Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.02.2017.
18:01
D. N. Petrović - Vesti A

Spremaju upad na sever Kosova

Nakon išaranog srpskog voza koji je nedavno zaustavljen u Raškoj i u kome je, kako tvrde neki prištinski mediji, bilo "puno oružja i opasnih ljudi", albanski mediji i političari iz dana u dan sve glasnije trube o navodnom naoružavanju Srba na severu Kosova i Metohije.

Tanjug
Njih se Srbi plaše: Vozila specijalaca ROSU

Mada priče o naoružavanju severa demantuju Srbi, Kosovska policija i njen portparol Albanac Besim Hoti, opasna propaganda se nastavlja. Za sada su na najžešćem udaru članovi sportskih ersoft klubova Vukovi i Kodijak, a od pojedinaca Momčilo Arlov, predsednik Vukova i bivši ratnik iz Krajine za koga u Prištini tvrde da je ruski špijun.

Nepoznati ljudi

Kako tvrde neki Srbi sa severa Kosova, u Kosovskoj Mitrovici pojavili su se nepoznati ljudi za koje se ne zna šta rade i odakle su došli, moguće je da su studenti ili begunci od pravde u Srbiji. Strahuje se i da Priština plaća neke Srbe koji bi za račun Hašima Tačija vršili provokacije na severu Kosova.

Albanski mediji, "Gazeta ekspres", "Zeri", "Veri-info", RTK, "Infojeta" i drugi prosto se utrkuju ko će da lupi bombastičniji naslov i sa što više "argumenata" za navodno naoružavanje severa optuži Srbiju i takozvani ruski faktor na Kosovu i Metohiji. Između ostalog, tvrdi se da se srpski paramilitarci na severu pripremaju za rat, da Srbija priprema terorističke akcije, da je srpska vojska ušla na sever, da Srbima pomažu Rusi i sl.

Predsednik Kosova Hašim Tači tvrdi u intervjuu za "Dojče vele" da Srbija na Kosovu primenjuje ruski model za Ukrajinu, da distribuira oruže Srbima na severu i da šalje civile koji pripremaju napade na Albance, kao i da je glavni cilj podela Kosova.

Kao dokaz za vojnu pretnju, albanski mediji i političari koriste aktivnosti sportsko-rekreativnih ersoft klubova Vukovi i Kodijak, koji deluju na severu Kosova i okupljaju mnogo mladih, a u svojim igrama koriste replike pravog oružja i gumene kuglice. Čak objavljuju, kao opasno terorističko vozilo, i slike lade nive koja ima dodatak za lovačke pse.

Albanski mediji i političari ne haju za objašnjenja da su klubovi registrovani po kosovskom sistemu, da imaju sve dozvole i da rade isto što i slični klubovi u Prizrenu, Peći, Prištini i drugim kosovskim gradovima i da su učestvovali na takmičenjima u Hrvatskoj, Sloveniji i Slovačkoj. Najviše napadani predsednik Vukova Momčilo Arlov iz Zvečana ističe da se, zloupotrebom sportskih klubova, želi destabilizovati sever Kosova i ugroziti životi građana.

- U našem delovanju ne može se naći nijedna reč koja bi se mogla okarakterisati kao govor mržnje ili promovisanje političkih stavova. Sve sam lično odneo na uvid KPS, nemaju nikakvih primedaba na naš rad - ističe Arlov.

- Nevladine organizacije Vukovi i Kodijak uredno su registrovane kod nadležnih organa Republike Kosovo, radi se o borbenom sportu, što se policije tiče, oni deluju po zakonu - objašnjava Besim Hoti, zamenik komandira i portparol KPS za region Kosovska Mitrovica.
Sve je ovde jasno. Posle dolaska specijalne jedinice ROSU u Jarinje, Tači i njegov tim traže razloge da specijalcima, vojskom i paravojnim snagama zauzmu sever Kosova. Zabrinut sam jer je nakon potpisivanja Briselskog sporazume, a voljom Beograda, odbrambena moć nas Srba na severu znatno smanjena - ističe Srbin koji prati i odlično poznaje trenutnu situaciju na severu, ali i celom Kosovu i Metohiji.

Nisam špijun već rusofil

Albanski mediji tvrde da je Momčilo Arlov ratovao zajedno sa Kapetanom Draganom u Krajini i da je ruski špijun i rusofil.
- Špijun nisam, a rusofil jesam. Ako Albanci imaju prijateljska osećanja prema Americi, zašto ja ne bih mogao da gajim ista osećanja prema Rusiji? Nisam bio uz Kapetana Dragana, ali sam bio član Srpske dobrovoljačke garde i ratovao sam u Krajini i na Kosovu, nije tačno ni da sam osuđivan za šverc oružjem zašta me takođe optužuju albanski mediji - ističe u svom saopštenju Momčilo Arlov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online