Četvrtak 24.06.2010.
20:55
Tanjug

Uprkos pritiscima - ne damo Kosmet!

Komentarišući preporuku Odbora za međunarodne odnose Evropskog parlamenta da pet preostalih članica EU što pre prizna jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine, ministar Jeremić je, u vestima Foks televizije, istakao da takvu preporuku nije dala EU, već "institucija koja nema nadležnost u kreiranju spoljne politike".


"Članstvo u EU ostaje naš glavni strateški prioritet", naglasio je Jeremić, ističući da je brzina evropskih integracija ne samo za Srbiju, nego i za ceo region, dovedena u pitanje zbog aktuelne ekonomske i političke krize, te da je ne treba vezivati za Kosmet.


"Da se sutra naša politika promeni, čak i da priznamo Kosovo, to ne bi nimalo ubrzalo put Srbije u EU", kazao je Jeremić.

Vuk Jeremić


Šef srpske diplomatije je, takođe izneo da se približava trenutak donošenja odluke Međunarodnog suda pravde (MSP) u slučaju pokrajine "kada će se sve karte otvoriti i kada će postati očigledno da status Kosova nije razrešen jednostranim proglašenjem nezavisnosti i da je potrebno pronaći neki drugi put".


Jeremić je kazao kako očekuje da će posle odluke MSP debata u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacijabiti završena "na logičan način, a to je da svet uputi poziv zainteresovanim stranama da ovo očigledno nerazrešeno pitanje reše putem novih pregovora".


Ministar Jeremić je dalje ocenio da je regionalna saradnja na Balkanu "bolja, uspešnija i intenzivnija nego u bilo kom trenutku od početka ratova u bivšoj Jugoslaviji", a da je Srbija bila jedan od predvodnika u procesu pomirenja i angažovanja sa susedima i sveukupnom pospešivanju regionalne saradnje.


Jeremić je posebno naglasio da na to kakvu Srbija poziciju u ovom trenutku ima u regionu ukazuje činjenica da se izborila za četiri predsedavajuća mesta u isto toliko važnih regionalnih grupacija - ekonomskoj CEFTA, kojom sada predsedava, te Jadransko-jonskoj inicijativi, Centralnoevropskoj inicijativi i Procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), koje će predvoditi 2011.


"Tu poziciju Srbija je stekla onim što je u prethodnih nekoliko meseci učinjeno, a tu je posebnu ulogu igrao predsednik Boris Tadić, da pomirenje, angažovanje sa susedima, dobrosusedska saradnja, budu jedan od prioriteta naše zemlje i našeg regiona nezavisno od brzine priključivanja EU", zaključio je ministar Jeremić.

2024 © - Vesti online