Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 22.12.2016.
17:46
Tanjug, Vestionline A

Analitičari: Šta će nam tenkovi od Rusa, kad imamo bolje?!

Vojni analitičari slažu se u oceni da je nabavka aviona Mig-29 iz Rusije najbolje rešenje za spas srpske lovačke avijacije. Međutim, oni smatraju da je potpuno neobjašnjivo zbog čega će biti nabavljeno i po 30 tenkova T-72 i oklopnih automobila BRDM-2, jer Vojska Srbije ima takva i znatno bolja sredstva u upotrebi i to u velikom broju.

Tanjug
Vojni analitičari ne vide razlog preuzimanja tenkova iz Rusije s obzirom da Srbija ima bolju opremu na tom polju

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je da je nabavka aviona Mig-29 potpuno razumljiva i svrsishodna ideja, jer je postojećim avionima tog tipa u Srbiji resurs pri kraju i moraće da idu na remont, nakon čega bi Srbija ostala bez odbrane vazdušnog prostora. 

- Doduše, to ne bi bio presedan jer smo zbog krize oko akumulatora već imali situaciju u kojoj nije održavano lovačko dežurstvo. Tada je to država rešila tako što je uložila veliki napor da se to ne objavi u medijima a sada je to urađeno na mnogo bolji način ovom nabavkom - rekao je Radić. 

On je ukazao da Srbija sa četiri tenkovska bataljona tenkova M-84 i T-72 ima daleko više oruđa ne samo od zemalja u okruženju nego i od nekih velikih i jakih država, poput Francuske. 

- Poklonu se u zube ne gleda ali bez više informacija šta se želi sa tim vozilima ne možemo donositi neki sud. Tenk T-72 je inferionriji od jugoslovenskog M-84, koji je i nastao tako što je na tenku T-72 izvedena obuhvatna modernizacija, pre svega u sistemu za upravljanje vatrom i na motoru - rekao je Radić. 

Kad je uopšte bilo reči o najavama da će u Srbiju doći i po 30 tenkova T-72 i vozila BRDM-2, Radić je rekao da mu se čini da se do te odluke verovatno stiglo tako što je Rusija videla čega ima "u višku" pa odlučila da Srbiji donira sredstva sa te liste.  

On je ocenio da je možda bilo bolje da se od donatora tražilo nešto iz domena artiljerijsko-raketne tehnike.

Nekadašnjeg pomoćnika ministra odbrane I vojnog analitičara, Bojana Dimitrijevića, potpuno je iznenadila informacija o nabavci oklopne tehnike, konkretno tenkova T-72 i izviđačkih oklopnih automobila BRDM-2. 

On je ocenio je da je nabavka šest lovaca Mig-29 nesporna i pozdravio tu odluku kao značajan doprinos za Ratno vazduhoplovstvo, ali je dodao da ga je 

- Ta sredstva su u našoj vojsci u upotrebi od ranije, a većina je povučena još 2006. godine kada su proglašena neperspektivnim. Tako da mi nije jasno da li je to deo nekog šireg aranžmana ili premijer Srbije nije dobio pravu informaciju o tome za šta bi ta sredstva mogla da se koriste - rekao je Dimitrijević. 

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.12.2016. 22:52
ne razumem se puno u naoružanje-ali analitičari se vala od mene vala mnogo,mnogo manje razumeju da iskreno kažem uopšte se ne razumeju.Mi imamo bolje tenkove od Rusa.Možda,ali samo ako ih uopšte još imamo jer kako smo slabili i uništavali vojsku tako je bilo i s naoružanjem.Jadni mi s ovom našom analitičkomavangardom.
Petak 23.12.2016. 03:44
Srbija NE SME da nabavlja NOVO i najmodernije naoruzanje (iskljucivo "polovno")&(u tu vr_stu "zabrane" spadaju avioni , tenkovi , brodovi , rakete ....) da se ne bi zamerila Zapadu , ustvari to je medju proizvodjacima (Amerika , Rusija , Velika Britanija , Francuska , Nemacka ...) nepisano pravilo! Takve su propozicije i zato Srbija moze da kupuje (i priznata je nabavka , donacija - aviona , tenkova , raketa ... ) tu vr_stu naoruzanja ("polovnjake") bez problema i to ne samo od Rusa vec od bilo kog proizvodjaca u svetu !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online