Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 07.10.2016.
18:03
D. Dekić - Vesti A

Dajte Kosovu svu imovinu!

Odriče li se Srbija svoje imovine na Kosovu potpuno je nejasno posle oprečnih i zbunjujućih izjava premijera Aleksandra Vučića i Marka Đurića, šefa Kancelarije za Kosmet.

A. Čukić
Gazivode i dalje na meti kosovskih političara

Đurić je obelodanio da je pred Srbiju postavljen težak ultimatum da se odrekne telekomunikacione, ali i ostale imovine na Kosovu u korist Prištine.

- Prema istom modelu bili bi oteti jezero Gazivode i drugi elektroenergetski potencijali. Od Srbije se do nedelje traži odgovor prihvata li nakaradan predlog sporazuma o telekomunikacijama. Kada je predstavnicima EU postavljeno pitanje šta Srbija dobija, odgovor je bio ćutanje - priča Đurić i kaže da će podneti ostavku na mesto glavnog pregovarača sa Prištinom i direktora Kancelarije za KiM ako Vlada Srbije prihvati ultimatum.

Vučić, međutim, tvrdi da zapad ne postavlja ultimatum i najavljuje odluku o primeni telekomunikacionog sporazuma Beograda i Prištine potpisanog pre godinu dana.

Poništiti Briselski sporazum

Hitni raskid Briselskog sporazuma i proglašavanje propalim pregovora sa lažnom državom Kosovo, zatražila je Srpska narodna partija koja je deo vladajuće koalicije.
- Nijedna tačka koja se tiče interesa Srbije nije ispunjena, a posebno formiranje Zajednice srpskih opština - ističu u stranci Nenada Popovića.

- Nije mi drago što je Đurić izašao sa izjavom da smo pred ultimatumom, jer me je doveo u najtežu situaciju. Ako prihvatimo biće da sam doneo nešto protiv svog naroda, a u suprotnom bićemo direktno odgovorni za eventualno tešku političku situaciju - objasnio je Vučić, dodajući da se pred Srbiju stalno postavljaju uslovi oko Kosova uz pretnju neotvaranjem pregovaračkih poglavlja s EU.

Ode i Trepča

Predstavnici Srba u kosovskoj vladi napustili su sednicu u znak protesta zbog nacrta zakona o rudniku Trepča po kom će Priština biti vlasnik 80 odsto kombinata, a ostalih 20 biće dato zajednicama. Potpredsednik Vlade Branimir Stojanović kaže da je za ekonomski opstanak Srba Trepča najvažnija.

Spasavanje lopova

Analitičar Dušan Janjić za "Vesti" kaže da je medijska manipulacija oko ultimatuma povodom imovine na Kosovu samo promašaj državnog vrha koji će se premijeru vratiti kao bumerang.

- Diže se galama, mobiliše javnost, pa se onda poručuje da će spasavati naciju. Na ovaj načine se zapravo spasavaju lopovi, odnosno privatni provajderi koji su milionima naplaćivali bazne stanice za mobilnu telefoniju na Kosovu - tumači Janjić.

Rasprodaja Medveđe Albancima

U Skupštini Srbije Dveri su iznele optužbe da režim neprijateljima rasprodaje 11 odsto zemljišta opštine Medveđa.
- Agencija za privatizaciju za 28. oktobar najavila je prodaju Agroindustrijskog kombinata Leskovac, a reč je o 584 hektara i imovini čija je početna cena svega 650.000 evra. Kombinat treba albanskim novcem da kupe tajkuni bliski režimu, a posle im ga ustupe uz proviziju. Najavljena je i preprodaja rudnika Lece gde radi više od deset odsto stanovništva Medveđe, zatim banjskih lečilišta i Rehabilitacionog centra u Sijarinskoj Banji, koji je već duže vreme na oku albanskog kapitala - navode Dveri.

On je objasnio da su telekomunikacije pregovaračka tema koja se vuče već pet godina, pa je EU odlučila da je dosta, jer je iznervirana što nema rezultata.

- To je deo poglavlja 35 koje jedino može da zakoči ceo proces ulaska Srbije u EU. S te strane je za Srbiju situacija ozbiljna, jer će se njen napredak ka EU meriti u novembru - ukazuje Janjić.
On kaže da se s pitanjem Kosova ubrzava i zbog borbe velikih sila za uticaj na Balkanu i straha Zapada da će Rusija pre njih "staviti šapu".

Sledi predaja teritorije Hrvatskoj

Bivši šef jugoslovenske diplomatije Živadin Jovanović kaže za "Vesti" da loša vest povodom srpske imovine na Kosovu nije nelogična, jer je sam Briselski sporazum bio ultimatum.

- Mnogo toga je iza kulisa, sve je bilo ultimativno, samo se građanima predstavljalo da je u interesu Srbije. Zato je javnost iznenađena, ali koliko smo videli ne i premijer - tumači Jovanović da je reč o opipavanju pulsa naroda i privikavanju javnosti na nešto što može da usledi.

On ukazuje da sada Srbija može dobro da razume suštinu pozicije SAD i EU. Kaže da to nema veze sa pohvalama srpskim vlastima da su faktor mira i ekonomskog razvoja u regionu, a sa čim je režim paradirao pred građanima.

- Ako prihvatimo ultimatum, uslediće i teži, poput uvođenja sankcija Rusiji, ustupka Hrvatskoj oko granice na Dunavu i daljeg rastakanja Srbije - zaključio je Jovanović.

POVEZANE VESTI

Petak 07.10.2016. 21:10
Briselski sporazum koji je Vučić POPISAO najveća je izdaja Srbije od Kosovskog boja do danas . Svaka priča o tome kako ova Vlast brani Kosovo je bezobrana i vređa zdrav razum .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online