Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 19.11.2016.
02:14
Đ. Barović - Vesti A

Hteli od Balkana da naprave Siriju

Kosovska policija saopštila je da je u poslednjih desetak dana uhapsila ukupno 19 osoba pod sumnjom da su planirali napade na KiM i u Albaniji, a povezani su sa Islamskom državom. Istragom je utvrđeno da su svi bili u kontaktu sa samoproklamovanim "komandantom Albanaca u Siriji i Iraku", Lavdrimom Mudžaherijem, od kojeg su primili naredbe za napad.

N. Đurović
Na Kosovu otkrivena grupa sledbenika Islamske države

"Oni su planirali izvođenje terorističkih napada na Kosovu i napade na izraelsku fudbalsku reprezentaciju i njene navijače tokom utakmice Albanija-Izrael", stoji u saopštenju KPS-a.

Agencija Rojters podseća da je poslednjih godina na Kosovu najmanje 200 ljudi uhapšeno ili bilo pod istragom zbog sumnje u povezanost s Islamskom državom, a da je ukupno 300 otišlo u Siriju da se bori na strani Islamske države i više od 50 ih tamo poginulo.

Nekadašnji šef Vojno-bezbednosne agencije, general Momir Stojanović, ispravlja ovaj podatak i navodi da je prema podacima srpskih službi bezbednosti u Siriji ratovalo 350 Albanaca sa Kosova i 75 iz Raške.

Napad na Izraelce

Prema saopštenju KPS-a, uhapšeni Albanci su između ostalog planirali napade na izraelsku fudbalsku reprezentaciju i njene navijače tokom utakmice Albanija - Izrael zbog čega je ta utakmica i bila pomerana za dan ranije.

Mete napada

Policija je ranije navela da se na meti terorista nalaze objekti Kfora i ambasade zapadnih zemalja, kao i zgrada Skupštine, predsednika i vlade samoproglašenog Kosova, kao i objekti u vlasništvu pojedinih kosovskih biznismena i političara. Na meti terorista su i srpske crkve i manastiri, zbog čega je pre dva meseca povećano prisustvo policijskih snaga.

- U naletu sirijske vojske, islamisti se povlače, a mnogi dobrovoljci vraćaju u zemlje iz kojih su otišli. Međutim, ova hapšenja na Kosovu sigurno nisu uspeh njihovog bezbednosnog aparata, već rezultat jakog pritiska međunarodne zajednice - ističe Stojanović.

Ovaj stručnjak navodi da je broj uhapšenih desetostruko manji od stvarnog koji se nalazi na Kosovu.

Tanjug
Momir Stojanović

- Povratnici iz Sirije i dalje su povezani sa vojnim i verskim vođama ID, ali ne žele da privlače pažnju. Otuda je i nemoguće predvideti kada će ih i kako "aktivirati" na tlu Balkana ili Evrope. Na ovaj način se na tlu Balkana bukvalno stvaraju "ćelije ID" koje je nemoguće razbiti hapšenjem pojedinaca ili manje grupe - ističe Stojanović i dodaje da je to veoma ozbiljna bezbednosna pretnja za srpsku zajednicu u južnoj pokrajini, ali i za teritoriju cele Srbije.

- U situaciji kada naše i kosovske bezbednosne službe nemaju nikakvu saradnju i razmenu podataka, Srbija se oslanja na informacije međunarodnih faktora na Kosovu, ali radikalni islamisti su tesno povezani sa onima u Raškoj, pa je realan problem prelivanja krize. Nejasna situacija o sudbini Univerziteta u Pazaru veoma lako može biti inicijalna kapisla za eskalaciju nasilja - upozorava Stojanović.

Muhadžeri lično sekao glave

Lavdrim Muhadžeri (26) poreklom iz Kačanika na Kosovu, "proslavio se" kada je na Fejsbuku objavio kako je nožem odrubio glavu sirijskom dečaku. Ubrzo posle tog zločina objavljen je i snimak na kom se vidi kako Lavdrim iz ručnog bacača ubija zarobljenika koji se borio protiv ID.

Muhadžeri je u dospeo i na Interpolovu poternicu i važi za najtraženijeg pripadnika ID sa Balkana. Kako je svojevremeno objavio kosovski portal Tesheshi, Lavdrim se mesec dana slobodno kretao po Srbiji pomoću lažnog pasoša na ime Bobana Depića, a pisalo se i da se krije u okolini Skoplja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online