Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.12.2016.
18:01
D. Dekić - Vesti A

Deda Mraz stigao i Bogoljubu

Srpsko specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal obradovala je za Novu godinu dvojicu bliskih saradnika premijera Aleksandra Vučića. Naime, tužilaštvo je odustalo od krivičnog gonjenja Bogoljuba Karića, biznismena i lidera pokreta Snaga Srbije, koji je član vladajuće koalicije predvođene SNS-om, kao i Mlađana Dinkića, bivšeg ministra i guvernera NBJ, "muzičara i kompozitora".

youtube.com/KARIĆ company family
Nova godina kod kuće: Bogoljub Karić

Da podsetimo, dok je bio u opoziciji Vučić je Dinkića nazivao lopovom i pljačkašem. Nakon što je SNS došao na vlast Vučić ga je uzeo za savetnika za poslove s Arapima, a lider Pokreta DJB Saša Radulović kaže da je Dinkić još na tom mestu.

Odluke o obustavljanju sudskog postupka protiv Karića i Dinkića, premijer je ovlaš dotakao prilikom gostovanja na televiziji, primetivši da njemu može nešto da ne bude drago, ali da nema prava da se meša u rad pravosuđa.

Koaliciona svadba

Karić je čitavu deceniju u bekstvu zbog optužbi za malverzacije u kompaniji Mobtel, a sada ne krije radost što može da stigne na svadbu ćerke Danice koja se 31. decembra udaje za Nikolu Stojiljkovića, čiji je otac Momir potpredsednik Gradskog odbora SNS-a u Vranju.

Istovremeno su srpski mediji ukrstili koplja, pa je deo tabloida bliskih režimu izašao s gromkim naslovima kako je Vučić besneo u Vladi zbog obustave krivičnog gonjenja. Čak su se ti tabloidi pozvali na svoje "neimenovane, visoke, bliske i dobro upućene izvore", koji su preneli da je premijer ministarki pravosuđa Neli Kuburović odbrusio: "Zar je moguće da nema dokaza protiv Karića".

Međutim, pojedini sajtovi tvrde da je tu informaciju sam premijer poturio tabloidima. Građani su na internetu listom komentarisali da je reč o medijskoj podmetačini Vučića: "Kakva predstava premijera", "Vučić licemer", "Misli da smo ovce"...

Predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović smatra da su građani u pravu.

- Podmetačine o buri u Vladi Srbije su slika načina kako Vučić građane Srbije tretira kao maloumne. Kao da cela Srbija ne zna za njegove veze sa ovom dvojicom od kojih je jedan lice sa poternice - naveo je Dobrašinović.

Orden za Milanku

Bogoljubova supruga Milanka je sa liste Vučićevog SNS-a i počasni konzul u Kazahstanu. Na dan kada je objavljena odluka o obustavljanju krivičnog gonjenja njenog muža, Milanki je uručen orden te zemlje za izuzetne doprinose u jačanju veza Kazahstana i Srbije. Mediji navode i da Bogoljub Karić dosta posluje u Kahzastanu. Zanimljivo je da je tom prilikom orden dobila i Tanja Jović, savetnica Vučića za spoljnu politiku.

Prazna puška tužilaštva

Istragu protiv Bogoljuba Karića tužilaštvo je vodilo povodom osnivanja Mobtela i omogućavanja preduzećima s Kipra da dobiju devizne kredite bez garancija Astra banke.

Pošto je početkom godine zastarelo delo zloupotreba položaja, Karić mirne duše može da se vrati kući. On je istakao da je to za njega najradosnija vest i na Fejsbuku napisao da je pravda spora, ali dostižna.

Istraga protiv bivšeg ministra ekonomije Mlađana Dinkića vođena je zbog sumnje da je odgovoran za sporazum iz 2002. kojim je poslovnim bankama, bez naknade, na tri godine dao na korišćenje službene prostorije Zavoda za obračun i plaćanje. Krivično gonjenje obustavljeno je zbog nedostatka dokaza.

Dinkić je odbio da komentariše tu odluku uz obrazloženje da se povukao iz javnog života.

Vraćaju ferari

Naredbom Višeg javnog tužilaštva iz 2010. godine od porodice Karić su bili oduzeti ferari 599 i fiat 500, koji se čuvaju u magacinu Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom. Ta vozila bi trebalo da im budu uskoro vraćena.

