Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
40
Nedelja 05.03.2017.
18:01
J. Arsenović - Vesti A

Plaše narod krvoprolićem

Istog dana kada je predsednica Narodne skupštine Maja Gojković raspisala izbore i odredila 2. april za datum njihovog održavanja, vladajuća Srpska napredna stranka počela je svoju kampanju velikim skupom u Vranju. Već i sa tog mitinga održanog u četvrtak i potonjih verbalnih teških optužbi naprednjaka i opozicije može se videti u kom ambijentu će se odvijati jednomesečna predizborna kampanja.

Tanjug
Vatreno: Vučić opleo po opoziciji

Naprednjaci su opoziciju optužili da nema politički program, da je vođena jedino mržnjom prema Vučiću i da želi da izazove haos u Srbiji, dok je opozicija predsedničkog kandidata SNS-a i koalicionih partnera Aleksandra Vučića optužila za uzurpaciju vlasti, ukidanje institucija i medijski mrak.

- Moj odgovor svima onima koji prizivaju ukrajinski ili makedonski scenario je jasan - ne dam vam da srušite Srbiju, nisam vas se uplašio! - rekao je Vučić okupljenim pristalicama u Vranju, postavljajući pitanje ko opoziciji "plaća tri meseca kampanje".

Instrukcije spolja?

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović tvrdi da Saša Janković, Boško Obradović i Vuk Jeremić pripremaju nerede i haos u Srbiji u slučaju da u aprilu niko od njih ne bude izabran za predsednika Srbije.
- Očigledno je da po instrukcijama iz inostranstva i pojedinih domaćih tajkuna žele da destabilizuju Srbiju, unište sve institucije, da izazovu haos, nemire, da ponove ono što se u Srbiji desilo 5. oktobra, da ponove ono što se desilo u Ukrajini, Rumuniji i Makedoniji - rekao je Martinović.

Ministar policije Nebojša Stefanović je pitao po čijem nalogu svi oni pokušavaju da izazovu haos u Srbiji.

- Prosto je neverovatno da o urušavanju institucija govore dosovski kandidati Vuk Jeremić i Saša Janković, za vreme čije vladavine su institucije sravnjene do temelja - rekao je Stefanović.

I dok je premijer sa pola svoje vlade držao miting prvog dana predizborne kampanje, iako je tvrdio da će se izborima baviti van radnog vremena, opozicija još razmišlja kako će uspeti da za svoje predsedničke kandidate sakupi 10.000 potpisa overenih kod notara. Od 1. marta samo notari rade overu, posao koji su ranije obavljale i opštine i sudovi. Malobrojnost javnih beležnika i njihova loša organizacija već sada unosi strah kod opozicije da bi neki kandidati mogli biti zaustavljeni već na prvom formalnom koraku - predaji kandidature.

Činjenica da je Maja Gojković odložila rad prolećnog zasedanja parlamenta za posle izbora izbila je opoziciji prostor za medijsko pojavljivanje na Javnom servisu i dodatno suzila ionako slabu medijsku prisutnost na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

- Stanje haosa odgovara jedino Vučiću jer je suspendovao institucije, preuzeo apsolutnu kontrolu i samovoljno vlada. Obaveštavamo Vučića da ga niko ne mrzi i ne traži njegovu glavu i da prestane da obmanjuje građane. Kandidati opozicije tražili su samo da institucije rade u skladu sa zakonom i da se predizborne aktivnosti sprovode u skladu sa zakonom, da se svim kandidatima omogući da u izbornom procesu ostvare građanska i politička prava pod jednakim uslovima - saopštio je Srpski pokret Dveri.

Stefanović je prethodno izneo tvrdnju da parlament nije radio zbog izbora od kraja maja do sredine jula 2004. ili od 29. decembra 2007. do 15. februara 2008. godine, ali je zaboravio da kaže da su tada bili raspisani parlamentirni izbori, što je i podrazumevalo raspuštanje skupštine.

Cirkus za Mogerinijevu

Skupština Srbije ne može bez cirkusa, pa je tako i juče tokom obraćanja visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini poslanicima bila više nalik vašarskom događaju pod šatrom, ovoga puta radikalskom.

Njen polučasovni govor je od prve rečenice pratilo zapevanje i skandiranje poslanika SRS-a "Srbija i Rusija, ne treba nam Unija", praćeno lupanjem šakama o poslaničke klupe. Mogerinijeva je dvosmisleno uzvratila da će predsednička kampanja biti dobra i da treba "malo sačuvati glas i za svoje birače", a po završetku izlaganja izvinio joj se premijer Aleksandar Vučić kome su radikali vikali "Ua-ua".

Mogerinijeva se u skupštinskom zdanju zadržala nepun sat i žurnim korakom praćena poprilčnom svitom saradnika, požurila na sastanak sa opozicionim kandidatima Vukom Jeremićem, Sašom Jankovićem, liderom DS-a Draganom Šutanovcem i predstavnicom Pokreta Dosta je bilo. Poslanici Dveri nosili su parole "Srbija ne veruje Briselu" na srpskom i engleskom.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.03.2017. 19:51
Свака част Вучићу! – Косово постало члан Светске царинске организације
Nedelja 05.03.2017. 18:39
ДС су почели 5 октобра продају србије а Вучић сахрањује србију .Срби како живите у америчку демократију ??
Nedelja 05.03.2017. 19:51
Свака част Вучићу! – Косово постало члан Светске царинске организације
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online