Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 31.10.2016.
21:19
Tanjug A

Amerikanci nam dali dozvolu: Možete i sa Rusijom, i sa Zapadom

Ambasador SAD Kajl Skot izjavio je da su odnosi Srbije i SAD veoma pozitivni i u usponu, a da Srbija može da ima dobre odnose i sa Zapadom i sa Rusijom.

Tanjug
SAD nemaju ništa protiv prijateljstva između Srbije i Rusije: Kajl Skot

- Neki hoće da postave to pitanje. To je falš izbor, Srbija može da ima iste dobre odnose i sa Rusijom i sa Zapadom - rekao je Skot gostujući na N1.

Američki ambasador je rekao da je to bilo tako i do sada i da tako može biti i u budućnosti.

- Očigledno da Srbija ima dugu istoriju sa Rusijom i nemamo ništa protiv toga - rekao je Skot i naveo i da SAD hoće da razvijaju odnose sa Rusijom.

Američki ambasador je ocenio da su odnosi Srbije i SAD veoma pozitivni i u usponu.

Skot je rekao da su investicije u Srbiju od 1999. godine porasle na četiri milijardi dolara, da smo partneri u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, učestvujemo zajedno u mirovnim misijama širom sveta.

- Vidim celu grupu dobrih odnosa između naših zemalja - rekao je ambasador SAD.

Američke tajne službe

Na pitanje o radu stranih službi i da li ima američkih na ovim prostorima, Skot je kazao da je poznata stvar da SAD i njena vlada ne odgovaraju na pitanja koja se tiču njenih službi.

Braća Bitići

On je, odgovarajući na pitanja, rekao da problem ubistva braće Bitići jesu teret za odnose dve zemlje, kao i to što nema odgovornih za paljenje američke ambasade kada su bili protesti zbog jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

- Dok nemamo te rezultate i odgovore, nećemo biti zadovoljni - rekao je Skot.

Nisam namerno

Kada se radi o Savamali, američki ambasador je rekao da, ukoliko je nenamerno rekao nešto što bi predstavljalo mešanje u unutrašnje stvari zemlje, da mu to svakako nije bila namera.

- Tu sam  da predstavim naše vrednosti - rekao je Skot i objasnio da bi, da se u njegovom susedstvu desilo da je neko došao da sruši zgradu, pozvao policiju, a da bi, ukoliko niko ne bi došao, bio jako razočaran.

- Vladavina prava je osnov jedne jake demokratije i to da se građani osećaju da su jednaki pred zakonom - naveo je on i dodao da u SAD veruju u slobodu govora i da svako ima pravo da iznese svoje nezadovoljstvo politikom vlade.

- Isto tako je i ministar Stefanović govorio o protestima u SAD i to je istina i mislim da je to zdravo za naš sistem - rekao je Skot.

Briselski dijalog

Govoreći o dijalogu u Briselu, Skot je ocenio da proces ide veoma sporo. Kako je rekao, postoje dogovori koji treba da se ispune i "sada su pregovori kako da se ispuni već dogovoreno - tempo nije brz i to je problem". On je ukazao da je to pitanje za EU, jer oni vode taj proces, navodeći da Srbija treba da obrati pažnju na ono što ona nije uradila, kako u Briselu ne bi bilo izgovora da nešto nije uradila.

Prijateljstvo je u redu, ali...

Kako je rekao, nije čuo glasove iz institucija EU da Srbija mora da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU, ali da jeste od parlamentaraca. Skat je naveo da, koliko razume sistem EU, postoje poglavlja, a jedno od njih je i ono koje govori o zajedničkoj spoljnoj politici, ali i dodao da, ako dobro razume, to važi samo za zemlje članice EU.

Prema njegovim rečima, prijateljstvo sa Rusijom je u redu, ali i da nekada treba reći prijatelju "čekaj bre, to je previše".

Po pitanju NATO, ambasador SAD je naveo da Alijansa nije "neki dečko koji stalno traži devojku" i da NATO nikoga ne prisiljava da bude njegov član. Kako je rekao, Srbija je već izrazila svoje mišljenje i to je dobro, pošto i ona može biti dobar partner, kao što i jeste u mirovnim operacijama.

SAD, prema njegovim rečima, nemaju ništa protiv vojne saradnje Srbije sa Rusijom, navodeći da je bilo dosta vojnih vežbi Srbije i Rusije.

- Nemamo ništa protiv i te vežbe su javne. Ili Rusija ili NATO, vidim to kao krivi izbor, taj izbor ne postoji - dodao Skot.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 31.10.2016. 22:20
gospodine Scote,nije mi do sada bilo poznato da se i amerikanci prave englezi,a evo to je upravo vaš slučaj.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online