Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 04.02.2017.
08:23
Vestionline A

Šta će biti sa zidom u Kosovskoj Mitrovici?

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je jutros oko 02.30 u Prištini postignut dogovor o uređenju dela oko mosta u Kosovskoj Mitrovici. Detalji dogovora nisu saopšteni.

Tanjug
Srbi u Kosovskoj Mitrovici (Foto: Arhiva)

- Iza nas je duga i neprospavana noć. Jutros oko pola tri predstavnici Srpske liste postigli su u Prištini dogovor sa predstavnicima privremenih institucija o tome kako će biti uređen deo u Kosovskoj Mitrovici oko mosta. Tu su, kao svedoci, bili prisutni predstavnici EU i SAD - rekao je Đurić za RTS.

On je ocenio da je to korak koji se može posmatrati sa "umerenim optmizmom", ukoliko dođe do sprovođenja.

Gradonačelnik Severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić i kosovski ministar za prostorno planiranje Ferat Šalja složili su se da reše pitanje u vezi sa izgradnjom zida u Severnoj Mitrovici.

"Zajedno smo došli do rešenja koje će smanjiti tenzije na severu Kosova, olakšati slobodu kretanja i stvoriti ambijent koji će biti od koristi svim građanima Severne i Južne Mitrovice", navodi se u zajedničkom saopštenju Kancelarije EU, Ambasade SAD, Opštine Severna Mitrovica i kosovskog Ministarstva za prostorno planiranje.

Takođe se navodi da će narednih dana javnosti biti predstavljen "prepravljeni plan" za pešačku zonu u severnom delu Kosovske Mitrovice, a u sklopu revitalizacije glavnog ibarskog mosta koja se izvodi pod pokroviteljstvom EU.

"Razumemo da je ovo pitanje prouzrokovalo neizvesnost u prethodnom periodu, ali smo zadovoljni da su obe strane imale konstruktivan pristup da se ovo pitanje zaključi na održiv način", stoji u saopštenju iz Rakićevog kabineta.

Saopštenje je usledilo nakon više sati pregovaranja u Prištini uz posredovanje Kancelarije EU na Kosovu i američke Ambasade u Prištini.

U saopštenju se ne precizira šta će biti sa zidom.

POVEZANE VESTI

Subota 04.02.2017. 14:29
На улицама Косовске Митровице нема карабињера, шип,тарских наоружаних формација нити било какве видљиве опасности. Читаву ситуацију власт „пумпа“, убеђени су овдашњи Срби. На улицама Косовске Митровице не може се приметити ништа што би одударало од већ уобичајене свакодневнице. Једино што се разликује јесте повећан број позива рођака и пријатеља из централне Србије, забринутих за наводно „алармантно стање“ на северу покрајине. На пар стотина метара од моста у Косовској Митровици, изнад трга „Браћа Милић“ окупљено је нешо више од тридесетак Срба у броју који се повремено мења како се на тренутак заустави неки пролазник и сачека да види хоће ли се нешто десити а онда настави својим путем. „Сви су овде по директиви, ја и он пролазили па свратили да видимо шта се дешава“ каже један од присутних Срба који са пријатељем грицка семенке и убрзо креће даље уз узвик нестрпљења и подсмех над читавом ситуацијом. И заиста, од окупљених су ту једино запослени у државним институцијама уз надзор својих шефова и нижих директора који их држе на окупу. Неко у маси помену Вучића и да су због њега дошли на шта се један гласно буни „ја сам дошао због своје деце и породице, заболе ме за Вучића“! „Ћути, шта се дереш“ кажу они који стоје поред њега, „хоћеш да те чује неко па да изгубиш посао“? „Нећу да ћутим, коме више да ћутим“ одговара овај истим тоном.Наспрам њега стоји Србин, такође део „скупа“, са рукама у џеповима и широким осмехом чека да „узбуњивач“ заврши своје излагање а онда му се експресно, али на пристојној дистанци, уноси у лице и истим тоном одговара „дошао си ти овде због стана, жими ти, и ништа друго“. „Шта тебе брига за стан, јеси ми га ти дао“ одговара овај увредљиво на шта креће смех оних који стоје у тој групи што показује на ниску озбиљност читавог скупа. А управо је то поента. Са нелегалном сменом власти и представника Срба раније изабраних на локалним изборима Р. Србије, нове општинске власти испред Владе Србије (полуегалне јер су у положају привремених органа могле да буду свега три месеца а прошло је више од три године што се чини како би заживеле шипт,арске квази-институције и власт на северу КиМ), поделиле су станове и радна места како би имале под контролом довољан број Срба које могу да окупе сваки пут кад им зат,реба маса да узбуне јавност и режиму добаве још неки политички поен.
Subota 04.02.2017. 14:29
Можда покушај да се прикрије чињеница да је Шип тарима активиран међународни позивни број, можда све то да би се прикрили догађаји око случаја са Харадинајем… На више набројаних „можда“ само је једно сигурно. Нема ту никакве бриге за српски народ на Косову и Метохији, он је постао напредњачка монета за још једну криминалну трговину власти на међународном нивоу. А способност режима да реши проблем Срба, чак и ако га буде, више него довољно доказује чињеница да се Вучић са својим послушницима које медији без основа и лажно називају „представницима Срба“, срео у Рашкој. Он је први српски званичник који се са „представницима“ свог народа у „ризичном тренутку“ састаје ван територије Косова и Метохије и то захваљујући сопственој политици! Сви други пре њега били су са народом на месту догађаја.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online