Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.01.2017.
18:01
Vestionline A

Džaba ljudstvo uz prastaru tehniku

Da li će u Srbiji ponovo biti aktuelni ispraćaji u vojsku? Ovo pitanje se nametnulo nakon što je pred kraj upravo okončane godine aktuelizovana priča o tome da nadležni razmatraju vraćanje obaveznog služenja vojske.

A. Čukić
Vojska samo za paradu

Istraživanja koja su na tu temu rađena idu u prilog zagovornicima ove ideje. Čak tri četvrtine građana smatra da bi vojni rok u Srbiji trebalo da bude obavezan, pokazalo je istraživanje koje je sredinom decembra, na reperezentativnom uzorku od 1.200 ispitanika, sproveo Demostat.

Vojni analitičar Aleksandar Radić, međutim, ukazuje na to da ovako visok procenat pristalica ne znači i da bi u praksi, kada bi služenje vojske bilo obavezno, došlo do masovnog odziva. Prema njegovim rečima, u trenutnoj situaciji, kada u Srbiji postoji jedan hibridni model, najrealnije bi bilo da se zadrži profesionalni koncept vojske, a da se na popunu jedinica ide iz obaveznog služenja vojnog roka.

- I naravno, da to obavezno služenje bude jedna dinamična obuka u trajanju od šest meseci i da organizacija bude postavljena tako da se vojnik što više koncentriše na obuku, a ne na angažovanje u održavanju objekata - kaže za "Vesti" Radić.

Trenutno u sistemu odbrane od 35.000 ljudi samo je desetak hiljada pod oružjem, što ukazuje upravo na ono o čemu Radić govori. Ipak, postoje i zagovornici da se nikako ne treba vraćati na staro i da je nepotrebno vraćanje vojnog roka.

- Povećanje brojnog stanja vojske bez tehnološke podrške sistemu odbrane, budući da je tehnološki sastav vojske u ovom trenutku relativno praistorijski, besmisleno je i nema funkcionalni značaj - smatra Ljubodrag Stojadinović, nekada aktivni oficir i portparol Vojske Jugoslavije, a sada novinar i vojni analitičar.

Kada se 2006. krenulo sa profesionalizacijom vojske, u vreme ministra Dragana Šutanovca, javnost je spekulisala da NATO na ovaj način nastoji da uništi ono što nije uspeo bombama. Radić, međutim, odbacuje da je ukidanje obaveznog služenja vojnog roka deo diktata alijanse i kao primer navodi Norvešku, članicu NATO.

- Norveška se čvrsto drži koncepta obaveznog služenja vojnog roka, a nakon što su poveli javnu debatu o njenom eventualnom ukidanju, pretprošle godine došli su do odluke, ne samo da se zadrži, već i da se uvede i za žene - dodaje Radić.

Neutralni Švajcarci uvek spremni

Neke od najrazvijenijih evropskih država, a među njima i neutralna Švajcarska koja dva veka nije ratovala, čvrsto se drže koncepta obaveznog služenja vojnog roka. Osim Švajcarske u kojoj su svi punoletni mladići u obavezi da prođu višemesečenu vojnu obuku, to praktikuju i Austrija, Norveška, Danska, Finska i Grčka. U Švajcarskoj se mladići uče vojnim veštinama za vreme radnog vremena u mestu gde žive, a onda se vraćaju kući.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online