Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.12.2016.
18:01
Z. Marjanović - Vesti A

Blago u objektivu

Čuvenom čačanskom fotografu Vladislavu Đukanoviću Đukanu, koji ima 86. godina, u Čačku otvorena je originalna izložba crno-belih fotografija. Iako je jedan od najpoznatijih čačanskih fotografa, kako je rekao na otvaranju jedne od najoriginalnijih izložbi u poslednjih nekoliko godina u Čačku, nije verovao da će ikada biti organizovana izložba njegovih crno-belih fotografija koje danas već imaju istorijsku vrednost.

youtube.comGlas Zapadne Srbije
Decenijama se ne odvaja od fotoaparata: Vladislav Đukanović

Ipak, izložba se dogodila u 86. godini života majstora Đukana i to izložba fotografija koje za više od šest decenija svog fotografskog staža nije uspeo da uruči svojim mušterijama.

- Po profesiji sam mašinista i ceo radni vek sam proveo u preduzeću Hidrogradnja, a fotografisanje mi je bilo dodata delatnost koju sam obavljao nakon radnog vremena, jer sam bio jedan od prvih u Čačku koji su se hvalili da se u to vreme od fotografije moglo lepo zaraditi. Sada me predstavljaju kao poznatog čačanskog fotografa, što jeste tako, ali tako je što sam imao dovoljno energije da svojim aparatom ovekovečim sve važne događaje u Čačku. Naravno, u crno-beloj tehnici, jer u početku mog fotografskog posla za kolor fotografiju nismo ni znali, a televizija je bila tek u povoju i smatrali smo je dalekom budućnošću. Za šest decenija bavljenja ovim poslom fotografisao sam sve važnije događaje i ličnosti u čačanskom političkom i privrednom životu, ali i mnoge obične ljude i te fotografije danas imaju ozbiljnu istorijsku vrednost - kaže savremenik mnogih događaja u Čačku Vladislav Đukanović.

Stizao svuda

Naravno, nije mi palo na pamet da na ovaj način uručim davno naručene fotografije, ali osetio sam veliku radost gledajući posetioce koji su kroz zaboravljene fotografije mogli da isprate i razvoj svog grada u poslednjih nekoliko decenija - naglasio je majstor Đukan sa neskrivenim zadovoljstvom što je kroz zaboravljene fotografije video i sebe iz vremena kada je bio mlad i kada je sa svojim fotoaparatom stizao svuda gde se nešto važno dogalalo.

U svakom poslu postoje određeni rizici, a u poslu fotografa šteta po majstora je kada ne uruči, odnosno, ne naplati fotografiju naručioca.

- U mojoj dokumentaciji ostalo je na hiljade crno-belih fotografija koje nisam uspeo da uručim, jer iz mnogo razloga nisam pronašao ljude koje sam fotografisao. I baš kada sam razmišljao šta da uradim sa tim fotografijama, neko se dosetio da napravimo izložbu tih fotografija i to je moja prva izložba u životu. Izložba je vrlo originalna, jer su ljudi na tim fotografijama prepoznavali sebe, komšije, prijatelje i rođake iz nekih davno prošlih vremena i to je, po meni, pravi cilj ove izložbe.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online