Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 27.10.2016.
08:42
Sputniknews, Vestionline A

Evo kako se Amerika sveti Srbiji zbog Rusije preko Prištine

Dušan Proroković iz Centra za strateške alternative u razgovoru za Radio Sputnjik kaže da, ukoliko pogledamo kontinuitet dosadašnjih pregovora Beograda i Prištine u Briselu, koji traju već tri godine, ovi "novi" uslovi kosovskih vlasti ne predstavljaju neki naročit obrt u pregovorima.

Reuters
Džozef Bajden maše nam sa Kosova

U dokumentu koji je kosovska ministarka Edita Tahiri podnela Briselu navodi se da su uslovi za nastavak dijaloga Beograda i Prištine "uspostavljanje granice između Kosova i Srbije, poštovanje susedstva, nemešanje i prestanak njenog intervenisanja na Kosovu i saradnja na poljima od interesa za obe države".

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić nazvao je ovaj postupak bezobrazlukom, uz napomenu da će dijalog biti statusno neutralan ili ga neće biti. Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da će ovim povodom biti održana hitna sednica Vlade.

Sve ide iz Vašingtona

- Stvari, zapravo, idu svojim tokom. Iluzorno je govoriti da su ovo uslovi koje postavlja Priština, jer iza svega stoji Vašington. Priština se koristi samo kao sredstvo. Moguće je da se od Srbije želi izvući što više, jer znamo da je Beograd do sada učinio puno ustupaka na Kosovu i Metohiji i sada druga strana "dodaje gas", kako bi se dobilo još nešto - napominje Proroković.

Kako kaže, u diplomatiji je pravilo - kada jednom počnete da dajete ustupke, od vas će se zahtevati sve više, jer druga strana to shvata kao slabost, a ne kao kooperativnost.

- Moguće je i da Vašington na ovaj način vrši pritisak na Srbiju zbog neuvođenja sankcija Rusiji. Srbija je, posmatrano zapadno od sovjetskog prostora, ostala praktično jedina zemlja koja ima razumevanja za spoljnopolitičke akcije Rusije, i to se NATO-u nimalo ne sviđa. Moguće je da i zbog toga dolazi do ovakvog ponašanja Prištine - ističe Proroković.

Zavadi, pa vladaj

Prema njegovim rečima, ne treba isključiti mogućnost da SAD žele da uređuju odnose na Balkanu i kroz novu destabilizaciju.  

- Kada pogledamo spisak ovih najnovijih uslova, zaključićemo da ne postoji političar u Srbiji, osim možda Čedomira Jovanovića, koji bi na tako nešto pristao. Kandidovanjem tih novih uslova zapravo se blokiraju svi budući pregovori - a ukoliko nema pregovora, nema ni političkih rešenja. Stvari će se rešavati kroz novu destabilizaciju. Posmatrano iz geopolitičke perspektive, izgleda mi donekle kao da to može biti rešenje za Sjedinjene Države, pogotovo ako u celu ovu kalkulaciju uključimo i razvoj događaja u Siriji i Ukrajini - upozorava Proroković.

b

POVEZANE VESTI

Subota 29.10.2016. 22:06
Čak trećina članica Evropske unije blokira nastavak procedure oko otvaranja poglavlja 31 sa Srbijom, pišu Večernje novosti. To poglavlje se odnosi na spoljnu politiku i bezbednost, a među njima prednjače Nemačka, Velika Britanija i zemlje nekadašnjeg Varšavskog pakta - Češka, Mađarska, Bugarska, Poljska i Rumunija. Iako je Brisel završio nacrt izveštaja sa skrininga za ovo poglavlje još u januaru, on je i dalje na usaglašavanju kod članica EU, od kojih njih desetak još nije dalo "zeleno svetlo" za usvajanje ovog dokumenta. Od Srbije se, između ostalog, očekuje da bude mnogo aktivnija u usaglašavanju svoje politike sa EU i da poveća procenat usaglašenosti sa deklaracijama i rezolucijama Brisela prema trećim zemljama, a koji godinama opada. Tokom prošle i pretprošle godine nismo podržali ukupno 30 dokumenata EU, što je skoro polovina deklaracija koje je Brisel pripremio. U 2015, od 40 dokumenata odbili smo 13, a godinu ranije, od 35 nismo se saglasili sa 17. Primera radi, u 2012. Srbija se od 62 deklaracije Brisela nije usaglasila samo sa jednom, u vezi sa poštovanjem ljudskih prava u Kini.
Subota 29.10.2016. 22:06
Prošle godine odbili smo Brisel u svih 10 slučajeva koji su se odnosili na Ukrajinu i Rusiju - od sankcija Moskvi do osude aneksije Krima. Srbija se nije usaglasila ni sa rezolucijama o sankcijama protiv pobunjeničkih vođa samoproglašene Pridnjestrovske Moldavske Republike i restriktivnim merama Zimbabveu i BiH. Marina Jovićević, v. d. pomoćnika šefa diplomatije za EU, izjavila je da je stav Srbije od početka bio jasan i da zbog Kosova naša zemlja nije u mogućnosti da se usaglašava sa pozicijom EU prema državama poput Rusije i Kine, koje su stalne članice Saveta bezbednosti UN: “Zato smo u situaciji da je procenat usaglašenosti sada oko 60 odsto, dok je ranije bio i 99 odsto”, kaže Jovićević. Igor Novaković iz Isak fonda (Centra za međunarodne i bezbednosne poslove) kaže nam da za 2016. još nema preciznih podataka koliko rezolucija EU je Srbija podržala, ali on smatra da će brojke biti na prošlogodišnjem nivou: “Odugovlačenjem sa procedurom otvaranja poglavlja 31 šalje se jasna poruka Beogradu da se očekuje da se pojača usaglašavanje s politikom EU, posebno oko restriktivnih mera”, navodi Novaković. Možda najzanimljiviji slučaj neusaglašavanja sa odlukama EU je deklaracija evropske šefice diplomatije Federike Mogerini i generalnog sekretara Saveta Evrope Torbjorna Jaglanda o obeležavanju Svetskog dana protiv smrtne kazne, koju je naša zemlja ukinula. U deklaraciji se direktno osuđuje praksa smrtnih kazni u Belorusiji kao jedinom slučaju na evropskom kontinentu. Osim Srbije, sa izjavom se nisu usaglasile još samo Jermenija, Gruzija i Azerbejdžan.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online