Četvrtak 06.10.2016.
08:14
Vestionline

"Obama i Klintonova su probudili rusku agresiju"

Reuters
Republikanac osuo paljbu po Baraku i Hilari


Ubedljivo najviše reči dvojica rivala potrošila su na raspravu oko toga ko će se od njih, kad pobedi na izborima, agresivnije i odlučnije obračunati s Moskvom. Izmišljali su činjenice, zbijali šale, citirali nepostojeće ruske poslovice… Jedna od glavnih tema, razume se, bio je ruski predsednik Vladimir Putin. 

- Vi momci baš volite Rusiju? - upitao je Tim Kejn (ciljao je na Majka Pensa i Donalda Trampa), čime je svog suparnika prekinuo praktično u pola izlaganja, i pokrenuo „rusku lavinu“ koja je potrajala maltene do kraja emisije.

Tramp se uvlači rusima

- Pa šta sad hoćete, obojica ste rekli da je Vladimir Putin bolji lider nego naš predsednik! - nastavio je demokratski kandidat za potpredsednika SAD.

- Donald Tramp ne prestaje da hvali Putina. Jasno je da u Rusiji ima poslovne interese koji su povezani s njihovim predsednikom - nastavio je Kejn, uprkos tome što je Tramp u nedavnom TV duelu sa Hilari Klinton izjavio da nikada nije upoznao ruskog predsednika, i da nema nikakvih poslovnih veza s Rusijom.

Potencijalni budući potpredsednik Klintonove rekao je da je Putin "diktator, a ne lider“, i da onaj ko misli drugačije „ili nije pročitao rusku istoriju, ili nije pročitao Vladimira Putina na način na koji je to uspela Hilari Klinton“.

Doduše, priznao je da Vašington i Moskva moraju da sarađuju u mnogim pitanjima, i da postoje neke oblasti u kojima bi ta saradnja mogla nesmetano da se odvija. U jednom trenutku, razmena uvreda dvojice protivkandidata, povremeno „garnirana“ imenom i prezimenom ruskog predsednika, potrajala je čak 20 minuta.

Tenzija je malkice splasla tek kad su pomenute nejasnoće oko Trampovih poreskih prijava. ​Sve u svemu, mora se priznati da je Majk Pens, republikanac, mnogo više vređao ruskog predsednika od demokrate Tima Kejna - koristio je rečnik ravan Trampovom.

- Taj mali siledžija, taj ruski lider, neće taj diktirati nikakve uslove Sjedinjenim Državama! - režao je Pens u kameru dok je govorio o Siriji.

- Mi moramo da u čitavu tu stvar uletimo, i to širokih ramena, kao pravi lideri, kao pravi Amerikanci! - rekao je on.

Povećati vojni budžet SAD-a

Pens je, kažu analitičari, odlično iskoristio priliku i tokom debate ponovio da se - kao i Tramp - zalaže za povećanje vojnog budžeta SAD.

Pomenuto „mišićavo američko liderstvo“ počinje od reorganizacije američkih oružanih snaga. - Rusi i Kinezi već ulažu ogroman novac u svoje armije - deklamovao je Pens, zaboravljajući da pomene da Sjedinjene Države imaju vojni budžet veći od zbirnog budžeta narednih pet zemalja na spisku, među kojima su i Rusija i Kina.

- Nikada, još od Drugog svetskog rata, nismo imali manje vojnika! - vajkao se republikanski potpredsednički kandidat.

Pens je izrazio i uverenje da SAD treba da budu spremne da napadnu sirijsku armiju ukoliko ona nastavi da bude deo, kako je rekao, "varvarizma koji se dešava u Alepu“. Njegov recept za vojno odvraćanje Rusije? Antiraketni štit u Poljskoj i Češkoj! Doduše, Hilari Klinton i Barak Obama su taj projekat stopirali 2009. godine, a pre toga je Vašington, zbog zabrinutosti zvanične Moskve, saopštio da sistem nije uperen protiv Ruske Federacije.

Majk Pens se tokom debate nije fokusirao samo na Vladimira Putina. Kritikovao je i Baraka Obamu i Hilari Klinton zbog toga što su, kako kaže, "pobudili rusku agresiju“.

- Glavni prioritet Hilari Klinton dok je bila na mestu državnog sekretara bio je da ’resetuje‘ Rusiju. E pa, nakon tog njenog ’resetovanja‘, Rusi su izvršili invaziju na Ukrajinu i zauzeli Krim! - vikao je Pens u kameru.

2024 © - Vesti online