Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.01.2017.
18:01
J. Arsenović - Vesti A

Sneg jači i od buldožera

x Višesatne padavine izazvale kolaps i u Beogradu, širom zemlje evakuisano 139 osoba, a desetine vozila izvučeno iz smetova

Tanjug
Ulice pod snegom: U sredu je u Beogradu bio kolaps

Saobraćajni udesi sa smrtnim ishodom, nove žrtve smrzavanja, saobraćajni kolaps u Beogradu, veći broj opština sa uvedenim vanrednim stanjem - deo je opisa još jednog polarnog dana u Srbiji.

U sredu je zabeležen i udes kod Lazarevca u kojem je stradala jedna osoba. U sudaru vozila Hitne pomoći i putničkog automobila, na mestu udesa preminuo je putnik iz automobila, a vozači oba vozila prevezeni su u Urgentni centar.

Pojedini beogradski mediji objavili su i nezvaničnu vest da je i u Kuršumliji stradao jedan muškarac usled posledica smrzavanja. U selu Rača, rođaci su za Božić pronašli Zorana Dukića (40), i to nedaleko od njegove kuće. Pretpostavlja se da je, dok se vraćao posle paljenja badnjaka na Badnje veče, pao u sneg, da bi ga rođaci pronašli tek sutradan. Zašto je pao, još se utvrđuje, a nadležni upozoravaju da se smrti koje se dešavaju ovih dana ne pripisuju po automatizmu hladnom vremenu i smrzavanju.

Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije, kaže da su potvrđena dva smrtna slučaja zbog smrzavanja, a za dva se još čeka medicinska potvrda. Čeka se potvrda za slučaj tragične smrti oca i sina Ilije (88) i Miroslava Mitića (63) koji su pronađeni na pragu svoje kuće, u Dugoj Poljani kod Gadžinog Hana. Pretpostavlja se da je sin išao da obiđe stoku i da mu je pozlilo jer je srčani bolesnik. Kako se nije vraćao, otac je otišao u dvorište da vidi šta se dešava. Uspeo je da ga nekako dovuče do praga kuće i tu je iznemogao i on pao, da bi sutradan beživotna tela ispred vrata pronašao čovek koji donosi hranu u selo. Otac i sin živeli su sami i imali su dovoljno i hrane i ogreva, tako da se splet nesrećnih okolnosti može pripisati porodičnoj tragediji.

Nove bele smrti u BiH

Bele smrti zabeležene su i u zvorničkom naselju Bair i mestu Sređe, kod Ilijaša, pa je to ukupno pet smrtnih slučajeva u BiH zbog smrzavanja od početka ove godine.
U naselju Bair pronađeno je telo M. P. (42) iz Zvornika, a utvrđeno je da je smrt nastupila smrzavanjem. I u mestu Srednje kod Ilijaša pronađeno je smrznuto telo muškarca.

Od Badnjeg dana, kada je počeo ledeni talas, do srede evakuisano je oko 140 ljudi, a na desetine vozila izvučeno iz smetova. Kako je rekao Predrag Marić, najviše evakuisanih je u Vranju i okolini, gde je bilo najviše intervencija, dopremanja hrane i pomoći bolesnim ljudima. Vanredna situacija je, pored 11 opština, uvedena i u Ivanjici i Gadžinom Hanu.
U Sjenici, Tutinu, Novom Pazaru i u opštini Medveđa školski raspust je zbog sibirske hladnoće produžen do ponedeljka. U peštarskom selu Karajukića Bunari, u jednom momentu izmereno je čak -31 stepen Celzijusa.
 

Zaledilo i Vlasinsko jezero

Aviosaobraćaj funkcioniše normalno, a nema većih poremećaja ni u železničkom, za razliku od vodenog koji je obustavljen na Dunavu, Savi, Tisi, kanalu Dunav-Tisa-Dunav. Zaledile su i Velika Morava i Drina, a zbog obustavljanja plovidbe, šteta na dnevnom nivou iznosi 60.000 evra.
Na Palićkom jezeru led je debljine oko 20 centimetara. Zaledilo je i Vlasinsko jezero, gde je zbog leda ugrožena 21 vrsta ribe.
Da ni mediteranski Herceg Novi nije pošteđen, govori i slika o pet centimetara snežnog pokrivača u ovom najsunčanijem gradu na Jadranskoj obali.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online