Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.02.2017.
11:54
pravda.rs, Vestionline A

Lazanski: Šta je sa ovim našim komšijama, na sve strane nas tužakaju

"Ja stvarno ne znam šta se to događa sa ovim našim komšijama, na sve strane nas tužakaju i glume neke evropske i svetske veličine", poručuje Lazanski. Njegovo saopštenje vam prenosimo u celosti.

A. Čukić
Miroslav Lazanski "opleo" po regionu

"Tako su ministar odbrane Hrvatske gospodin Damir Krstičević i ministrica odbrane Albanije gospođa Mimi Kodheli napisali nekakvo pismo upozorenja generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, inače našem vrlom i proverenom prijatelju, u kojem optužuju srpski politički vrh za 'nacionalističku retoriku koja preti bezbednosti Kosova i celog regiona'.

U pismu se skoro direktno zalažu za pretvaranje kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova. Kako je Kosovo po ustavu deo Srbije, sve očekujem energičan demarš našeg ministarstva spoljnih poslova hrvatskoj i albanskoj ekselenciji u Beogradu zbog otvorenog mešanja u unutrašnje poslove suverene države Srbije.

Zapravo, ajde što se oko Kosova javila Mimi, ali što se javio i Damir Dado, to mi nikako nije jasno. Naime, Dadeka i hrvatski mediji optužuju za počinjene zločine protiv Srba u BiH, a postoje i sumnje da je tokom rata na Kosovu 1998-1999. godine bio savetnik OVK-a.

Kao da su mu Srbi specijalnost. I tako među svim članicama NATO-a pismo protiv Srba napisaše Hrvat i Albanka. Stari srpski prijatelji. Naravno, mi ćemo oko pretvaranja kosovskih snaga bezbednosti u pravu kosovsku vojsku sada do neba da talambasamo o rezoluciji UN 1244, koja to ne dozvoljava.

A ta rezolucija obavezuje snage NATO-a da obezbede miran i normalan život svih stanovnika Kosova, znači svih, a ne samo Albanaca. Imaju li Srbi na Kosovu miran i normalan život? Nemaju. Ta rezolucija obavezuje i obezbeđuje bezbedan i slobodan povratak svih izbeglica i raseljenih lica.

Da li su se na Kosovo vratili Srbi? Minimalan broj. Ta rezolucija traži da se na Kosovu uspostavi 'privremeni politički okvir' vodeći u potpunosti računa o principima suvereniteta i integriteta Savezne Republike Jugoslavije.

Da se tužno osmehnem na taj 'privremeni politički okvir'. Ta rezolucija dopušta povratak dogovorenog broja jugoslovenskih vojnika, srpske policije i carinika na granicu prema Albaniji radi održavanja civilnog reda i zakona i zaštite ljudskih prava. Iz Beograda to nikada nije ni zatraženo. Gospodo političari, rezolucija UN 1244 vredi danas manje od papira na kojem je napisana i to je surova istina. Kosovo pravi svoju vojsku, mi možemo u ime mira i stabilnosti u regionu da smo protiv toga, ali osim verbalnih protesta ne vidim kod nas alternativu svesno amoralnoj vrsti političkog realizma.

Naime, Edi Rama najavljuje zajedničke ambasade Albanije i Kosova, a pitanje svealbanskog ujedinjenja samo je pitanje vremena. Između poglavlja i svealbanskog ujedinjenja, mi smo za poglavlja. Komšije su prvo odradile poglavlja, pa sada odrađuju i poglavnika. Dadek se nameće.

Srbija se u ovih 26 godina svačega nagledala, ponekad bila i brutalno nasamarena. Svojom krivicom. Kada svi sada kažu da vole Srbiju, eto volim je i ja. Zato što ne veruje u čudesne lekove i dijete, u čudesna i jedina rešenja, što je uvek malčice skeptična i s ironijom posmatra i sebe i druge.

Volim Srbiju jer ima sjajno osećanje za formu, u životu, u običajima, u odevanju, pa i u muzici i arhitekturi. Forma je ono što može zaokružiti haos tragičnog balkanskog bluza koji nas okružuje, ali čiji smo i mi deo.

Možda je naša forma zapravo samo derivacija naše starosti i istorije, znate ono nebeski narod, ali sa stanovišta estetike naša forma bi trebalo da bude strogi red  i ograničenje. Bez toga nastupa rasulo. Ili, i papa i Luter. Drugim rečima, politički realizam odavno je dobio neugodne konotacije i na levici i na desnici. Levičari predbacuju realistima da su stegnuti, bešćutni i cinični. Desnica vidi politički realizam kao nešto malo više od političkog kukavičluka.

Naravno, ni idealizam ne obezbeđuje automatski izlaz iz moralnih zamki državništva. To i jeste suština pitanja realizma u politici.

Predsednik Vlade Crne Gore gospodin Duško Marković dao je intervju američkom magazinu 'Tajm'. Dok mu žene i majke protestuju ispred zgrade vlade u Podgorici, jer je vlada smanjila iznos novčane pomoći za treće dete, premijer Crne Gore bavi se svetskim strateškim problemima između NATO-a i Rusije.

Tako premijer Marković zaključuje 'da je luka Bar strateški važna za protivnike NATO-a, posebno nakon konflikta u Siriji, kada je Rusija počela da traži dobru pomorsku bazu u nekoj od toplijih zemalja'. Premijer Marković tim rečima implicite priznaje da Crna Gora želi da uđe u sastav protivnika Rusije, što je neviđena diplomatska veština izražavanja. Kaže premijer Crne Gore 'kako će Crna Gora braniti interese zapadnoevropske zajednice i da odlukom Crne Gore da uđe u NATO Crna Gora postaje deo drugog civilizacijskog kruga'.

Znači, svi ostali izvan NATO-a su neka druga civilizacija?"

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online