Četvrtak 06.10.2016.
18:02
N. S. Preradović - Vesti

Srbija lider u nezaposlenosti

Reuters
Priče za laku noć: Aleksandar Vučić

Naime, MMF je objavio da će u grupi evropskih zemalja u razvoju i naprednih ekonomija manji ekonomski rast od Srbije ove godine imati samo Hrvatska i Mađarska. Najveći rast u regionu imaće Rumunija - pet odsto, a slede Turska sa 3,3 odsto, Poljska sa 3,1 odsto i Bugarska sa tri procenta. Hrvatski BDP, prema novoj prognozi MMF-a, porašće za 1,9, a mađarski za dva procenta.

Ono što posebno zabrinjava je to što Srbija predvodi po stopi nezaposlenosti koja je u većini zemalja regiona osetno manja, čak i tri puta u Poljskoj, Rumuniji i Mađarskoj.

U Srbiji će stopa nezaposlenosti, prema prognozi MMF-a, ove godine biti 18,6 odsto, naredne godine 18,7 odsto, dakle malo veća.

Ekonomista dr Ljubomir Madžar za "Vesti" kaže da ovi sumorni podaci pokazuju koliko Srbija loše stoji, a koliko vlast sprovodi propagandu o ružičastoj budućnosti.

- Srbija kao nerazvijena zemlja treba da ima privredni rast bar šest odsto, a mi nismo ni na pola puta. Stoga podgrejavanje priča o boljitku samo škodi, ali izgleda da svaka politička elita želi da bude voljena, i to u dugoj perspektivi - kaže dr Madžar.

Naime, prema njegovim rečima, premijer stalnim pričama o "boljem sutra utire sebi put ka dužoj vladavini".

Ekonomski analitičar Mijat Lakićević kaže da su nedavni rezultati Svetske banke pokazali da su ispred Srbije i Bosna i Hercegovina i Crna Gora po ekonomskom rastu.

- Jedino je Makedonija sa stopom od dva odsto bila ispod nas. Srbija nema značajnih investicija i to je razlog zbog čega ovoliko kaskamo za drugima - kaže Lakićević. Dijaspora samo za šišanje

Dijaspora samo za šišanje

- Doznake dijaspore su godinama hranile značajan broj građana Srbije, ali, nažalost, vlast nikad nije imala dovoljno sluha za naše dijasporce koji su želeli da investiraju u otadžbinu. Ne može svako da ode u Vladu i dobije subvencije, a lokalne vlasti naše ljude iz inostranstva vide samo kao ovce za šišanje. Zato i nema investicija od naših iz tuđine - kaže Lakićević.

2024 © - Vesti online