Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 06.10.2016.
08:14
Vestionline A

"Obama i Klintonova su probudili rusku agresiju"

Rusija će odigrati ogromnu ulogu u američkoj predizbornoj kampanji. Imaće ključni uticaj na ishod novembarskih predsedničkih izbora. I sve će se to, izgleda, (iz)događati samo u glavama dvojice kandidata za potpredsednika SAD.

Reuters
Republikanac osuo paljbu po Baraku i Hilari


Ubedljivo najviše reči dvojica rivala potrošila su na raspravu oko toga ko će se od njih, kad pobedi na izborima, agresivnije i odlučnije obračunati s Moskvom. Izmišljali su činjenice, zbijali šale, citirali nepostojeće ruske poslovice… Jedna od glavnih tema, razume se, bio je ruski predsednik Vladimir Putin. 

- Vi momci baš volite Rusiju? - upitao je Tim Kejn (ciljao je na Majka Pensa i Donalda Trampa), čime je svog suparnika prekinuo praktično u pola izlaganja, i pokrenuo „rusku lavinu“ koja je potrajala maltene do kraja emisije.

Tramp se uvlači rusima

- Pa šta sad hoćete, obojica ste rekli da je Vladimir Putin bolji lider nego naš predsednik! - nastavio je demokratski kandidat za potpredsednika SAD.

- Donald Tramp ne prestaje da hvali Putina. Jasno je da u Rusiji ima poslovne interese koji su povezani s njihovim predsednikom - nastavio je Kejn, uprkos tome što je Tramp u nedavnom TV duelu sa Hilari Klinton izjavio da nikada nije upoznao ruskog predsednika, i da nema nikakvih poslovnih veza s Rusijom.

Potencijalni budući potpredsednik Klintonove rekao je da je Putin "diktator, a ne lider“, i da onaj ko misli drugačije „ili nije pročitao rusku istoriju, ili nije pročitao Vladimira Putina na način na koji je to uspela Hilari Klinton“.

Doduše, priznao je da Vašington i Moskva moraju da sarađuju u mnogim pitanjima, i da postoje neke oblasti u kojima bi ta saradnja mogla nesmetano da se odvija. U jednom trenutku, razmena uvreda dvojice protivkandidata, povremeno „garnirana“ imenom i prezimenom ruskog predsednika, potrajala je čak 20 minuta.

Tenzija je malkice splasla tek kad su pomenute nejasnoće oko Trampovih poreskih prijava. ​Sve u svemu, mora se priznati da je Majk Pens, republikanac, mnogo više vređao ruskog predsednika od demokrate Tima Kejna - koristio je rečnik ravan Trampovom.

- Taj mali siledžija, taj ruski lider, neće taj diktirati nikakve uslove Sjedinjenim Državama! - režao je Pens u kameru dok je govorio o Siriji.

- Mi moramo da u čitavu tu stvar uletimo, i to širokih ramena, kao pravi lideri, kao pravi Amerikanci! - rekao je on.

Povećati vojni budžet SAD-a

Pens je, kažu analitičari, odlično iskoristio priliku i tokom debate ponovio da se - kao i Tramp - zalaže za povećanje vojnog budžeta SAD.

Pomenuto „mišićavo američko liderstvo“ počinje od reorganizacije američkih oružanih snaga. - Rusi i Kinezi već ulažu ogroman novac u svoje armije - deklamovao je Pens, zaboravljajući da pomene da Sjedinjene Države imaju vojni budžet veći od zbirnog budžeta narednih pet zemalja na spisku, među kojima su i Rusija i Kina.

- Nikada, još od Drugog svetskog rata, nismo imali manje vojnika! - vajkao se republikanski potpredsednički kandidat.

Pens je izrazio i uverenje da SAD treba da budu spremne da napadnu sirijsku armiju ukoliko ona nastavi da bude deo, kako je rekao, "varvarizma koji se dešava u Alepu“. Njegov recept za vojno odvraćanje Rusije? Antiraketni štit u Poljskoj i Češkoj! Doduše, Hilari Klinton i Barak Obama su taj projekat stopirali 2009. godine, a pre toga je Vašington, zbog zabrinutosti zvanične Moskve, saopštio da sistem nije uperen protiv Ruske Federacije.

Majk Pens se tokom debate nije fokusirao samo na Vladimira Putina. Kritikovao je i Baraka Obamu i Hilari Klinton zbog toga što su, kako kaže, "pobudili rusku agresiju“.

- Glavni prioritet Hilari Klinton dok je bila na mestu državnog sekretara bio je da ’resetuje‘ Rusiju. E pa, nakon tog njenog ’resetovanja‘, Rusi su izvršili invaziju na Ukrajinu i zauzeli Krim! - vikao je Pens u kameru.

POVEZANE VESTI

Subota 08.10.2016. 20:54
Председник САД Барак Обама уверен је да кандидаткиња Демократске странке за његовог наследника Хилари Клинтон има снаге одговори на захтеве које та функција подразумева, упркос томе што јој је недавно дијагностикована упала плућа, саопштила је данас Бела кућа. Ништа у вези са здравственим стањем Клинтонове није утицало на уверење Обаме да је она најбоља особа у земљи да га наследи, нагласио је портпарол Беле куће Џош Ернест. Оценио је да је потпуно легитимно да Американци очекују да имају информације о здрављу својих председника, али није хтео да каже коју би медицинску документацију кандидати за председника САД требало да објављују, преноси АП. Ернест је, међутим, истакао да Обама повремено објављује саопштења свог лекара о свом здрављу, што је и чинио док је био кандидат за председника 2008. године. Указао је и да је Клинтон много путовала док је била државни секретар, као и да је радила прековремено. Клинтон је позлило у недељу на комеморацији поводом петнаестогодишњице од терорстичких напада на САД, зато што је дехидрирала а има и упалу плућа, саопштила је лекарка која ју је прегледала.
Četvrtak 06.10.2016. 10:51
Vojni budzet ne vredi nista ako je u drzavi lagano krenuo gradjanski rat!Ceo slobodoljubiv svet se raduje propast hazarskog carstva!
Subota 08.10.2016. 20:54
Њен портпарол Брајан Фалон истакао је раније данас да осим упале плућа, Клинтон нема других здравствених проблема, па се очекује да ће се средином недеље вратити предизборној турнеји, преноси Танјуг. Републикански кандидат на председничким изборима у САД Доналд Трамп изјавио је раније данас да је здравствено стање председничких кандидата важно питање у предизборној кампањи и најавио да ће ускоро објавити детаљне информације о свом здравственом стању, јавља Ројтерс.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online