Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 20.10.2016.
09:13
espreso.rs A

Danas je dan kada su Nemci bežali iz Beograda

Pre tačno 70 godina tadašnja Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije i Crvena armija oslobodile su Beograd, okupacije nemačke vojske.

wikipedia.org
Nemci se povlače iz Beograda

Akcija "Beogradska operacija" u kojoj je učestvovalo ukupno osam partizanskih divizija pod komandom generala Peka Dapčevića i vojne snage bivšeg SSSR-a trajala je osam dana. 

Evo koje će ulice biti zatvorene za saobraćaj

Zbog zatvaranja ulica u centru prestonice, trolejbuske linije 19, 21, 22 i 29 biće skraćene do Slavije, a promene će pretrpeti i autobuske linije 24, 26, 27, 31, 37 i 44.

Postavljanje tadašnje jugoslovenske zastave s petokrakom na vrh palate Albanija, jedini gradski oblakoder, u kome su se prema sećanju neposrednih učesnika borbi nalazila tri nemačka mitraljeska gnezda, značilo je konačni slom okupacionih snaga u Beogradu. 

Povodom toga, danas će se u srpskoj prestonicic održati više manifestacija.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položiće venac na Spomen-groblje oslobodilaca Beograda i na spomenik Crvenoarmejcu, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, predvodiće državnu ceremoniju u okviru spomen-kompleksa Groblja oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu.

Prvi put od kada se obeležava Dan oslobođenja Beograda biće održan memorijalni defile na ulicama grada u kome će učestvovati borci koji su učestvovali u "Beogradskoj operaciji" 1944. godine.

Memorijalni defile zakazan u 12 časova, i kretaće se od "Londona" do Palate "Albanija". Na trasi defilea biće postavljeno pet punktova, na kojima će glumci rekonstruisati neke od situacija u kojim se vojska i građanstvo našlo 20. oktobra 1944. godine.

U defileu od "Londona" do Palate "Albanija" učestvovaće i predstavnici Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i gradska organizacija SUBNOR-a. Defile će trajati do 14 časova.

Ulice po herojima

Predstavnici Vlade Republike Srbije i Grada Beograda otkriće u 15 sati ploče sa imenima ulica u Beogradu koje su dobile ime po sovjetskim komandantima koji su komandovali jednicima Crvene armije koje su učestvovale u oslobađanju Beograda.

Na Novom Beogradu bivša ulica Goce Delčeva postaje bulevar maršala Tolbuhina, a bivša Pohorska ulica će nositi ime ulica generala Ždanova.

Nastavak programa zakazan je za 16.30 časova na Trgu republike gde će biti rekonstruisana velika bitka za Beograd i u Knez Mihajlovoj ulici. Na Trgu republike biće izloženo oružje koje je korišćeno od strane pripadnika Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije u borbama za oslobađanje Beograda a biće priređena i izložba fotografija iz oktobra 1944. godine.

Svečana akademija povodom oslobođenja Beograda biće održana u Narodnom pozorištu u Beogradu, u 20 časova. Akademiji će prisustvovati predstavnici Vlade Republike Srbije, Narodne skupštine Republike Srbije, grada Beograda, diplomatski kor, predstavnici boračkih organizacija, predstavnici verskih zajednica kao i javnog, kulturnog i društvenog života.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.10.2016. 13:05
Po dogovoru Staljin - Cercil iz 1943 godine o sferama uticaja jedni i drugi , teritori bivse kraljevine je potpao pod engleze. Uz nesporno pozitivnu ulogu Crvene armije u slamanju njemacke vojske na zalost usljedilo je unistavanje i razoruzavanje JVO i okupacija Srbije od strane teroristicke grupe zvane NOV. Nestala je i posljednja linija odbrane Srbstva. josip broz ubrzo nakon toka obznanjuje da se prema Srbiji nove vlasti i vojska imaju odnositi kao prema okupiranoj teritoriji , sto je Srbija tada i postala. Dovlaci provjerenog usraskog komandanta zarobljenog pod Staljingradom M. M. i postavlja ga za vojnog upravnika Srbije. Tada nastaje nevidjeni i naj veci teroru oslobodjenoj Evropi nad razoruzanim Srbskim narodom. Ironicno je da sa danom oslobodjenja od svaba , madjara , ba//lija , usrasa pocinje i okupacija Srba od strane komunista gdje ce bez optuznice biti pogubljene i utamnicene stotine hiljada Srba. Pocinje vreme : Progona, tamnicenja, prebijanja , streljanja i pljacke Srbske imovine. Svaki treci Srbin u Srbiji ce proci kroz brozove tamnice. Danas su unuci ti isti brozovi poslusnika na vlasti pa se postavlja pitanje , jesmo li i kada u posljednji 70 tak godina bili slobodni. Ovaj dan bi se trebao slaviti kao dan oslobodjenja od komunizma ali i obiljeziti kao dan okupacije od komunizma i anglo saksonski licemjera.
Četvrtak 20.10.2016. 13:08
Ispravak. Ovaj dan bi se trebao slavitikao dan oslobodjenja od fa//sizma...................
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online