Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.11.2016.
20:52
Vestionline, Srna A

Evo šta je Ban Ki Mun poručio Prištini

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je vlasti u Prištini da se uzdrže od preduzimanja bilo kakvih koraka ili odluka koji bi mogli da ometu napredak u dijalogu Beograda i Prištine pod posredstvom EU.

Reuters
Vlasti u Prištini da se uzdrže od koraka koji bi omeli dijalog: Ban Ki Mun

Ban Ki Mun u najnovijem tromesečnom izveštaju o radu Unmika ocenjuje da je od 16. jula do 15. oktobra u središtu političkih tenzija bio spor u vezi sa demarkacijom sa Crnom Gorom i usvajanjem novog zakona o rudno-industrijskom kompleksu "Trepča".

To je, konstatuje se u izveštaju, stvorilo dodatne tenzije između Prištine i Beograda, dok se primena sporazuma postignutih u okviru briselskog dijaloga odvija sporo.

- U vezi sa usvajanjem zakona o pitanjima koja su osetljiva za važne aktere, pozivam na pažljivije konsultacije i dijalog, s posebnim fokusom na to da se obezbedi da manjinske zajednice učestvuju u odlukama koje se održavaju na njihove živote - poručio je Ban Ki Mun.

Odlazeći generalni sekretar UN, pozdravlja, kako je naveo, značajan napredak u normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda dijalogom pod okriljem EU ali je istovremeno veoma zabrinut zbog odlaganjaprimene nekih važnih sporazuma.

Primena sporazuma postignutnih u okviru dijaloga Beograda i Prištine i dalje je relativno spora, ocenjuje se u izveštaju.

- Opipljiv napredak postignut je u skladu sa sporazumom o slobodi kretanja iz 2011, sa daljim pregovorima o racionalizaciji registarskih tablica pre isteka prvobitnog sporazuma u novembru - dodao je on.

Ban Ki Mun podseća političke lidere u Beogradu i Prištini na njihovu odgovornost da nastave dijalog na visokom nivou bez odlaganja i sa hrabrošću i političkom voljom koje su potrebne kako bi se savladale preostale prepreke i obezbedila puna primena svih sporazuma postignutih do sada.

Ostvaren napredak, ali problem predstavlja mali broj povratnika

Osvrnuvši se na situaciju na severu Kosova, Ban Ki Mun navodi da je, u poređenju sa periodom na koji se odnosio prethodni izveštaj, saradnja između opštinskih vlasti u tom delu Kosova i ministarstva baziranih u Prištini poboljšana, posebno u vezi sa finansiranjem opština.

On žali zbog i dalje malog broja povratnika na Kosovu, ukazajući da su potrebni snažniji napori kako bi se izgradilo poverenje između povratnika i zajednica koje ih primaju, kao i pouzdane garancije za fizičku bezbednost, nediskriminaciju i obrazovne i ekonomske mogućnosti za povratnike, uz versku toleranciju i poštovanje običaja.

Kad je reč o bezbednosnim incidentima, generalni sekretar UN navodi da je u protekla tri meseca zabeleženo 69 takvih incidenata širom Kosova koji su pogodili manjine, u poređenju sa 94 koliko ih je registrovano u periodu na koji se odnosio prethodni izveštaj.

Ban Ki Mun ističe i da je bliska regionalna saradnja odlučujući preduslov za odgovor zapadnog Balkana na mnoge izazove sa kojima se suočava, i poziva lidere na najvišim položajima da se fokusiraju na udruživanje napora u tom cilju.

U izveštaju se napominje da prioritet Unmika ostaje unapređenje bezbednosti, stabilnosti i poštovanja ljudskih prava na Kosovu i u regionu, te da Unmik nastavlja konstruktivnu saradnju sa Prištinom i Beogradom, svim zajednicama na Kosovu i regionalnim i međunarodnim akterima.

Takođe se navodi da Euleks nastavlja svoje prisustvo na Kosovu, kao i da OEBS i Kfor nastavljaju da obavljaju svoje uloge u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Kada je reč o Specijalnom sudu za ratne zločine OVK, navodi se da je imenovan glavni tužilac i da su preduzeti značajni koraci kako bi se specijalna veća učinila potpuno operativnim.

Predstavljanje najnovijeg izveštaja u radu Unmika Savetu bezbednosti UN predviđeno je za 16. novembar.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online