Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 16.01.2017.
08:03
pravda.rs, Vestionline A

Lazanski: Ako nas Albanci napadnu, Vojska Srbije da zauzme sever Kosova!

"Ako Albanci ponovo izazovu nasilje na Kosovu i Metohiji ili pokušaju novo etničko čišćenje, Srbija bi istog časa morala najodlučnije da odgovori zauzimanjem severa Kosova", ističe vojno-politički komentator Miroslav Lazanski, koji kaže da ne namerava da poziva na ratove.

A. Čukić
Vojska Srbije

On, međutim, apeluje da u slučaju takvog razvoja situacije Vojska Srbije sa tenkovima i brojnim naoružanjem dođe do Ibra i povrati taj deo južne srpske pokrajine!

Srbija, kako ističe, ne sme da ponovi greške od velikog pogroma Srba 17. marta 2004. i nezakonitog proglašenja nezavisnosti Kosova februara 2008. godine. U ta dva navrata, prema mišljenju Lazanskog, mogli smo da povratimo bar sever Kosova, ali to nismo učinili zbog kukavičluka tadašnje vlasti u Beogradu.

- Ako ponovo dođe do nasilnih akcija Albanaca, moramo zaštititi Srbe na severu Kosova, ne možemo sedeti skrštenih ruku! Tokom martovskog pogroma 2004. NATO trupe KFOR potpuno su se povukle. Mogli smo tada tenkovima da dođemo do Ibra i postavimo tu granicu, bar taj deo teritorije da zadržimo - kaže ovaj komentator i dodaje:

Ni drugu priliku nismo iskoristili 2008, jer smo imali političare koji nemaju ono što muškarac treba da ima - navodi Lazanski i dodaje da su naše prethodne vlade želele pitanje Kosova da reše mirnim putem i pregovorima, što nije dovoljno:

- Albanci su spremni da ratuju za Kosovo, a mi ne! To je razlika. Čim imate nacionalni problem koji nije na vreme rešen, određena situacija će pogodovati da to ponovo bukne.

S druge strane, profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić upozorava da bi eventualna vojna intervencija Srbije, kao odgovor na albansku agresiju, izazvala žestoku reakciju međunarodne zajednice.

- Ono što se toleriše Albancima nikad se ne toleriše nama. Sigurno bi došlo do reakcije NATO, SAD, Nemačke i ostalih, a verovatno i vojne, jer bi to tumačili kao udar na snage KFOR. Jedino ako bi Albanci sproveli plan o etničkom čišćenju Srba sa severa Kosmeta, takozvanu Oluju 2, ulazak naše vojske bio bi iznuđen, ali jedini moguć potez - napominje Dragišić i dodaje da bi u tom slučaju odgovor Zapada bio jeziviji nego 1999.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.01.2017. 11:14
Pitanje je samo,sa kojom Vojskom Srbija da udje,kada je nema... U ostalom,Srbija stalno trubi,da je Kosovo deo Srbije,zasto onda mora da udje sa Vojskom na Kosovu???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online