Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.03.2017.
17:59
Danas A

Moćni "Miloš" i "Lazar" samo za slikanje

Novo domaće višenamensko oklopno vozilo "Miloš", srpskoj javnosti je u prisustvu premijera Aleksandra Vučića predstavljeno tokom minulog vikenda u fabrici "Borbeni i složeni sistemi" u Velikoj Plani.

Tanjug
Ima ko da kupi, nema ko da proizvede: Oklopno vozilo "Miloš"

Dok je svetska promocija bila na prošlomesečnom Sajmu naoružanja i vojne opreme u Abu Dabiju, gde je, prema rečima sagovornika lista "Danas", "privukao solidnu pažnju potencijalnih inostranih kupaca". To je i razlog što je premijer, koji je posetio i Sajam u Abu Dabiju, u Plani bio rezigniran, jer uprkos tome što za ta vozila možemo da imamo 700 do 800 narudžbina iz inostranstva, ne možemo da proizvedemo ni desetak. 

Iako iz njegove izjave nije jasno da li se potencijalni kupci interesuju samo za vozilo "Miloš", ili i za "Lazar" koji je, uz haubicu "Nora", takođe predstavljen na međunarodnoj smotri, većina poznavalaca prilika u domaćoj vojnoj industriji u načelu se slaže sa konstatacijom da ozbiljnija serijska proizvodnja u Srbiji nije moguća.

To bi bio skup poduhvat, tvrde sagovornici lista, jer se najvažnije komponente i oprema za ugradnju u njih kupuju u inostranstvu - motor, menjač, vešanja, reduktor, sistemi veze i druge ključne pozicije za proizvodnju tih vozila, domaće firme više ne mogu da proizvedu. Među uništenim fabrikama su FAP iz Priboja, kruševački "14. oktobar" (u kojem je početkom 90-ih trebalo da započne proizvodnja po dokumentaciji za izradu jugoslovenskog tenka M 84, koja je iz Slavonskog Broda preneta u Srbiju), Elektronska industrija Niš, beogradski DMB i mnoge druge. 

Premijer je u Plani otvorio i problem trećeg oklopnog vozila, jer je Vlada spremna da u novu liniju FAP-a uloži 15 do 20 miliona evra, ali ta fabrika bi morala da garantuje za tu proizvodnju. Reč je o borbenom vojnom vozilu, čiji je prototip FAP 2026 PS/AV, domaćoj javnosti predstavljen 22. oktobra prošle godine, na vojnoj paradi u Novom Sadu. 

Vozilo se radi na platformi FAP-a, Zastava je zadužena za sklapanje oklopne kabine, a trstenička Prva petoletka za instaliranje čuvenog švedskog sistema BOFORS, odnosno protivavionskog topa kalibra 40 milimetara, kojim mogu da se gađaju i ciljevi na zemlji. Vozilo ima pogon na šest točkova, pokreće ga "mercedesov" motor od 250KS i predviđeno je za prve borbene redove. Ali, od FAP-a se ovoga puta traže garancije, jer je prošle godine bilo problema čak i kod sklapanja prototipa.

Moćno srpsko oružje

"Miloš" je moćno oružje i oruđe namenjeno širokom dijapazonu rada policije i oružanih snaga. Može da se koristi za patrolne i izviđačke misije, kao komandno vozilo, za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, protivgerilsku i protivterorističku borbu, protivoklopnu borbu, kontrolu granica i teritorija. Opremljen je, između ostalog, Zastavinim protivavionskim mitraljezom 12,7 mm, koji ima više verzija, i kojim je bio naoružan i prvi jugoslovenski tenk M84, u čijoj izradi je, krajem 80-ih, u okviru projekta "kapela", učestvovala kompletna vojna industrija bivše SFRJ. Kontingent od 200 tenkova bio je prodat Kuvajtu, nakon konkursa na kome su učestvovale svetske sile u proizvodnji borbenih oklopnih vozila. Nastavak proizvodnje tog tenka prekinuo je rat i raspad bivše Jugoslavije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online