Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.11.2016.
18:03
J. L. Petković - Vesti A

Kosovski zakon ne važi za Srbe

Kosovski Ustavni sud odbacio je zahtev liste Srpska da se neustavnim proglasi Zakon o Trepči. Od šestoro sudija, samo jedan smatra da bi trebalo da se odobri zahtev Srpske liste, u kome se navodi da su načinom donošenja i suštinom tog zakona prekršena prava Srba na KiM.

A. Čukić
Albanci zadovoljni: Kadri Veselji

Slavko Simić, predsednik Srpske liste, za "Vesti" kaže da je "sud verifikovao tendencioznu političku odluku, da se nastavi ignorisanje srpskih političkih predstavnika i srpske zajednice na KiM" i "stavio u službu podstrekača zakona usvojenog uz kršenje suštinskih i obaveznih procedura".

- Podneli smo dovoljno dokaza da zakon utiče na srpsku zajednicu i radnike Trepče, ali je odbijeno kao da Srbi na KiM ne postoje. Nastavićemo da čuvamo naše interese i da se za njih borimo. Interes srpskog naroda i njegova imovine su iznad svakog. Ako je Ustavni sud odbacio naš zahtev, odbacićemo i mi njegovo sprovođenje. Ovako sporno zakonodavno usvojeni zakon nije u obavezi da sprovodi srpska zajednica i radnici Trepče - pojašnjava Simić.

Pravno, Srpska lista je iscrpla sve mogućnosti kosovske vladavine prava, a predsednik parlamenta u Prištini Kadri Veselji je čestitao "rudarima i građanima" donošenje zakona.
Dok zvanični Beograd ne saopštava poteze povodom odluke Prištine da prisvoji Trepču, ispada da sve spalo na opoziciju.

Lider pokreta Dosta je bilo (DJB) Saša Radulović poslao je Evropskom parlamentu pismo u kome navodi da je na KiM u toku proces negiranja neprikosnovenosti svojine.

Slavko Simić

- Verujem da je svima poznata odluka kosovske skupštine da Kombinat Trepča konfiskuje donošenjem posebnog zakona. I to samo zato što je Trepča u vlasništvu pravnih lica čiji su osnivači sa teritorije Srbije - stoji u pismu lidera DJB.

On ističe da su se kosovske institucije tako umešale u privatnu svojinu jer je kombinat osnovan još pre Drugog svetskog rata 1927. godine, 40 godina pre nego što je Kosovo steklo status pokrajine u SFRJ, te da je Trepča vlasništvo akcionara ili poverilaca (s obzirom na to da su neki od njih u stečaju).

- Sam zakon, osim konstatacije da Vlada Kosova postaje vlasnikom 80 odsto kapitala, a zaposleni 20 odsto, ne sadrži druge relevantne odredbe. Stoga je pomenuti akt ne zakon već jednostrana odluka o otimanju imovine - navodi Radulović podsećajući da Srbija nema faktičku vlast na KiM i ne može pomoći svojim građanima i pravnim licima, ali da to može da učini EU.
Radulović zaključuje da "sličnih akata u svetu gotovo da nema":

- Čak je i bivši predsednik Venecuele Ugo Čaves koristio institut nacionalizacije uz naknadu, a ne jednostrane konfiskacije.

Ništa o penzijama

Kosovski Ustavni sud nedavno je odbio i zahtev Srpske liste o preispitivanju izmene Zakona o penzijskim davanjima. Na taj način više hiljada interno raseljenih Srba koji ne mogu da se vrate u svoje porušene ili uzurpirane domove ostaće bez penzija. U Srpskoj listi kažu da je reč o diskriminaciji. A vlada u Prištini namerava da novcem ušteđenim na taj način poveća penzije i Fond za veterane OVK.

Sporna imovina

U dva dana, kosovski Ustavni sud je odbio i treći zahtev Srpske liste o preispitivanju ustavnosti Zakona o Kosovskoj agenciji za imovinu. Ovim zakonom se nastavlja dalja pljačka srpske imovine jer ne obavezuje da neko prognanu osobu iz Peći ili Prizrena obavesti o prodaji njenog vlasništva. Službenici te agencije kojima se daje nadležnost uprave imovine raseljenih u obavezi su samo da odluku o prodaji istaknu na oglasnoj tabli u Peći ili Prizrenu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online