Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.10.2016.
18:02
N. S. Preradović - Vesti A

Srbija lider u nezaposlenosti

Premijer Aleksandar Vučić stalno se diči pohvalama Međunarodnog monetarnog fonda o ekonomskom napretku Srbije. Stvari, ipak, stoje drugačije. Naša zemlja, nažalost, ima skroman ekonomski rast od 2,5 odsto, a lideri smo samo po stopi nezaposlenosti.

Reuters
Priče za laku noć: Aleksandar Vučić

Naime, MMF je objavio da će u grupi evropskih zemalja u razvoju i naprednih ekonomija manji ekonomski rast od Srbije ove godine imati samo Hrvatska i Mađarska. Najveći rast u regionu imaće Rumunija - pet odsto, a slede Turska sa 3,3 odsto, Poljska sa 3,1 odsto i Bugarska sa tri procenta. Hrvatski BDP, prema novoj prognozi MMF-a, porašće za 1,9, a mađarski za dva procenta.

Ono što posebno zabrinjava je to što Srbija predvodi po stopi nezaposlenosti koja je u većini zemalja regiona osetno manja, čak i tri puta u Poljskoj, Rumuniji i Mađarskoj.

U Srbiji će stopa nezaposlenosti, prema prognozi MMF-a, ove godine biti 18,6 odsto, naredne godine 18,7 odsto, dakle malo veća.

Ekonomista dr Ljubomir Madžar za "Vesti" kaže da ovi sumorni podaci pokazuju koliko Srbija loše stoji, a koliko vlast sprovodi propagandu o ružičastoj budućnosti.

- Srbija kao nerazvijena zemlja treba da ima privredni rast bar šest odsto, a mi nismo ni na pola puta. Stoga podgrejavanje priča o boljitku samo škodi, ali izgleda da svaka politička elita želi da bude voljena, i to u dugoj perspektivi - kaže dr Madžar.

Naime, prema njegovim rečima, premijer stalnim pričama o "boljem sutra utire sebi put ka dužoj vladavini".

Ekonomski analitičar Mijat Lakićević kaže da su nedavni rezultati Svetske banke pokazali da su ispred Srbije i Bosna i Hercegovina i Crna Gora po ekonomskom rastu.

- Jedino je Makedonija sa stopom od dva odsto bila ispod nas. Srbija nema značajnih investicija i to je razlog zbog čega ovoliko kaskamo za drugima - kaže Lakićević. Dijaspora samo za šišanje

Dijaspora samo za šišanje

- Doznake dijaspore su godinama hranile značajan broj građana Srbije, ali, nažalost, vlast nikad nije imala dovoljno sluha za naše dijasporce koji su želeli da investiraju u otadžbinu. Ne može svako da ode u Vladu i dobije subvencije, a lokalne vlasti naše ljude iz inostranstva vide samo kao ovce za šišanje. Zato i nema investicija od naših iz tuđine - kaže Lakićević.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online