Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.02.2017.
18:01
B. Đokić - Vesti A

U kasarni vežbali da ubijaju

Na strelištu Specijalne brigade Vojske Srbije, umesto elitnih vojnika gađanje su vežbali Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi i njegov prijatelj Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja. To se navodi u krivičnoj prijavi koju je Vojni sindikat Srbije podneo protiv brigadnog generala V. Z. i potpukovnika N. D. kojom ih terete da su zloupotrebili službeni položaj i omogućili osobama iz kriminalne sredine da koriste strelište i municiju Vojske Srbije.

A. Čukić
Pucanj u vojsku: Kriminalci na strelištu specijalaca

Upleten i "funkcioner Vlade Srbije"

Reč je o ljudima s obimnim kriminalnim dosijeom. Sale Mutavi je ubijen polovinom oktobra prošle godine u blizini Centralnog zatvora u Beogradu, dok je Velja Nevolja uhapšen proteklog vikenda pod sumnjom da je hladnokrvno iz pištolja mecima u glavu ubio Vlastimira Miloševića pre desetak dana na sred prometne Ulice 27. marta u Beogradu.

- S njima su na strelištu vojske vežbali i Nenad Vučković Vučko, tada podoficir u Specijalnoj brigadi, a sada visoki oficir MUP Srbije i zamenik komandanta operativnog centra srpske Žandarmerije, ali i visoki funkcioner Vlade Srbije - nezvanično saznaju "Vesti" od izvora u Ministarstvu odbrane, koji nije želeo da kaže koji je funkcioner Vlade Srbije sa dvojicom kriminalaca vežbao pucanje.

Kako nezvanično saznaju "Vesti" u Generalštabu Vojske Srbije, oni su nekoliko puta išli na strelište Specijalne brigade u garnizonu u Pančevu.

Ministarstvo odbrane: Zašto su dosad ćutali?!

Povodom saopštenja Vojnog sindikata Srbije oglasilo se i Ministarstvo odbrane koje podseća na proceduru podnošenja disciplinskih i krivičnih prijava i postavlja pitanje zašto se do sada ćutalo o navodnim zloupotrebama.
"Ministarstvo odbrane će, kao i uvek, maksimalno sarađivati s nadležnima u utvrđivanju istine i niko neće biti zaštićen pred zakonom ukoliko se krivica utvrdi", navodi se u saopštenju.

Predmet guran u fioku

- Sale Mutavi, Velja Nevolja, podoficir Vučković i funkcioner Vlade Srbije, dolazili su van radnog vremena u bazu Specijalne brigade. Zatim bi u situacionoj streljani, gde se simuliraju različiti scenariji, vežbali gađanje u pokretne mete. Koristili su automat hekler i koh, te pištolj glok 17. Sve ovo je odavno poznato u vrhu Vojske Srbije, ali niko nije smeo ništa da preduzme dok sindikat nije podneo krivičnu prijavu. Postoji predmet u ovom slučaju, po prijavi iz Specijalne brigade, ali niko nije postupao po tome - navode izvori "Vesti".

A. Čukić
Bez milosti: Mesto ubistva Vlastimira Miloševića

Isti izvori dodaju da su se gađanja dešavala posle 17 časova, odnosno kraja radnog vremena, a uglavnom bi se pre njihovog dolaska gasile kamere na prijavnici i oni bi ulazili bez evidentiranja u streljanu, gde ih je čekalo spremljeno oružje - dodaju naši izvori.

Diković sve zna od novembra

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić izjavio je da su njegovi predstavnici još u novembru obavestili načelnika Generalštaba VS Ljubišu Dikovića da osobe iz kriminogene sredine koriste streljanu u kasarni.
- To je bilo na sastanku povodom protesta koji je sindikat održao. Diković je bio u čudu zbog te informacije, i još je, ali ništa nije preduzeo. A sada je februar - rekao je Antić.

Ceo slučaj je izazvao veliku pažnju javnosti, pogotovo ako se zna da je posle ubistva Saleta Mutavog gotovo ceo državni vrh Srbije skočio na noge, a ministar policije Nebojša Stefanović je objavio rat mafiji.

N. Đurović
Strelac: Aleksandar Stanković

Na slobodi uprkos presudi

Veljko Belivuk (32), zvani Velja Nevolja, koji je trenirao na strelištu Specijalne brigade, čekao je da mu se stavi nanogica, budući da je septembra prošle godine osuđen na kaznu kućnog zatvora od godinu dana.

