Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 06.02.2017.
15:26
Informer.rs A

NATO upozorio Tačija: Ne igrajte se, Srbija bi zauzela Kosovo za par sati

Generalni sekretar NATO pakta Jens Stoltenberg poručio je prošlog petka predsedniku i premijeru lažne države Kosovo Hašimu Tačiju i Isi Mustafi da ne pokušavaju da izazovu rat, jer Vojska Srbije može brzo da zauzme južnu pokrajinu.

Tanjug/AP
Jens Stoltenberg lupio šakom o sto i otkačio Hašima Tačija i njegove zahteve

Kako prenose diplomatski izvori lista Informer, Stoltenberg je na zatvorenom delu sastanka sa prištinskim zvaničnicima rekao da je geostrateška pozicija NATO-a delikatna i da ne treba računati da bi savez tek tako ušao u rat sa Srbijom, iza koje, odlučnije nego ikada, vojno stoji Rusija.

Stoltenberg je prema saznanjima Informera, odmah na početku razgovora prekinuo Tačija i Mustafu,  koji su govorili o "preuzimanju kontrole nad severnom granicom" i o navodnoj pretnji "velikosrpske agresije".

- Prvi čovek NATO-a je rekao da Priština nikako ne sme na svoju ruku da uvlači zapadni vojni savez u rat. Naglasio je da Vojska Srbije ima operativnu i taktičku prednost na terenu i da bi u kratkom roku, od svega nekoliko sati, mogla da zauzme sever Kosova, sve do Ibra, a možda i veći deo pokrajine - prenosi sagovornik Informera i kaže da je Stoltenberg upozorio albanske lidere da bi u slučaju sukoba došlo do "nove realnosti na terenu".

- Rekao je da bi u slučaju da Vojska Srbije zauzme deo Kosova, Rusija sigurno odmah podržala Beograd. Navodno, NATO ima saznanja da bi Putin u tom slučaju momentalno Srbiji poslao vojnotehničku pomoć, a verovatno i značajna broj specijalaca i vojnih instruktora - ističe izvor Informera.

Stoltenberg je dodao i da bi NATO pakt na Kosovu morao oprezno da reaguje i zbog "nove politike Donalda Trampa".

- Tačiju i Mustafi je u jednom trenutku rekao: Gospodo, ne zaboravite da u SAD više nije predsednik ni Klinton ni Obama. Nisam siguran da bi Tramp zbog Kosova ušao u rat sa Rusijom i Putinom - kaže sagovornik Informera.

Poruka NATO-a realna

Analitičar Dragomir Anđelković, ocenio je da poruka NATO-a deluje realno.

- Tramp ne želi sukob na Balkanu i produženje tenzija sa Rusijom. A NATO je sterilan bez SAD i mora da sledi američki kurs - podvlači Anđelković.

Milan Miljalkovski, profesor Fakulteta bezbednosti, kaže da je NATO posle Trampove pobede u konfuziji.

- Promenio se odnos snaga na globalnom nivou. Rusija se vratila kao sila na svetsku pozornicu i sigurno se za nešto pita. posebno kada je Balkan u pitanju - zaključuje Mijalkovski.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.02.2017. 19:01
Kako naslov kaze ovo je jedina istina koju je NATO izgovorio poslednjih decenija!
Ponedeljak 06.02.2017. 23:44
Što nas la,žete kad je Cvikoš otišao da obeća svom bratu po kr,vabim rukama voknu pomoć,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online