Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.03.2017.
14:22
Vestionline A

"Srbija ide u opasnom pravcu, Vučić vlada faraonski"

Kandidat za predsednika Srbije Vuk Jeremić izjavio je za televiziju "N1" da je uveren da će biti drugog kruga predsedničkih izbora, koji će biti neka vrsta referenduma. Ponovio je da je spreman da, ukoliko ne uđe u drugi krug, podrži bilo kog drugog opozicionog kandidata koji bi u tome uspeo, osim Vojislava Šešelja.

Tanjug
Vuk Jeremić: Narod ćuti, mislim da će rezultati iznenaditi vlast 

Jeremić je rekao da je kroz razgovor sa građanima Srbije u kampanji, čuo da većina ne misli da Srbija ide u dobrom pravcu.

- Ne samo da ide u pogrešnom, nego u opasnom pravcu. Ako se to ne promeni, zacementiraćemo ovaj nazadni sistem na period od najmanje od pet godina - ističe on.

Kaže da je u ovom trenutku najvažnije da se svi kandidati opozicije koncentrišu da se što više podigne izlaznost na predsedničkim izborima, kako bi kandidatu vlasti bilo teže da dođe "do tih famoznih 50 odsto glasova" i pobede u prvom krugu.

- Verujem da pobeda u prvom krugu neće biti moguća, da ćemo ići u drugi krug, gde ćemo imati jednu vrstu referenduma… Garant mi je osećanje iz razgovora sa ljudima iz Srbije. Miloš Obrenović je goviro "Kada se narod mnogo buni, tada ga još više stegni, a kada ćuti, popuštaj". Narod danas ćuti, mislim da će rezultati iznenaditi vlast - rekao je Jeremić.

Jeremić je ponovio da je spreman, ukoliko on ne uđe u drugi krug, da podrži bilo kog drugog kandidata protiv vlasti koji bi u tome uspeo, osim Vojislava Šešelja.

- Voleo bih i od ostalih to da čujem, korisno je da se stvori takva zdrava atmosfera u opoziciji - naveo je on, ističući ipak da je uveren u svoju pobedi na predsedničkim izborima.

- Srbija koja će početi da se stvara nakon moje pobede, biće bolja, neće biti svih ovih likova -Vulina, Neše Stefanovića… Ono čega neće biti, neće biti gospodara sudbine i jahača apokalipse. A danas vladaju jahači apokalipse. Toga neće biti u Srbiji koju ja budem vodio. Mogu da garantujem da će biti drugačiji sistem vrednosti, i odnosa prema Srbiji, i prema inostranstvu - kazao je on.

Poručuje i da će, ukoliko pobedi, biti aktivan predsednik, a ne samo "dodeljivač ordena i fikus na Andrićevom vencu". Zato je pripremio program koji sadrži 70 tačaka, najviše u vezi sa spoljnom i bezbednosnom politikom, jer tu Ustav daje najšira ovlašćenja, ali i u vezi sa ekonomijom, zdravstvom, obrazovanjem…

Iako Ustav npr. u oblasti ekonomije ne daje predsedniku široka ovlašćenja, Jeremić kaže da bi šef države, svojim političkim delovanjem, mogao da utiče na otvaranje novih tržišta, a samim tim, posredno, i na nove investicije i otvaranje novih radnih mesta.

- Mislim da je važno izaći s konkretnom politikom. Samo se predsednik bira direktno, nosi veliki legitimitet koji možete posle da koristite kako smatrate da treba. Treba da se glasno i jasno izražava o svim stvarima, da ima aktivno mišljenje i da ga saopštava u javnom prostoru na takav način da utiče na procese - navodi on.

Pritom smatra da bi promena na predsedničkim izborima bila samo uvod u nove parlamentarne izbore, i šire promene u zemlju.

- Sve počinje od glave, a nikada se u Srbiji vlast i društvo nisu menjali, a da vlast nije izgubila predsedničke izbore. Prvi korak u promenama počinje na predsedničkim izborima. Jedino ako Vučić bude pobeđen, možemo promeniti sistem koji je on uspostavio, gde vlada na jedan faraonski način - ističe Jeremić.

Podseća da je dugo vremena predstavljao Srbiju u svetu, i kao ministar spoljnih poslova, i kao predsednik Generalne skupštine UN, i kao kandidat za generalnog sekretara UN, te da je u tom periodu stekao međunarodne kontakte, iskustvo i znanje za koje misli da bi bilo korisno za Srbiju u ovom trenutku. Uveren je, kako kaže, i da je pobedio u trci za generalnog sekretara, da bi Srbija od toga imala koristi i jednu vrstu međunarodne zaštite.

Jeremić kaže i da je kandidat grupe građana i da ni sa kim nije pravio koaliciju, već da ima tehničku saradnju sa pojedinim strankama, jer je potrebno pokriti 8.300 kutija na izborima, a na svaku nepokrivenu kutiju, kako kaže, ne možete da računate.

Tvrdi i da je u kampanji potrošio mnogo manje novca nego što se govori u medijima, jer se oglašava u digitalnom prostoru koji je jeftiniji, a uz to su tradicionalni mediji, kako kaže, nedostupni za njega.

- Režim troši ogromna državna sredsva, a neke stvari dobija besplatno, npr. vreme na televiziji u udarnim terminima. Čak i da mi otvore ta vrata, ja ne bih imao to da platim. Vi ste me pozvali ovog jutra da razgovaramo, i niste tražili novac, voleo bih da takvu vrstu odnosa imaju i drugi - naveo je Jeremić.

Jeremić kaže i da ima ograničen budžet za kampanju koji vode ljudi koji štede svaki dinar.

- Videćete kada budu objavljene liste donacija, zakon to zahteva, to su bila mala sredstva. Iznenadićete se koliko ima malih donacija od 50 do 100 evra. Nisam potrošio milione uopšte. Videćete, iznenadićete se koliko je to bilo malo - poručio je Jeremić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online