On je u javnosti postao poznat aprila prošle godine kada je zajedno sa Aleksandrom Stankovićem i Darkom Ristićem prebio telohranitelja Miloša Vazure, direktora FK Partizan, što je snimljeno bezbednosnim kamerama stadiona u Humskoj. Posle kraćeg skrivanja oni su uhapšeni, te je na ekspresnom suđenju kućnim zatvorom kažnjen Belivuk, Ristić na godinu i 10 meseci zatvora, dok je Stanković oslobođen krivice.

Gosti na proslavi brigade

Ono što je takođe bolo oči pripadnicima Specijalne brigade i o čemu su obavestili vrh vojske jeste da su na proslavi ove jedinice januara 2016. godine Sale Mutavi, Velja Nevolja i Vučko bili specijalni gosti.
- I ove godine je bio Vučko iako nije više pripadnik brigade, dok su neki dugogodišnji pripadnici Specijalne brigade izostali sa proslave, jer njihovo ime nije stavljeno na spisak - kažu revoltirani pripadnici ove elitne jedinice Vojske Srbije.

Uz blagu kaznu, snimak prebijanja osobe koja leži na tlu, i činjenicu da se uprkos presudi Belivuk slobodno šetao Beogradom, pa je u međuveremenu čak osumnjičen za ubistvo, postavlja se pitanje da li i za koga važe zakoni u Srbiji.

Dok se građanima Srbije preti zatvorom za neplaćanje kazni, prekršaje i čak za neplaćanje karte u prevozu, dotle pojedini mogu godinama da odlažu odlazak u zatvor, sve do zastarevanja. Na primer, kao Stanković koji je bio osuđen na pet godina i 10 meseci zatvora, a uspešno je izbegavao odlazak na robiju čak tri i po godine, sve dok ga nije stigao metak ubice.

Reuters
Državni vrh: Pavle Bulatović, Momčilo Perišić i Slobodan Milošević

Očeva duša vapi za pravdom!

Balša Bulatović, sin ministra odbrane SRJ Pavla koji je ubijen u atentatu 7. februara 2000. godine, kaže da se dosta vlasti od tada promenilo, ali ne i ćutanje o ovom zločinu bez kazne.

Nastradao i istražni sudija

Slučaj atentata na Pavla Bulatovića vodio je istražni sudija Nebojša Simeunović, čije je telo pronađeno u Dunavu u decembru 2000. Sudija Simeunović je bio poznat i po tome što je u oktobru te godine odbio da izda nalog za hapšenje lidera DOS-a i rudara Kolubare koji su se pobunili protiv Slobodana Miloševića. Poslednji put Simeunović je viđen živ 6. novembra 2000.

- Presudili su mu neki kojima je već poodavno trebalo suditi. Znam da očeva duša vapi za istinom i pravdom, a utehe nema niti će je biti - rekao je Balša na 17-godišnjicu ubistva oca.

Pavle Bulatović kobne večeri sedeo je u restoranu FK Rad s upravnikom Mirkom Kneževićem i Vukom Obradovićem, direktorom Ju garant banke.Ubica se prišunjao preko terena i kroz staklo ispalio tri rafala iz kalašnjikova, a meci su Bulatovića pogodili u grudi. Istragom je utvrđeno da je atentator imao dvojicu saučesnika, ali se dalje od toga nije stiglo niti je pomogla blokada Beograda odmah posle zločina.

Do pune istine nisu došla ni dva anketna odbora Savezne skupštine SRJ. Naime, anketni odbori zaključili su da je ostvarena minimalna saradnja Uprave bezbednosti, Generalštaba VJ i MUP-a Srbije. Odbori su saslušali oko 30 osoba, uključujući generale VJ Branka Krgu, Acu Tomića, Dragoljuba Ojdanića i Nebojšu Pavkovića, šefa srpskog DB-a Radomira Markovića i policije Vlajka Stojiljkovića (ubio se pred Skupštinom posle smene režima), ali i Dušana Mihajlovića i Momira Bulatovića.

Odbori su zaključili da je Pavle Bulatović ubijen jer je pokušao da spreči mahinacije prilikom nabavke vojne opreme.

Falsifikatom do milion dinara

Kako se navodi u saopštenju vojnog sindikata, "brigadni general V. Z. i potpukovnik N. D. sumnjiče se da su tokom 2015. i 2016. godine falsifikovali službene evidencije kroz koje su prikazali fiktivno ostvareno radno vreme, te pribavili protivpravnu korist u iznosu većem od milion dinara".
"Sumnjiče se i da su od februara do juna 2016. godine, licima iz kriminogene sredine, javnosti poznatim kao Vučko, Sale Mutavi i Velja Nevolja, kao i drugim osobama koje nisu pripadnici VS, omogućili da van radnog vremena koriste strelište, naoružanje i municiju VS kako bi uvežbavali gađanje iz vatrenog oružja", navodi se u krivičnoj prijavi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online