Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 19.06.2010.
00:12 >> 00:11h
Tanjug A

Bramerc: Mladić se krije u regionu

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je danas, povodom zahteva advokata porodice Ratka Mladića da Mladić bude proglašen mrtvim, da se potraga za tim haškim beguncem ''zasniva na snažnom verovanju da je on i dalje živ'' i da se skriva ''u regionu''.

Na pitanje novinara nakon sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj je podneo izveštaj o saradnji država Zapadnog Balkana sa Tribunalom, da li je u poslednjih godinu dana imao izveštaj da je Mladić viđen ili da je živ, Bramerc je rekao da ne želi da ulazi u detalje operacije.


"Poslednja stvar koju želim da učinim je da stvorim teškoće srpskim službama u njihoj istrazi, ali naše snažno verovanje je da se on skriva u regionu i to opravdava tekuće operacije", rekao je tužilač Haškog tribunala.


''Svakako radimo pod pretpostavkom da je on živ i operativne službe u Srbiji u svojoj istrazi slede određeni broj tragova. Njihova pretpostavka i naša pretpostavka je da se on i dalje skriva, što svakako opravdava operaciju koja je u toku'', rekao je Bramerc.

On je pohvalio Srbiju zbog saradnje sa tim sudom, posebno kada je reč o pristupu dokumentima i svedocima. On je ocenio i da potraga za preostalom dvojicom haških begunaca zahteva preispitivanje dosadašnje strategije.

U govoru povodom svog redovnog polugodišnjeg izveštaja Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o saradnji Srbije sa Tribunalom, Bramerc je rekao da, u poslednih šest meseci, “Srbija nastavlja da adekvatno odgovara na naše zahteve za pomoć, omogućavajući pristup dokumentima, arhivama i svedocima”.

"U ovom trenutku nema nerešenih zahteva”,rekao je Bramerc. Ističući da hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića ostaju najviši prioriteti njegove kancelarije, on je dodao da su, od njegovog poslednjeg izveštaja, operativne službe Srbiije nastavile svoje napore u potrazi za beguncima.

“Ipak, u odsustvu opipljivih rezultata i posle pažljivog razmatranja sprovedenih operativnih aktivnosti, snažno preporučujem duboko preispitivanje dosadašnje strategije”, dodao Bramerc.

On je izrazio žaljenje što je, uprkos svim dostignućima, suđenja probijaju rokove i u tome pomenuo niz teškoća, od kojih su neke izvan kontrole - uključujući dužinu izlaganja odbrane, pogotovu kad se optuženi sami brane.

Bramerc je dodao da je tužilaštvo privrženo efikasnosti i brzini završetka svog posla, uz poštovanje procedure.On je istakao da je ovo njegov prvi izveštaj Savetu bezbednosti u kojem može da kaže da više nema predsudskih procesa i da su suđenja svim privedenim optuženicima u “aktivnoj fazi”.

Bramerc je takođe rekao da je od Evropske unije zatražio podršku kako bi zemlje zapadnog Balkana uspešno sarađivale sa Haškim tribunalom i u budućnosti.

"Da bi se to poglavlje nedavne istorije završilo, potrebno je privesti pravdi sve odvogorne za najteže zločine i kršenja međunarodnog prava. Zato nema alternative hapšenju Mladića i Hadžića”, rekao je Bramerc.

Ignjatović: Dobar dan za Srbiju u Njujorku

"Zadovoljni smo što smo postigli da više puta zaredom dobijemo pozitivne izveštaje, što je dokaz da Srbija u kontinuitetu uspešno sarađuje sa Haškim sudom. Svesni smo naravno da je saradnja proces koji će se nastaviti i mi ćemo sve učiniti da ovaj nivo saradnje održimo, kao i da rešimo pitanje dva preostala begunca. Očekuje nas, dakle, dobar dan za Srbiju u Njujorku",

Direktor Kancelarije za saradnju sa Haškim sudom Dušan Ignjatović izrazio je uverenje da će glavni tužilac tog suda Serž Bramerc, u svom izveštaju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, ponoviti svoju veoma povoljnu ocenu saradnje Srbije sa Tribunalom.


"Siguran sam da će Bramerc u svom današnjem govoru pred Savetom bezbednosti ponoviti veoma povoljnu ocenu saradnje i doprineti pozitivnoj klimi koja vlada u UN u vezi sa saradnjom Srbije sa Tribunalom. Na svim sastancima koje smo imali ta dobra klima se oseća", izjavio je Tanjugu Ignjatović, koji će danas u Njujorku prisustvovati sednici Saveta bezbednosti.


On je napomenuo da Srbija nema primedbe na ove Bramercove izveštaje, "koji se u najvećem delu poklapaju sa našom procenom saradnje".


"Već smo ponavljali da je Bramercov izveštaj veoma korektan i pozitivan. Na osnovu tog izveštaja je, uostalom, već došlo do pomaka u evropskim integracijama , odnosno do početka procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", podsetio je Ignjatović.


On je dodao da je srpska delegacija iskoristila priliku da u Njujorku razgovara sa predstavnicima UN i Tribunala o pitanjima vezanim za uspostavljanje rezidualnog mehanizma arhiva Tribunala, o inicijativi da osuđeni pred Tribunalom kazne izdržavaju u zemljama bivše Jugoslavije, kao i o mnogim drugim pitanjima koja se odnose na saradnju. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online