opštine da sam upisan za glasanje u inostranstvu i da mi šalju rešenje. Međutim, ono nije stiglo, pa sam morao sve da ponovim da bi mi poslali rešenje - kaže ovaj uporni čovek.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ambasada je bračni par srpskih državljana obavestila da nisu na spisku iako su do sada redovno glasali.

Australija opet ne glasa

Pavle Dimitrijević kaže da je CRTA ukazuje da je uzrok mnogih žalbi građana i propis da se u inostranstvu otvaraju biračka mesta samo tamo gde se prijavilo najmanje 100 građana.

Taj problem naročito se ispoljio u Australiji.

- Po isteku roka za prijavu u birački spisak, stigao nam je imejl da glasanje u celoj Australiji neće biti organizovano. Razlog je što nema 100 prijavljenih glasača za otvaranje jednog biračkog mesta - požalio se naš redovni čitalac i podsetio da je u toj zemlji propušteno već nekoliko izbornih ciklusa matice zbog istog problema.

Prošao voz

Tijana Milošević iz Norveške, kako je objavila je TV N1, uredno je i na vreme obavila sve da bi se registrovala, ali joj je rečeno da ne može da glasa.
Iz nadležne opštine su se izvinili zbog propusta.
- Rekli su da su dobili više od 1.100 naloga da izdaju rešenja za glasanje u inostranstvu. Samo moj nisu obradili, a kad su se javili, rok je već istekao istekao. U nadležnom ministarstvu tvrde da im je Tijanino pismo stiglo sedam dana posle roka, pa može da glasa ako dođe u Srbiju.

Nestali sa spiska

Pritužbe iz dijaspore stižu i u Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM) koji su takođe posmatrači na izborima.

Direktor te organizacije Milan Antonijević kaže za naš list da je problem i sam način prijave dijasporaca.

- Najviše primedbi prouzrokovano je što su dijasporci obrisani iz biračkog spiska u Srbiji kada su otišli u inostranstvo - naveo je Antonijević koji kaže da je najviše problema uočeno u Kanadi.

Međutim, našoj redakciji se javio i Srbin iz Austrije koji je obrisan sa biračkog spiska.

Njemu je rečeno da mora da ima ličnu kartu, odnosno boravak u Srbiji da bi uopšte mogao da glasa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online