Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 09.10.2016.
13:12
rs.sputniknews.com A

"Srbija neće ćutati!"

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je Vlada Srbije zauzela politički stav, a da treba da donese i formalnu odluku kako bi oglasila nevažećom odluku privremenih kosovskih institucija o konfiskaciji "Trepče".

A. Čukić
Srbija će se boriti za svoju imovinu: Marko Đurić

Đurić je za TV Pink istakao da Srbija neće ćutati i da će nastaviti da brani svoje interese i bori se da sačuva "Trepču" i svoju imovinu, jer smatra da je to jedino ispravno. On je objasnio da kosovske vlasti pokušavaju da se domognu imovine neprocenjive vrednosti, koja se meri milijardama evra.

- Oni ovim pokušavaju da postignu nekoliko ciljeva, jedan važan cilj je da se domognu imovine neprocenjive vrednosti - rekao je Đurić.

Kako kaže, pokušaj otimanja Trepče je ništa drugo nego "golo bezakonje" i zato je Vlada Srbije zauzela politički stav, zasad, a verovatno će već početkom sledeće nedelje doneti i formalnu odluku kojom se odluka privremenih institucija o konfiskaciji Trepče oglašava nevažećom.

- Naša poruka je jasna, mi ne priznajemo odluke o konfiskaciji. Preduzimamo pravne i političke mere da to sprečimo i zaustavimo - rekao je Đurić dodajući da on predlaže da se formalno poništi takva odluka i da bi o tome sutra trebalo da se razgovara u vladi.

Takođe smatra da treba pomoći Fondu za razvoj Srbije koji je većinski akcionar "Trepče" kako bi pokrenuo arbitražni postupak.

- Sasvim sigurno ćemo pomoći Fondu za razvoj Srbije koji je većinski akcionar "Trepče" da pokrene arbitražni postupak - rekao je Đurić dodajući da su se vladi javila neka od najvećih imena međunarodnog arbitražnog prava da dobrovoljno uzmu učešće u odbrani Trepče.

Đurić je objasnio i da traži sednicu SB UN iz racionalnih i diplomatskih razloga. Navodeći da je bilo reakcija što traži sednicu Saveta bezbednosti, on je istakao da nema nerealna očekivanja i da ne misli da ćemo tamo rešiti sve probleme, ali da misli da je naša obaveza da to pokrenemo.

- Nemamo pravo da ćutimo. Ako u Briselu ne može da se razgovara, moramo ponuditi alternativno mesto za razgovor - istakao je Đurić objašnjavajući da se ovom odlukom menja i Rezolucija 1244.

Đurić je rekao i da to neće rešiti sve probleme, ali da je obaveza Srbije da ih tamo pokrene. On je istakao i da su građani na KiM jedinstveni u stavu da odbrane "Trepču".

- Važno je što su se građani na KiM, nepodeljeno, okupili oko odbrane toga. Jedinstveno i sloga su uvek u ovakvim situacijama bili preko potrebni - rekao je Đurić dodajući da su Albanci potpuno jedinstveni u otimanju.

Kako kaže, sa druge strane imamo Čedomira Jovanovića, Borka Stefanovića i razne druge analitičare koji su mobilisani i ne kažu nijednu reč protiv otimanja "Trepče", ali napadaju pre svega Vladu i premijera, jer se suprotstavlja njenom otimanju.

- Oni štete poziciji Srbije, a kada treba zaštititi naše interese, manji su od makovog zrna. Mi ćemo se boriti da sačuvamo "Trepču". Borićemo se da sačuvamo našu imovinu zato što je to jedino ispravno - poručio je Đurić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online