Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 03.11.2016.
15:47
Vestionline A

"Dojče vele": Srbija neće da se opredeli

Uticaj Rusije na balkanske države je tema kojom se nemački mediji bave sve češće, piše "Dojče vele", a ono što im je posebno interesantno jesu zajednicka vojna vežba Rusije, Srbije i Belorusije kod Beograda i hapšenja u Crnoj Gori i Srbiji.

Facebook/Srbija-Rusija
Da li bliskost Srba sa Rusima otežava kretanje Srbije ka EU?

"Više od puke vežbe" -  naslov je teksta koji je list "Zidojče cajtung" objavio o tome kako ruski uticaj na Balkanu prevazilazi propagandu. 

- Bliskost sa Moskvom otežava kretanje Srbije ka EU. Zadatak 150 ruskih padobranaca i još 550 ruskih, srpskih i beloruskih vojnika, vrlo je jasan: u okviru vežbe "Slovensko bratstvo", oni treba da treniraju napad na "teroristički kamp", navodi se u tekstu.

Navodi se i da je politički kontakt intenzivan, kao i da je prošle nedelje je koordinator tajnih službi Nikolaj Patrušev, jedan od najbližih saradnika predsednika Vladimira Putina, proveo dva dana u Beogradu sa zvaničnim ciljem da pripremi memorandum o saradnji srpske i ruske tajne službe.

Autor teksta Florijan Hasel piše da su "moskovske inicijative kontraofanziva pokušaju EU da jače obaveze Srbiju za svoju politiku". 

Kako prenosi DW, Srbija je kandidat za EU i trebalo bi da postane član već 2020. a to je cilj od koga najverovatnije neće biti ništa.

Prema beogradskim izveštajima, neke zemlje EU blokiraju nastavak pregovora sa Srbijom  ne samo zbog nerazjašnjenog odnosa Beograda sa Moskvom, ali i zbog toga.

- Rusija se trudi ne samo da u Srbiji zadrži ili povrati stari uticaj - navodi DW.

U Bugarskoj - članici Evropske unije - Rusija dominira velikim delovima privrede i politike. U BiH predsednik Putin podržava predsednika Republike Srpske Milorada Dodika koji se protivi srastanju krhke države. I u Letoniji, Mađarskoj ili Slovačkoj, Moskva pokušava da ojača svoj uticaj i oslabi uticaj EU, kako to dokumentuje novi izveštaj Centra za proucavanje demokratije u Sofiji (CSD) i centra za strateške studije (CSIS) u Vašingtonu.

U tekstu se dalje navodi i da je Crna Gora donedavno bila pod jakim uticajem Rusije  - "dok se premijer Milo Đukanovic nije okrenuo EU i NATO, tako da ga je NATO već pozvao u članstvo". 

"Ove nedelje, u Crnoj Gori nešto manje od 700 vojnika NATO izvodi vežbu reagovanja na poplave i hemijske nesrece, istovremeno sa manevrima Srba i Rusa kod Beograda. Moguće je da Moskva nece ostati samo pri vojnim vežbama."

Nakon podsecanja na hapšenje dvadeset lica koja su u Crnoj Gori osumnjicena "da su htela da pucaju u masu pred parlamentom i instaliraju vladu blisku Moskvi" i na hapšenje u Beogradu osoba koje su "zajedno sa saucesnicima u Crnoj Gori pripremali ilegale aktivnosti u toj zemlji", Hasel zaključuje da je jedan od razloga za "rvanje oko uticaja na Balkanu i u tome što Srbija, najveca država nastala na tlu bivše Jugoslavije i zemlja sa kljucnom pozicijom ne samo kada je rec o talasu izbeglica iz 2015, nece da se jasno politicki opredeli. 

"Srbija jeste kandidat za EU (od kraja 2013), ali pregovori uopšte ne napreduju. Srbija neće ni da se odrekne svog uticaja na Kosovu, ni da se spoljnopolitički postavi protiv Moskve: pošto najveći deo gasa i benzina dobija od Rusije, a mnogi Srbi Ruse smatraju slovenskom braćom, to politički nije jednostavno."

Internet-portal NTV piše: "To što Srbija i Rusija održavaju zajedničku vojnu vežbu, ne iznenađuje nikoga ko poznaje istoriju te dve zemlje. Pravoslavna vera već stolećima povezuje Ruse i Srbe. Ali, Srbija želi i u EU a ona trenutno nije u dobrim odnosima sa Rusijom. Tu se otvara sukob. Iz Brisela je stigla kritika manevara u kojima učestvuje i Belorusija. Kao i zahtev da se Beograd priključi sankcijama protiv Rusije".

To je naravno protivno srpskim uverenjima, piše portal, citirajući šefa diplomatije Ivicu Dačića da će Srbije sarađivati sa kim hoće i da njegova zemlja nikoga neće pitati za dozvolu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.11.2016. 19:04
Aman bre možete li da pišrte pravilno, i da upotrebljujete slova š,č,ć,ž
Subota 05.11.2016. 21:12
Bombarduju nas ,otmu nam deo zemlje i onda nas pitaju zasto necemo da budemo drugari?!
Subota 05.11.2016. 21:13
Srbija i ne treba da se opredјeljuje na taj nacin. Srbija hoce u EU ali i da ima dobre odnose sa Rusijom. Sta je tu problem? Pa upravo Nјemacka ima sjajne odnose sa Rusijom i ne vidim problem.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online