Subota 04.02.2017.
08:23
Vestionline

Šta će biti sa zidom u Kosovskoj Mitrovici?

Tanjug
Srbi u Kosovskoj Mitrovici (Foto: Arhiva)

- Iza nas je duga i neprospavana noć. Jutros oko pola tri predstavnici Srpske liste postigli su u Prištini dogovor sa predstavnicima privremenih institucija o tome kako će biti uređen deo u Kosovskoj Mitrovici oko mosta. Tu su, kao svedoci, bili prisutni predstavnici EU i SAD - rekao je Đurić za RTS.

On je ocenio da je to korak koji se može posmatrati sa "umerenim optmizmom", ukoliko dođe do sprovođenja.

Gradonačelnik Severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić i kosovski ministar za prostorno planiranje Ferat Šalja složili su se da reše pitanje u vezi sa izgradnjom zida u Severnoj Mitrovici.

"Zajedno smo došli do rešenja koje će smanjiti tenzije na severu Kosova, olakšati slobodu kretanja i stvoriti ambijent koji će biti od koristi svim građanima Severne i Južne Mitrovice", navodi se u zajedničkom saopštenju Kancelarije EU, Ambasade SAD, Opštine Severna Mitrovica i kosovskog Ministarstva za prostorno planiranje.

Takođe se navodi da će narednih dana javnosti biti predstavljen "prepravljeni plan" za pešačku zonu u severnom delu Kosovske Mitrovice, a u sklopu revitalizacije glavnog ibarskog mosta koja se izvodi pod pokroviteljstvom EU.

"Razumemo da je ovo pitanje prouzrokovalo neizvesnost u prethodnom periodu, ali smo zadovoljni da su obe strane imale konstruktivan pristup da se ovo pitanje zaključi na održiv način", stoji u saopštenju iz Rakićevog kabineta.

Saopštenje je usledilo nakon više sati pregovaranja u Prištini uz posredovanje Kancelarije EU na Kosovu i američke Ambasade u Prištini.

U saopštenju se ne precizira šta će biti sa zidom.

2024 © - Vesti online