Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.12.2016.
14:22
blic.rs A

Toma doveo Vučića pred svršen čin?

Tomislav Nikolić stavio je Aleksandra Vučića pred svršen čin - ili da ga podrži u trci za predsednika ili da nađe kandidata koji će da pobedi i njega i opoziciju.

A. Čukić
Aktuelni predsednik, ipak, ostaje najizgledniji kandidat: Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić

Nikolić i Vučić, politički otac i sin, na predsedničkim izborima jedan protiv drugoga? Zvuči potpuno nerealno i to je sasvim sigurno poslednja opcija o kojoj razmišljaju.

Ipak, treba li je u potpunosti isključiti, pogotovo ako se znaju namere aktuelnog predsednika koji želi da se kandiduje na predstojećim izborima? Odgovor iz SNS-a još nije dobio, a sudeći po izjavi Vučića, neće ga biti ni do Božića, do kada je Nikolić javno oročio obelodanjivanje svoje kandidature.

- Nama se ne žuri. Ime kandidata objavićemo kroz dva do tri meseca - izjavio je lider naprednjaka samo sat vremena pošto je predsednik Srbije obećao da će do 7. januara objaviti svoje planove.

Toma najozbiljniji kandidat, ipak...

Vaganja i razmišljanja Vučića, stalno odlaganje priče o predsedničkim izborima Nikoliću sasvim sigurno ne odgovara. Boban Stojanović, saradnik na FPN-u, navodi za "Blic" da je očigledno da je aktuelnom predsedniku dosta čekanja, a njegov poslednji potez vidi kao pritisak na premijera.

- Na taj način poslao je poruku Vučiću da želi da se aktiviraju razgovori o kandidatu SNS za predsednika. Verujem da Vučić ima ozbiljnu dilemu da li da Nikolić bude njegov kandidat, jer je svestan da tako može da izgubi izbore - smatra Stojanović.

Analitičari kažu da je aktuelni predsednik i dalje najozbiljniji kandidat SNS, ali da ne treba isključiti opciju u kojoj će se Vučić boriti za funkciju predsednika države.

- Ta opcija je najsigurnija za pobedu. Ali ne verujem da će u tom slučaju njegov protivkandidat biti Nikolić. To bi bilo pogubno za njegovu političku budućnost, ali i za samog Vučića, koji bi izgubio deo biračkog tela SNS-a. Međutim, ukoliko naprednjaci kandiduju Zoranu Mihajlović ili Nikolu Selakovića, uveren sam da će se Nikolić kandidovati. Ako ništa, onda zbog povređene sujete - zaključuje Stojanović.

Mimoilaženja ima, ali razlaz malo verovatan

Da je malo verovatno da Vučić ne podrži aktuelnog predsednika, smatra i Đorđe Vuković iz Cesida.

- Jasno je da između njih povremeno ima razmimoilaženja, ali to ne znači potpuni razlaz. Verujem da će oni sabrati pluseve i minuse i zaključiti da je najbolje da se kandiduje Nikolić. Moguće je da Nikolić do Božića objavi kandidaturu, a da je mesec dana kasnije podrže naprednjaci - kaže Vuković.

On dodaje da je najavom kandidovanja predsednik poslao poruku Vučiću "ili me kandiduj ili nađi kandidata koji će pobediti i mene i opoziciju".

- A Vučić voli da se njegova reč poštuje i zato mu je i odgovorio da će ime kandidata objaviti za dva do tri meseca - zaključuje Vuković.

Dragomir Anđelković, analitičar blizak SNS-u, smatra da "Nikolić nije kandidat koji smeta Vučiću, već kandidat koji može da izgubi".

- Nije funkcija predsednika toliko bitna jer nema velika ovlašćenja, ali je Vučiću važno da njegov kandidat pobedi jer bi u suprotnom to bio uvod u gubitak vlasti - ističe Anđelković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online