Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 28.10.2016.
18:08
D. Dekić - Vesti A

Agenti sede u srpskoj vladi

Objava premijera Aleksandra Vučića da Srbijom vršljaju strani špijuni i da u tom pogledu "ne pravi velike razlike među velikim" državama uznemirila je građane i nametnula pitanje za kojim to informacijama tragaju velike sile.

Tanjug/AP
Krtice u kabinetu: I ministri sumnjivi

Stručno javno mnjenje uzvraća pitanjem šta to mogu da odaju špijuni što velike sile već ne znaju i nemaju. Mala zemlja kakva je Srbija i njene obaveštajne službe ne mogu ništa da sakriju od velikih, tvrdi analitičar Cvijetin Milivojević koji podsećajući da je pronađen jedan domaći špijun, pita šta je sa ostalima.

- U našim državnim ustanovama i samoj Vladi kao savetnici sede ne samo stranci već i naši ljudi, lobisti službi i korporacija najvećih svetskih zemalja, a među njima i neki od srpskih ministara, pa da li je taj policijski funkcioner uhvaćen u špijunaži veća opasnost od njih - pita Milivojević.

Ističe da su, inače, srpska bezbednost, odbrana, strategija državna politika inače, "na izvol'te".

- Naš državni vrh se hvali koliko smo tenkova pretopili u smederevskoj železari, koliko vojnika imamo, pa pušaka i šta bi onda mogla da bude nepoznanica strancima. Dok normalne države imaju više alternativa, ponavljamo kako Srbija nema druge do puta u EU, i u toj papazjaniji svega na izvol'te je i neozbiljno i nekredibilno juriti špijune, mada mi to kao građaninu prija, ali inače efekta nema - tumači Milivojević.

Objavu premijera o špijunima vidi kao podršku dosadašnjem crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću za ponovno formiranje vlade.

Ruska neprijatnost

- Posle konferencije za novinare na kojoj je Vučić govorio o špijunima, ekspresno se u Beogradu pojavio šef ruskih obaveštajaca Nikolaj Patrušev i verujem da je tema njegovih razgovora bila otkud pravo Srbiji da izlazi s pričom da je Moskva htela državni udar u Crnoj Gori - kaže Cvijetin Milivojević koji je mišljenja da je ovakvom pričom srpski vrh hteo da napravi balans među velikima.

- Nema tajni u globalnom svetu, a kamoli kod nas, kada je i javna i privatna komunikacija danas dostupna kao na dlanu - kaže Milivojević.

Sindikat srpske policije je prošle godine obelodanio da je reforma te službe je poverena Britancu Amadeu Vatkinsu koga su nazvali "nametnutim rešenjem kao eksponenta NATO, čija uloga nadilazi ulogu ministra, a verovatno i premijera".

Šta to još stranci ne znaju, pita i nekadašnji načelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala Boro Banjac.

- Uostalom, šta iz sektora Javne bezbednosti može da bude otkriveno, kada Uprava kriminalističke policije juri samo kriminalce. Takođe, i kome su od stranaca potrebne informacije o lopovima. Zato javnost mora da sazna šta je to konkretno prozvani funkcioner policije davao, odnosno koje informacije i u vezi sa čime - ukazao je Banjac za "Vesti".

Savetnici

U medijima se dan posle objave o inostranim špijunima u Srbiji pojavila informacija da je u njegov kabinet ušao još jedan strani savetnik, kao i da je reč o 28-godišnjem Amerikancu Zakariju Herisu, zaduženom specijalne projekte. Heris je, međutim, brzo sa Linkedin poslovnog profila povukao taj podatak, ostavivši enigmu da li ulazi u srpsku vladu. Poznato je da su premijera savetovali bivši britanski premijer Toni Bler, austrijski Alfred Guzenbauer, Italijan Franko Fratini, a ranije Francuz Dominik Stros Kan.

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.10.2016. 19:59
Ако се повежу сви саветници и кога саветују, онда је јасно ко је врховни или највећи шпијун у Србији.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online