Subota 19.06.2010.
00:12 >> 00:11h
Tanjug

Bramerc: Mladić se krije u regionu

Na pitanje novinara nakon sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj je podneo izveštaj o saradnji država Zapadnog Balkana sa Tribunalom, da li je u poslednjih godinu dana imao izveštaj da je Mladić viđen ili da je živ, Bramerc je rekao da ne želi da ulazi u detalje operacije.


"Poslednja stvar koju želim da učinim je da stvorim teškoće srpskim službama u njihoj istrazi, ali naše snažno verovanje je da se on skriva u regionu i to opravdava tekuće operacije", rekao je tužilač Haškog tribunala.


''Svakako radimo pod pretpostavkom da je on živ i operativne službe u Srbiji u svojoj istrazi slede određeni broj tragova. Njihova pretpostavka i naša pretpostavka je da se on i dalje skriva, što svakako opravdava operaciju koja je u toku'', rekao je Bramerc.

On je pohvalio Srbiju zbog saradnje sa tim sudom, posebno kada je reč o pristupu dokumentima i svedocima. On je ocenio i da potraga za preostalom dvojicom haških begunaca zahteva preispitivanje dosadašnje strategije.

U govoru povodom svog redovnog polugodišnjeg izveštaja Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o saradnji Srbije sa Tribunalom, Bramerc je rekao da, u poslednih šest meseci, “Srbija nastavlja da adekvatno odgovara na naše zahteve za pomoć, omogućavajući pristup dokumentima, arhivama i svedocima”.

"U ovom trenutku nema nerešenih zahteva”,rekao je Bramerc. Ističući da hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića ostaju najviši prioriteti njegove kancelarije, on je dodao da su, od njegovog poslednjeg izveštaja, operativne službe Srbiije nastavile svoje napore u potrazi za beguncima.

“Ipak, u odsustvu opipljivih rezultata i posle pažljivog razmatranja sprovedenih operativnih aktivnosti, snažno preporučujem duboko preispitivanje dosadašnje strategije”, dodao Bramerc.

On je izrazio žaljenje što je, uprkos svim dostignućima, suđenja probijaju rokove i u tome pomenuo niz teškoća, od kojih su neke izvan kontrole - uključujući dužinu izlaganja odbrane, pogotovu kad se optuženi sami brane.

Bramerc je dodao da je tužilaštvo privrženo efikasnosti i brzini završetka svog posla, uz poštovanje procedure.On je istakao da je ovo njegov prvi izveštaj Savetu bezbednosti u kojem može da kaže da više nema predsudskih procesa i da su suđenja svim privedenim optuženicima u “aktivnoj fazi”.

Bramerc je takođe rekao da je od Evropske unije zatražio podršku kako bi zemlje zapadnog Balkana uspešno sarađivale sa Haškim tribunalom i u budućnosti.

"Da bi se to poglavlje nedavne istorije završilo, potrebno je privesti pravdi sve odvogorne za najteže zločine i kršenja međunarodnog prava. Zato nema alternative hapšenju Mladića i Hadžića”, rekao je Bramerc.

Ignjatović: Dobar dan za Srbiju u Njujorku

"Zadovoljni smo što smo postigli da više puta zaredom dobijemo pozitivne izveštaje, što je dokaz da Srbija u kontinuitetu uspešno sarađuje sa Haškim sudom. Svesni smo naravno da je saradnja proces koji će se nastaviti i mi ćemo sve učiniti da ovaj nivo saradnje održimo, kao i da rešimo pitanje dva preostala begunca. Očekuje nas, dakle, dobar dan za Srbiju u Njujorku",

Direktor Kancelarije za saradnju sa Haškim sudom Dušan Ignjatović izrazio je uverenje da će glavni tužilac tog suda Serž Bramerc, u svom izveštaju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, ponoviti svoju veoma povoljnu ocenu saradnje Srbije sa Tribunalom.


"Siguran sam da će Bramerc u svom današnjem govoru pred Savetom bezbednosti ponoviti veoma povoljnu ocenu saradnje i doprineti pozitivnoj klimi koja vlada u UN u vezi sa saradnjom Srbije sa Tribunalom. Na svim sastancima koje smo imali ta dobra klima se oseća", izjavio je Tanjugu Ignjatović, koji će danas u Njujorku prisustvovati sednici Saveta bezbednosti.


On je napomenuo da Srbija nema primedbe na ove Bramercove izveštaje, "koji se u najvećem delu poklapaju sa našom procenom saradnje".


"Već smo ponavljali da je Bramercov izveštaj veoma korektan i pozitivan. Na osnovu tog izveštaja je, uostalom, već došlo do pomaka u evropskim integracijama , odnosno do početka procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", podsetio je Ignjatović.


On je dodao da je srpska delegacija iskoristila priliku da u Njujorku razgovara sa predstavnicima UN i Tribunala o pitanjima vezanim za uspostavljanje rezidualnog mehanizma arhiva Tribunala, o inicijativi da osuđeni pred Tribunalom kazne izdržavaju u zemljama bivše Jugoslavije, kao i o mnogim drugim pitanjima koja se odnose na saradnju. 

2024 © - Vesti online