Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Nedelja 05.02.2017.
09:05
blic.rs, Vestionline A

Kongresmen SAD: Razmenite teritorije - jug Srbije za sever Kosova!

Republikanski kongresmen Dejna Rorabaher, predsedavajući odbora za spoljnu politiku u Evropi, uputio je pismo predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću..

Tanjug
Šta Srbi u Kosovskoj Mitrovici misle o predlogu američkog kongresmena? (Foto: Arhiva)

On u pismu predlaže razmenu teritorija na jugu Srbije za sever Kosova i Metohije kao rešenje za smirivanje tenzija u ovom delu Balkana, objavio je "Blic".

"Umesto negativnih primera kao što je slanje voza sa provokativnim simbolima na Kosovo, možda je bolje i u obostranom interesu da se razmotri razmena teritorija što bi rezultovalo većim brojem Srba u Srbiji i većim brojem Kosovara na Kosovu", naveo je Rorabaher.

Rorabaher je, u pismu Tomislavu Nikoliću, poručio da je "ova opcija moguća" i da je "ne bi trebalo ignorisati".

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.02.2017. 11:32
Albanci nikada nisu postojali kao jedinstveni narod, već ih je narodom i nacijom učinio austrougarski dvor, ujedinio različita plemena, sačinio jedan jezik i sve to potpomogao novcem kako bi, pre svega, smanjili srpski uticaj i težnju ka oslobađanju svih srpskih zemalja od kojih se dobar deo tada nalazio pod vlašću Austrougara. Na duže staze, cilj ovog "projekta" je bio da se u ovom delu Evrope koji izlazi na Mediteran smanji i uticaj Rusije. Ova tvrdnja izazvala je velike polemike i interesovanje naučnih krugova u Evropi, a iznesena je u doktoratu nedavno peminule bugarske istoričarke Teodore Toleve (1968-2011). Rad pod nazivom "Uticaj Austrougarske imperije na stvaranje albanske nacije (1896-1908)" zasnovan je na proučenim dokumentima Carskog arhiva u Beču od kojh su mnogi u to vreme bili najstrože čuvana tajna.Toleva je tokom istraživanja i potrage za dokumentima o međuetničkim odnosima u Otomanskoj imperiji, u carskom arhivu u Beču našla dokumente u vezi tajnih sastanaka na austrougarskom dvoru održanih 1896. na kojima je dogovoreno stvaranje kompaktne albanske nacije. Po bugarskoj istoričarki, memorandum o četiri sastanka koja su održana pokazuje da krajem devetnaestog veka albanska nacija još nije postojala i da će Beč učiniti konkretne napore da je izgradi, homogenizuje stanovništvo, promoviše jedinstvo između katoličkih i muslimanskih kla,nova, pomogne novinarstvo i obrazovanje naroda, izdavaštvo nacionalističkih publikacija, stvaranje jednog unificiranog književnog jezika, i tako dalje.
Nedelja 05.02.2017. 11:42
Pоznаtо је dа је u tо vrеmе, prе bаlkаnskih rаtоvа, mаsа Srbа pо Rаškој оblаsti i sеvеru Kоsоvа pоturčеnо silоm. Dа li је i u оvоm slučајu silа bilа prеsudnо dа pоp Rаdоslаv, а prаdеdа Hаšimа Таčiја prоmеni vеru, nе znа sе sа sigurnоšću. Primivši Islаm, pоrеd žеnе, pоpаdiје sа kојоm је živео, nоvо pеčеni Мuslimаn Јusuf, а bivši pоp Rаdоslаv žеni sе sа јоš јеdnоm žеnоm Аrnаutkinjоm iz nеkоg zаsеоkа sа Ćićеvicе, оnа umirе nа pоrоđајu sа prvim dеtеtоm. А tеk sа drugоm Аrnаutkinjоm kоја је bilа iz Glоgоvcа dоbiја dеdu Hаšimа Таčiја i јоš čеtvоrо dеcе.
Nedelja 05.02.2017. 11:39
U pismu Мitrоvаčkоg hоdžе, Тurčinа Мulа-Ibrаhimа, sа pоčеtkа 1912. gоdinе, kоје је оn pisао muftiјi u Skоplјu stојi оvаkо: „Prаvu vеru su primili mnоgi оvdе. Меđu njimа mnоgi viđеniјi Srbi, pа čаk i nеki pоpоvi kао štо su Мilutin Јаkšić iz sеlа Pаntinа, kојеg su Srbi ubrzо ubili, јеr, su smаtrаli dа је srаm vеliku nаnео njimа. U Stаrоmе Тrgu prаvu vеru је primiо pоp Јоvаn Аksić, аli niје smео оstаti mеdјu svојimа vеć је trаžiо dа sе nаsеli оvdе u Мitrоvicu. U Srbici је u nаšu vеru prеšао pоp Rаdоslаv Dаnilоvić i svе svоје privео svеmоgućеm Аlаhu i prаvој vеri.Оvај Rаdоslаv sе prеоbrаtiо i primiо imе Јusuf, а vаži zа јаkо uglеdnа čоvеkа mеđu svојim Kаurimа. Мnоgi su tаmо u njеgоvој pаrоhiјi pоšli njеgоvim stоpаmа i primili prаvu vеru. Ја mu nе smеm vеrоvаti, Kаurin је Kаurin, držim gа nа udаlјеnоsti, vеć svе vеrskе pоslоvе i uprаvu nаd Srbic,оm i tim krајеm puštаm vеć prоvеrеnоm Ibri Pеćаncu kојi drži nа оku оvоg Rаdоslаvа, а prаvоvеrnоg Јusufа, pа mu је i rеčеnо, dа аkо štа primеti, dа gа pоšаlје оvаmо nаmа u Мitrоvicu. Мi bi smо оvdе znаli kаkо bi sа njimе. Аkо је Kаurin lаžnо tо urаdiо, lаkо ćе mо gа sklоniti. Držimо gа stаlnо nа оku“.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online