Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 26.02.2019.
20:21
Radio Slobodna Evropa A

Pukovnik Hamzić: Nabavka MiG-ova skupa i beskorisna

Kakav efekat za Srbiju će imati eskadrila ruskih polovnih MiG-ova 29 koja će, posle preuzimanja četiri takva lovca iz Belorusije, srpskoj vojsci na raspolaganju biti verovatno od početka 2020. godine, pitanje je kojim se bave javnost i vazduhoplovni stručnjaci.

Ministarstvo odbrane Srbije
Delegacije Srbije i Belorusije u Remontnom zavodu u Belorusiji

Pukovnik Suad Hamzić, vojni pilot u penziji, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da ne podržava naoružavanje u regionu.

- Nabavka MiG-ova je skupa i beskorisna. Mislim da sem psihološkog efekta ti avioni neće imati nikakvu drugu borbenu svrhu. Taj aranžman ima malo veze i sa politikom, jer naklonjenost Rusiji je tradicionalna. Koliko je objektivno oslanjanje na Istok ja ne bih spekulisao - navodi Hamzić.

Novo pojačanje za Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušnu odbranu Vojske Srbije, četiri polovna MiG-a 29, predstavljeno je 25. februara u 558. vazduhoplovnom zavodu Baranoviči u Belorusiji. Beloruski lovci, koji su sada u vlasništvu Srbije, obeleženi su srpskim zastavama, serijskim brojevima i datumom početka remonta 22.2.19, ali do završetka radova ostaju u Belorusiji.

Ukoliko budu ostvarene zvanične najave iz Ministarstva odbrane, Srbija bi za godinu dana opet trebalo da ima 14 lovaca MiG 29, četiri iz Belorusije, šest iz Rusije, uz četiri preostala iz vremena Jugoslavije, kao pre više od 30 godina kada su kupljene nove ruske letelice tog tipa.

Korišćeni lovci iz Belorusije stižu na osnovu Sporazuma o vojno-tehničkoj saradnji, koji su potpisali predsednici Aleksandar Lukašenko i Aleksandar Vučić, i njihova isporuka vodi se kao donacija, dok se za sada ne zna cena remonta. Po istom sistemu prethodno je iz Rusije nabavljeno šest polovnih MiG-ova 29, koji su takođe zvanično tretirani kao poklon, koji Srbiju koštaju 185 miliona evra i oni su sada u operativnoj upotrebi u srpskoj vojsci.

Pukovnik Suad Hamzić, koji je kao pitomac leteo na američkim mlaznim avionima, početkom 80-ih bio probni pilot u Sjedinjenim Američkim Državama, a karijeru od 1967. do penzionisanja 1990. u Jugoslovenskoj narodnoj armiji proveo na svim tipovima MiG-a 21, kaže da samo mali broj zemalja može da priušti moderne lovce.

- Srbija i nijedna bivša jugoslovenska republika definitivno nisu na tom nivou. Logična pretpostavka je da će ovi MiG-ovi biti modernizovani. Do kog stepena, to je drugo pitanje. Nisam baš siguran da bi sa takvim MiG-ovima 29 Srbija imala efikasnu odbranu - navodi Hamzić.

Ruski MiG-ovi na kojima Srbija bazira budućnost ratnog vazduhoplovstva stari su po tridesetak godina i remontom će im biti produžen vek eksploatacije. Po mišljenju Hamzića, dobru varijantu izabrala je Slovenija, čiji vazdušni prostor čuva Mađarska lovcima Gripen, nabavkom novih školskih aviona sa borbenim potencijalom Pilatus sa kojih bi piloti po potrebi mogli da se prebace na lovce najnovije generacije.

- Mislim da ovog momenta Srbija ima daleko više mesta, pa čak i u sektoru odbrane, gde bi bilo pamentnije investirati taj ogroman novac. Nije logično da Srbija čini napore koji su daleko iznad njene realne moći. Na kraju, moraju se uraditi i ozbiljne vojne i političke procene protiv koga, kada i kako bi ti avioni bili upotrebljeni - smatra Suad Hamzić.​

POVEZANE VESTI

Utorak 26.02.2019. 20:41
Samo ti Hamziću pričaj. Neka nama MIG-ova. Da smo ih imali za vrijeme bombardovanja i ispravne, mnogo bi bombi manje palo na Srbiju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online