Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 10.12.2016.
21:08
informer.rs A

Putin pravi "balkansku četvorku": U savezu Srbija, Crna Gora, Makedonija i BiH?

Sergej Železnjak, zamenik sekretara Generalnog saveta vladajuće ruske partije Jedinstvena Rusija i jedan od najbližih stranačkih saradnika Vladimira Vladimiroviča Putina, potvrdio je da se Rusija zalaže za formiranje saveza "vojno neutralnih i suverenih država" na Balkanu. U "balkanskoj četvorci" bili bi Srbija, Crna Gora, BiH i Makedonija.

Reuters
Rusija širi uticaj na Balkanu: Vladimir Putin

Železnjak je istakao da je Moskva spremna za punu podršku vanblokovskom statusu naše četiri države. Sagovornici "Informera", politički analitičari i vojni stručnjaci, ocenjuju da bi ovakav savez bio mnogostruko politički i ekonomski koristan za našu zemlju, ali i za ceo region.

Poštujemo neutralnost

Železnjak je naglasio da Evropska unija mora biti svesna da se upravo ovakvim projektima čuvaju nacionalni interesi balkanskih zemalja.

- Spremni smo za konstruktivnu, svestranu saradnju i podršku vanblokovskom statusu Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH. Podržaćemo temu vojne neutralnosti "balkanske četvorke" na međunarodnoj sceni. Ako EU nije svesna nacionalnih interesa zemalja članica i kandidata, uključujući i balkanske države, onda Evropa nema budućnost. Nažalost, EU se dosad pridržavala pogrešne prakse da zemlja kandidat za članstvo u EU mora ući u NATO. Tako se danas Srbiji i Crnoj Gori nasilno nameće NATO, iako je ovaj savez za njih agresor koji je pre samo 17 godina bombardovao i ubijao nevine ljude... - istakao je Železnjak u intervju ruskom portalu "Ruska reč".

On je dodao da je Putin u zvaničnoj državnoj Koncepciji spoljne politike definisao princip poštovanja izbora evropskih država koje nisu u vojnim savezima.

- Ta odredba se u punoj meri odnosi na saradnju s odgovornim patriotskim snagama Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH - podvukao je Železnjak.

I dok niko u vrhu vlasti nije želeo da komentariše ovaj predlog, analitičar Dragomir Anđelković kaže da ova inicijativa nije nova.

- Nije ovde reč ni o kakvoj o ruskoj zoni uticaja, već o balkanskoj zoni mira. Za Srbiju je ovo idealno jer bi joj omogućilo ekonomski i politički prosperitet. Bili bismo "balkanska Švajcarska", a to bi stvorilo ravnotežu između Istoka i Zapada. Železnjakov predlog jeste potvrda da je srpska spoljna politika odlična - ističe Anđelković.

Agresivan NATO

Ljuban Karan, potpukovnik Kontraobaveštajne službe u penziji, kaže da bi Železnjakovu inicijativu trebalo vrlo ozbiljno shvatiti.

- Ne vidim nijedan razlog da inicijativu ne prihvatimo. Problem je, međutim, to što je Crna Gora pred vratima NATO, pa je inicijativa stvar dogovora velikih sila i malo toga zavisi od nas u regionu. Imajući u vidu agresivan nastup NATO, ova inicijativa nema mnogo šansi da uspe, mada, nikad se ne zna... - zaključuje Karan.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.12.2016. 20:44
Bice kako car kaze!!!!!!!!!!
Nedelja 11.12.2016. 15:11
putin je baš neki šaljivdžija, stalno pravi neke virtualne saveze u koje niko ne želi..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online