Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 24.06.2010.
20:55
Tanjug A

Uprkos pritiscima - ne damo Kosmet!

Pritisci na zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova i Metohiju, kao i na Srbiju postali su svakodnevnica, ali mi ćemo nastaviti da im se odupiremo i da zajedno sa našim evropskim partnerima radimo na procesu integracije Srbije i celog regiona u Evropsku uniju (EU), izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Komentarišući preporuku Odbora za međunarodne odnose Evropskog parlamenta da pet preostalih članica EU što pre prizna jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine, ministar Jeremić je, u vestima Foks televizije, istakao da takvu preporuku nije dala EU, već "institucija koja nema nadležnost u kreiranju spoljne politike".


"Članstvo u EU ostaje naš glavni strateški prioritet", naglasio je Jeremić, ističući da je brzina evropskih integracija ne samo za Srbiju, nego i za ceo region, dovedena u pitanje zbog aktuelne ekonomske i političke krize, te da je ne treba vezivati za Kosmet.


"Da se sutra naša politika promeni, čak i da priznamo Kosovo, to ne bi nimalo ubrzalo put Srbije u EU", kazao je Jeremić.

Vuk Jeremić


Šef srpske diplomatije je, takođe izneo da se približava trenutak donošenja odluke Međunarodnog suda pravde (MSP) u slučaju pokrajine "kada će se sve karte otvoriti i kada će postati očigledno da status Kosova nije razrešen jednostranim proglašenjem nezavisnosti i da je potrebno pronaći neki drugi put".


Jeremić je kazao kako očekuje da će posle odluke MSP debata u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacijabiti završena "na logičan način, a to je da svet uputi poziv zainteresovanim stranama da ovo očigledno nerazrešeno pitanje reše putem novih pregovora".


Ministar Jeremić je dalje ocenio da je regionalna saradnja na Balkanu "bolja, uspešnija i intenzivnija nego u bilo kom trenutku od početka ratova u bivšoj Jugoslaviji", a da je Srbija bila jedan od predvodnika u procesu pomirenja i angažovanja sa susedima i sveukupnom pospešivanju regionalne saradnje.


Jeremić je posebno naglasio da na to kakvu Srbija poziciju u ovom trenutku ima u regionu ukazuje činjenica da se izborila za četiri predsedavajuća mesta u isto toliko važnih regionalnih grupacija - ekonomskoj CEFTA, kojom sada predsedava, te Jadransko-jonskoj inicijativi, Centralnoevropskoj inicijativi i Procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), koje će predvoditi 2011.


"Tu poziciju Srbija je stekla onim što je u prethodnih nekoliko meseci učinjeno, a tu je posebnu ulogu igrao predsednik Boris Tadić, da pomirenje, angažovanje sa susedima, dobrosusedska saradnja, budu jedan od prioriteta naše zemlje i našeg regiona nezavisno od brzine priključivanja EU", zaključio je ministar Jeremić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online