Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.05.2017.
18:01
B. Đokić - Vesti A

Kanonada u čast pobede

Povodom Dana pobede nad fašizmom Vojska Srbije izvela je pokaznu vežbu na poligonu Nikinci pod nazivom Čelik 2017. Kombinovane snage kopnene vojske i vazduhoplovstva, uz sadejstvo SAJ-a Mup Srbije, pred državnim vrhom pokazale su novo i modernizovano oružje i visok nivo uvežbanosti.

M. Karović
Rafalom u metu: Bofors u akciji

Vežbi su prisustvovali premijer Aleksandar Vučić, predsednik Tomislav Nikolić, predsednik RS Milorad Dodik, kao i ministri Vlada Srbije i RS.

Rakete iz obrušavanja

Sa više od 30 novih i modernizovanih sredstava naoružanja izvedena su gađanja ubojnim sredstvima, uključujući i ona iz aviona i helikoptera, a učestvovalo je oko 500 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i predstavnika odbrambene industrije.

Prikazana su oklopna vozila "Lazar" i "Miloš" iz kojih su izašli strelci i iz automatskih pušaka gađali mete na 100, 200, 300 i 500 metara. Nakon toga nova modularna puška je prebačena u snajperski mod i iz nje su gađane mete na velikim daljinama.

DODIK: Opasnost nije nestala

Sudeći prema izjavama Milorada Dodika otvorena je mogućnost da RS nabavi nova oružja iz programa srpske odbrambene industrije, ali
Dodik je čestitao Srbiji na osposobljenosti da odbrani zemlju i narod.
- Srbija nesumnjivo brine o svojoj budućnosti u smislu odbrane, jer niko ne sme da se zanosi činjenicom da je prestala bilo kakva opasnost za sve nas. Srpska je zagledana u Srbiju i nastoji u saradnji s Beogradom da se osposobi za odbranu - rekao je Dodik.

Potom su nastupili tenkovi M 84, dokazani u jugoslovenskim ratovima, ali i modernizovni. Iza njih dejstvovao je BVP M80A. Oni su, između ostalog, protivavionskim mitraljezima u pokretu gađali mete u tunelu.

Pokazao se i protivavionski sistem PASARS koji je rafalom pogodio pravo u centar metu na udaljenosti od 1,5 kilometara. Takođe, predstavljeno je malo oklopno vozilo "Miloš" bez posade.

"Lazari" i za izvoz

Ministar odbrane Zoran Đorđević rekao je za "Vesti" da je vozilo "Miloš" još u opitnoj fazi, dok je završeno ispitivanje "Lazara".
- Očekujem da uskoro prvih šest "Lazara" bude isporučeno Vojsci Srbije. Takođe, sve države koje budu želele da kupe "Lazara" moći će to da učine - izjavio je ministar Đorđević.

Reč je o robotu koji je bez greške pogađao mete. Za njim je "Lazar 3" topom pogodio metu udaljenu 1,5 kilometara.

U tom trenutku, modernizovani jurišni avion "orao" napravio je manevar, pošao u obrušavanje i raketama uništio cilj. Odmah za njim napad raketama su izveli protivoklopni helikopteri.

Premijera "alasa"

Nošandžije: Milorad Dodik i Tomislav Nikolić

Izuzetno uspešno dejstvovala je i samohodna haubica "Nora". Prikazano je i dejstvo modernizovanih raketnih sistema "Morava" i "oganj" iz kojih su gađani ciljevi na udaljenosti od 12 kilometara.

Obučeni i opremljeni

- Danas nam je Vojska Srbije pokazala da je izuzetno obučena i opremljena. Videli smo nova oružja i pokazali kako možemo sami da se branimo i opremimo najmodernijim sredstvima. Možemo da pariramo svakoj zemlji koja proizvodi oružje, osim onim najvećim - izjavio je Nikolić.

Potpuno novi protivraketni sistem "alas" gađao je pokretnu metu udaljenu oko 12 kilometara. Operator je pripremio raketu za dejstvo i lansirao, pa je ona vođena auto-pilotom bez problema poklopila metu. Dejstvovano je i modernizovanim samohodnim protivoklopnim lanserom oprobanih raketa tipa "maljutka 2T5".

Uz eksplozije od kojih su novinari bili zaštićeni šlemovima i čepićima za uši vojnici srpske armije demonstrirali su vrhunsko umeće i preciznost, a svi projektili pogodili su metu. Impresivni su bili i i snajperisti koji su pogađali na udaljenostima od 1.000 i 1.500 metara.

Čestitke iz aviona

U okviru taktičko-tehničkog zbora državnim zvaničnicima i vojnim atašeima stranih zemalja prikazano je oružje iz arsenala Vojske Srbije. Izloženo je više od 40 sredstava naoružanja i vojne opreme odbrambene industije Srbije, a poligon su nadletali migovi 29. Iz jednog od njih pilot je čestitao Dan pobede, Dan Evrope i Dan Vojske Srbije.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković ocenio je da je vežba bila visokorizična i svim učesnicima odao priznanje na uspešno obavljenom zadatku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online