Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.12.2016.
18:01
D. N. Petrović - Vesti A

Sekire se lepe za ruke

Nova godina je na pragu, trebalo je da su već "na odmoru" i u svom rodnom kraju, međutim, braća Darko (45), Dragan (35) i Petko (34) Knežević, rodom iz Aginog Sela kod Banjaluke, još po mrazu i snegu, iz vrleti na Zlataru i Javoru, sa svojih 11 konja, "na samaru" ili "vlakom", izvlače drva, koja njihove gazde potom kamionima razvoze širom Srbije.....

D. N. Petrović
Priprema drva za utovar u kamion

Mukom zarađen hleb

- Imali smo kišno leto, danima se nije moglo u šumu, slabo smo radili i zaradili, pa ovih dana, po snegu i debelom minusu, pokušavamo da se bar malo izvadimo i da kući u Agino Selo "na zimski odmor" (letnjeg nemamo) odemo zbrinuti bar do proleća. Nije lako, sekira se lepi za ruke, a konji se klizaju po ledu, često i padaju, težak je ovo život i mukom zarađen hleb. Ko zna, možda ćemo, ako ne bude većeg snega, ovde u šumama dočekati i 2017. godinu, hladno je, narodu treba drva - žali se Dragan Knežević i naglašava da on i braća rade možda najteži posao u Srbiji, posao koji drugi ne mogu ili neće da rade....

D. N. Petrović
Hrani drvoseče: Komšinica Milica Avramović

- Počeli smo još kao dečaci, bilo nas je devetoro u porodici, rano smo ostali bez roditelja, trebalo se prehraniti, umeli smo sa konjima, uz njih smo rasli, zato je i pala odluka da budemo "samaraši", da radimo "ono što jedino znamo" i da od marta do novembra lijemo znoj po šumama u okolini Vranja i Starog Vlaha u jugozapadnoj Srbiji... U Vranju smo bili sedam, a ovde u okolini Nove Varoši 10 godina... Spavamo u napuštenoj planinskoj zgradi zadruge u Vučiji, gde imamo solidan smeštaj i za konje, ali nemamo struju, niti puta... Daleko smo od sveta i svih zbivanja, ponekad nam donesu novine, imamo i tranzistor.... Mučan je ovo život i bez perspektive. Zasad nas, hvala Bogu, služe zdravlje i snaga, a i konji su još jaki, šta će biti kad ostaramo o tome još ne smemo da razmišljamo - dodaje Dragan.

"Kapiten ekipe"

- Radimo krvnički od jutra do mraka, leti i po 15 sati, kad zatreba u pomoć nam iz Bosne dođu još dvojica braće, a malo zaradimo. Kad platimo hranu za konje, potkivanje, našu ishranu i sve drugo, malo nam ostane... Možda bismo, da smo otišli na vreme, u inostranstvu bolje zaradili, imali bismo svetliju perspektivu, ali mi smo bili bez roditelja i ičije pomoći, nismo imali mnogo izbora - objašnjava najstariji Darko Knežević.

D. N. Petrović
Jedan od najtežih poslova: Braća Knežević

- Za prve konje pozajmili smo novac, sada imamo dva "štajerca" i devet "mešanaca", svaki vredi od 1.000 do 1.300 evra. Dnevno angažujemo po četiri, pet konja... Četiri najbolja tovarna konja, u jednoj turi izvuku metar i po isečenog drveta zašta dobijemo 1.500 dinara ( oko 13 evra), kad je dan najduži napravimo po sedam osam tura. Najbolji konj nam je Jadran, on nam je "kapiten ekipe", on može da ponese koliko druga tri, dobri su Arap i Vranac, a ovih dana posebno nam je važan Zvezdan, jer je majstor za klizave i zaleđene terene. Srodili smo se sa njima, delimo dobro i zlo, od njih živimo i volimo ih kao braću i sestre - priča Darko.
Dok braća budu u Bosni, njihovi konji će ostati na Zlataru, spremili su im 200 tovara sena i žita...

Agregat je spas

Godinama braća Knežević žive u mraku, jer planinska kuća u kojoj su smešteni nema struju... Povremeno koriste mali agregat, ali on troši puno goriva, pa se ne isplati... Nedavno su, uz pomoć dobrih ljudi, dobili bar malo svetla... Majstor Rade Bralušić i njihove gazde, braća Dragan i Zoran i rođak im Aleksa, instalirali su im solarni panel snage 200 vati, pa sada zahvaljujući Suncu gledaju televizor, imaju sijalicu i pune mobilne telefone... I to je, kažu, veliki pomak....

Neženje

Kad izvlače drva ne mogu bez 10 kilograma kukuruza i zobi, kad su na odmoru jedu seno i upola manje žita. Za potkivanje konja plaćamo 30 evra, jedna "obuća" traje najviše četiri meseca... Plaćamo i veterinare da ih povremeno pregledaju, sve to košta i mukom mora da se zaradi - objašnjava nam najmlađi Petko Knežević i žali se da nijedan od trojice braće još nije oženjen.

Ako izuzmemo nekoliko zimskih meseci, po celu godinu smo u šumi, odsečeni od ostalog sveta, čak ni telefonom niko ne može da nas dobije... Koja će da pođe za drvoseču "samaraša" i da ga mesecima sama čeka kući - pita se Petko i dodaje:

Ipak i mi razmišljamo da se jednoga dana skrasimo i oženimo, da zasnujemo porodicu i imamo decu... Svi smo već u lepim godinama, Darko posebno... Nadamo se da ćemo narednih godina biti bolje sreće, da ćemo nešto uštedeti i konačno se negde zaustaviti. Ako budemo imali decu učinićemo sve da nikada ne budu ono što smo mi, ne zato što se stidimo ovog časnog posla, već zato što je i previše težak - ističe Petko.

Milica nam desna ruka

U blizini braće Knežević živi Milica Avramović(62), koja je na planinu došla iz okoline Gornjeg Milanovca... Ima mali ranč, krave, ovce i malu baštu, pa umorne drvoseče dobro nahrani "belim smokom" i ukusno skuvanim jelima.... Pomažu oni njoj (da okopa baštu, zakolje ovcu, iscepa drva), pomaže i ona njima, često kad odu na odmor u Bosnu nahrani i napoji konje što im mnogo znači. - Žao mi je kad ih vidim da jedu suvu hranu, pa im često skuvam neko domaće jelo. Rade po ceo dan težak posao, a reč je o dobrim ljudima i ništa mi za njih nije teško da uradim - kaže Milica.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online