Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.03.2017.
13:07
Vestionline, Srna A

Zapad i Amerika okreću leđa Prištini

Prištini je sada mnogo teže da izlobira članstvo u Unesku, jer su i neke rimokatoličke zemlje odlučile da budu uzdržane, a Albanci više nemaju jasnu podršku američke administracije, rekao je beogradski istoričar i stručnjak za pitanja vere Aleksandar Raković.

facebook.com/Hashim Thaçi
Zapad im sugerisao da zakasne sa podnošenjem zahteva, jer su znali da nema ništa od toga: Hašim Tači

- Niko ne gleda blagonaklono na rušenje crkava i manastira na Kosovu i Metohiji, to niko ne može da prihvati. Čak i zemlje koje su priznale secesiju Kosova nisu ni pre dve godine bile za prijem albanskih separatista u Unesko - naglašava Raković.

On je za TV "Pink" izjavio da izgleda da su Albanci namerno zakasnili u podnošenju zahteva za članstvo u Unesku ove godine, nakon što im je sa Zapada sugerisano da su prilike takve da oni neće moći da se izbore za prijem.

- Podnošenje zahteva Prištine za prijem u Unesko bilo je usmereno ka tome da njihova javnost bude svesna toga da su pokušali i ove godine. Ali, ako ih proceduralno odbiju, onda će moći da kažu - da su proceduralno odbijeni, pa će za dve godine ponovo da podnesu zahtev - kaže Raković.

"Šansa za bolji položaj Srba"

On ističe da je ovo kašnjenje prištinskog zahteva za prijem u Unesko veoma važna promena nakon predsedničkih izbora u Americi, kao i promena odnosa Zapada prema ruskim interesima.

Raković podseća da je stopirana kanonizacija kardinala Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojzija Stepinca, prijem samoproglašenog Kosova u Unesko, kao i prijem Crne Gore u NATO, što treba gledati kao jedan paket globalnih odnosa koji otopljavaju.

- Ne treba smetati sa uma da je upravo papa tražio od ruskog predsednika da zaustavi pogrom nad hrišćanima na Bliskom istoku, a ne od američke administracije, ni britanske, koje su izazvale ono što se dešava na Bliskom istoku - rekao je Raković.

On naglašava da je sada situacija povoljnija za Srbe i Srbiju i da postoje velike šanse da se položaj Srba, srpskih država i srpskog prostora učini mnogo boljim, ali je potrebno da Srbi daju doprinos kroz međuverski dijalog.

Prema njegovom mišljenju, za međuverski dijalog bitniji je dijalog sveštenika pravoslavnih, katoličkih i islamskih na lokalnom nivou, nego onih na vrhu, jer se tenzije, pre svega, ublažavaju u lokalnim sredinama.

- Tome ne doprinosi kanonizacija Stepinca, niti neprimerene izjave o Srbima poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića ili izjava Mila Đukanovića da neće biti zaokruženja crnogorske državnosti dok je SPC u Crnoj Gori - naveo je Raković, podsjećajući i na nezavidnu situaciju u Makedoniji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online