Postupak za privremeno oduzimanje nekretnina, zemljišta i udela u preduzećima nikada nije dobio epilog na sudu.

www.mc.rs
Dragan Popović

Ogroman novac ispao iz igre

Dragan Popović iz Kuće ljudskih prava za "Vesti" povodom odluke tužilaštva u slučajevima "Karić" i "Dinkić" ocenjuje da je pravda u Srbiji očito nedostižna.

- Nije da protiv Karića nema dokaza, već je zastareo jedan od dva procesa, vrlo važan jer su ogromne pare u pitanju. To predstavlja poraz pravde i pravne države - ocenio je Popović i istakao da dodatnu sumnju izaziva činjenica da je reč o dva bliska Vučićeva saradnika i da Karić nije krio da je bio i finansijer političkih partija.

Nekoliko odluka Tužilaštva poslednjih godina vrlo je problematično, ukazuje predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović, koji slučajeve Karića i Dinkića ocenjuje kao najupadljivije u čitavom nizu.

On za "Vesti" ukazuje da su Vučićevi naprednjaci u koaliciji s Karićevim Pokretom Snaga Srbije još od 2012. Dakle, u vreme dok su uveliko vođeni postupci protiv Karića. Naš sagovornik ocenjuje da to dovoljno govori o karakteru premijera.

- Ako Aleksandar Vučić stvarno veruje da su odluke Tužilaštva skandalozne i nezakonite, predlažem mu da kao građanin podnese krivične prijave protiv tužilaca koji su presuđivali, i to za krivično delo kršenja zakona od strane tužilaca i sudija. Tako će javno pokazati građanima koliko je zaista sablaznut ovakvim radom Tužilaštva, a sve drugo je predstava za javnost - poručio je Dragan Dobrašinović.

Ekspert za privatizaciju

Dinkića i Vučića povezuje i beogradski gradonačelnik Siniša Mali. On je bio pomoćnik ministra za privatizaciju u vreme vlasti DOS-a i Dinkićevo zlatno doba. Kada je osnovana Agencija za privatizaciju 17. jula 2001. godine, Mali je prešao u tu instituciju i postao direktor Centra za privatizaciju u okviru kojeg je vodio tendersku i aukcijsku privatizaciju, restrukturiranje i tržište kapitala. Mali je za gradonačelnika izabran s liste SNS-a.

A. Čukić
Savetnik: Mlađan Dinkić

Vučiću, odgovori!

Dveri podsećaju Vučića da je pre dolaska na vlast Dinkića nazivao "najvećim pljačkašem i lopovom u Srbiji", i optuživao za pljačku Nacionalne štedionice, Evroakciz i Veksim banke, i učešće u pljački Aerodroma i cementare Novi Popovac.

Pitaju ga kako je u međuvremenu Dinkić postao Vučićev saradnik i da li mu je dao imunitet za pljačkanje Srbije?

Poslanik Dveri Srđan Nogo javno pita premijera ko štiti bivšeg ministra Dinkića i kome je on potreban kada ne može da bude procesuiran.

- Kako je moguće da je ekonomski ubica Srbije oslobođen za sve malverzacije. Ko ga štiti i pod čijim je uticajem Tužilaštvo za organizovani kriminal? Kako je moguće da jedan od aktera brojnih koruptivnih afera bude nevin? Kako protivzakonito ustupanje prostorija nekadašnjeg ZOP-a bez naknade bankama nije zloupotreba službenog položaja - spisak je pitanja koje su postavile Dveri.
Njihovo glavno pitanje je kako to da ni za šta nije kriv jedan od glavnih aktera koji su prilikom formiranja Nacionalne štedionice oštetili državu za sedam miliona evra? Oni podsećaju da je Savet za borbu protiv korupcije taj slučaj označio kao jednu od 24 sporne privatizacije.

Sirotinji se ne prašta

Za baku koja je na početnoj stanici GSP-a na beogradskom Zelenom vencu prodavala kaiševe nema obustave gonjenja, barem dok traje akcija suzbijanja sive ekonomije.

Komunalni policajci su od nje zaplenili desetak kaiševa, "na mestu koje nije određeno za prodaju", a potom joj naredili da izvadi sve što ima u sirotinjskoj torbi. Epilog je da starica nije zaradila koji dinar za malo bogatiju novogodišnju i božićnu trpezu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online