Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.06.2010.
16:15 >> 18:09h
Tanjug A

Odbijen ombudsmanov amandman o zaštiti privatnosti

Skupštinski Odbor za saobraćaj i veze nije usvojio amandman Zaštitnika građana Saše Jankovića koji se odnosi na član 128. predloga Zakona o elektronskim komunikacijama, a kojim bi nadzor nad komunikacijom građana bio moguć samo uz dozvolu suda.

Saša Janković

Odbor je usvojio drugi Jankovićev amandman na član 130. ovog Zakona koji Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti omogućava da nadzire primenu zakona i proverava da li se podaci o komunikaciji građana zadržavaju u skladu sa zakonom, bez obzira da li ih koriste nadležne službe ili ne.


Janković, koji je prisustvovao raspravi skupštinskog odbora, je naveo da član 128. zakona uvodi obavezu da svi operatori godinu dana čuvaju podatke o svim komunikacijama građana.


Prema ovom članu biće poznato ko je koga zvao, u koje vreme, odakle, koliko je trajao razgovor, čime se zadire u privatnost građana, ocenio je Janković.


On je ukazao da ovaj Zakon ipak ne omogućava zadiranje u sadržinu komunikacije, ali i da podaci o tome ko je s kim razgovarao, takođe, spadaju u privatnost.


Janković je nakon sednice novinarima izjavio da je pravo Odbora bilo da glasa o amandmanima, ali da njegovim neusvajanjem oni smatraju da Narodna skupština nema potrebu da se o tome izjašnjava.
 

Janković: Idemo pred Ustavni sud

 

Nakon što je skupštinski Odbor odbio njegov amandman, Janković je najavio pokretanje postupka pred Ustavnim sudom.


"Smatram da je javnost pokazala dovoljnu zainteresovanost za ovo pitanje i da to zahteva od mene pokretanje postupka za preispitivanje ustavnosti ove odredbe", rekao je Janković.


Prema rečima Jankovića, Ustav štiti privatnost, tajnost komunikcije a "podaci o tome kada, s kim, koliko i odakle su građani razgovarali" zadiru u privatnost komunikacije i zahtevaju da se to radi u skladu sa Ustavnom, "dakle po odluci suda".


Kontraargument, kako je rekao Janković, da se uvidom u komunikaciju ne zadire u njenu sadržinu je tačan, ali Ustav ne garantuje samo privatnost sadržaja razgovara već komunikacije kao takve.


Tokom rasprave, član Odbora i poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević naveo je da čitav niz zemalja, nakon terorističkog napada 11. septembra, ima ovakvu odredbu u Zakonu o komunikacijama.


Milivojević je ocenio da se ''ovaj zakon ne odnosi na prisluškivanje telefona, nego da će se njime u toku godinu dana stvarati baze podataka o komuniciranju što je posebno bitno s obzirom na terorističke pretnje sa juga Srbije''.


On je naveo da je nesporno da predlagač zakona štiti ljudska prava svih građana koji ostvaruju elektronsku komunikaciju, jer njihove poruke ne mogu biti dostupne javnosti, čak ni Bezbednosno informativnoj agenciji.


''U članu 129. ovog zakona vrlo jasno piše da je zabranjeno svako zadržavanje podataka koji otkrivaju sadržaj komunikacije i jasno se navodi način na koji je to moguće'', zaključio je Milivojević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online