Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.10.2016.
18:02
D. Dekić - Vesti A

Radnici na kolenima pred Korejcima

Snimak radnika leskovačke Jure koji kleče pred južnokorejskim menadžmentom vratio je u žižu javnosti ovu fabriku u kojoj je rukovodstvo već optuživano da je radnicima uvelo nošenje pelena kako ne bi odlazili u toalet.

youtube.com/YuraLeaks
Subvencije za mučenje: Zaposleni Jure

Snimak radnika na kolenima procureo je na internet i deo medija tvrdi da nije reč o zlostavljanju, već reklami ili o šali i podršci južnokorejskim običajima. Međutim, sindikalci sumnjaju da je reč o novom maltretiranju zaposlenih.

Lider Udruženih sindikata Srbije Sloga Željko Veselinović kaže da je snimak ponižavanja strašan i da nije slučajan, ali je slučajno procureo u javnost.

- Kakva je to reklama kada su radnici kraj automobila, a u Juri se proizvode kablovi. Ako kleče i glavom dodiruju zemlju, pitam se da li ih je neko terao da poštuju tuđe običaje? Ne vidim da ih poštuju Južnokorejci koji stoje - kaže Veselinović za "Vesti".

On ističe da je Sloga dva puta pokušala da oformi svoju organizaciju u Juri, ali da su radnici koji su učestvovali u tome otpušteni. Sumnja i da je o organizovanju sindikata rukovodstvo Jure dobilo informacije svojih izvora u Ministarstvu rada.

- Ako sindikata nema, onda država mora da otkrije čemu služi spot i da li je svrha da se u Južnoj Koreji pokaže poniznost srpskih radnika. Iskreno, ne verujem da će to učiniti, jer su žmurili i do sada - kaže Veselinović.

Otkazi svima

- U italijanskom Geoksu u Vranju, radnici rade u teškim uslovima i savetovane su im pelene, pa će Sloga 20. oktobra imati skup tamo, kao uvertiru u veliki novembarski protest ispred Jure - kaže Veselinović.
Zoran Mihajlović objašnjava da su i oni pokušali da organizuju štrajk ispred Jure, ali im je lokalna vlast savetovala da to ne čine, jer će svi radnici dobiti otkaze.

Na probleme u Juri, neprestano su ukazivali i u najvećem srpskom Savezu samostalnih sindikata, čiji potpredsednik Zoran Mihajlović za "Vesti" kaže da nije bilo odgovora države na omalovažavanje radnika Jure.

- Probali smo da oformimo sindikat u fabrici, ali je nekoliko naših ljudi zbog toga ostalo bez posla i vode sudske postupke. Nezvanično saznajemo da je prema ugovoru u vreme ministrovanja Mlađana Dinkića aminovano da nema sindikalnog organizovanja. Država na rukovodstvo Jure gleda blagonaklono, pa inspektori rada koji su tamo bili tvrde da nema zakonskih prekršaja - kaže Mihajlović.

On podseća da je Srbija isplatila Juri 10.000 evra po zaposlenom, kao i da svaka vlast štiti Južnokorejce i pored nemogućih uslova za rad, pravdajući ih da zapošljavaju 6.000 ljudi.

Amin od premijera

Još u aprilu premijer Aleksandar Vučić izjavio je da će lično razgovarati sa vlasnicima i radnicima Jure, koji su tada organizovali 15-minutni štrajk zbog torture na poslu.
- Protest radnika trebalo je da bude tiši i da se ne vodi kampanja protiv investitora, pogotovo što hoćemo još investicija iz Južne Koreje - rekao je tada Vučić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online