Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 26.09.2016.
00:11
D. Dekić - Vesti A

U Srbiji će se zaglaviti 10.000 migranata

Srbiji ozbiljno preti talas izbeglica i migranata, a bečki samit najviših državnih funkcionera zemalja pogođenih krizom ne samo da je završen bez ikakvog rešenja, već se pokazuje da svaka zemlja vodi svoju politiku, što je ozbiljna pretnja za Srbiju.

Reuters
Prazna priča: Propali samit u Beču

Zato, premijer Aleksandar Vučić koji je bio jedan od učesnika, nije naročito zadovoljan tom konferencijom, ali se to nije čulo od njega lično, već od šefa diplomatije Ivice Dačića i ministra policije Nebojše Stefanovića. Jasno je, kako ističe za "Vesti" pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Srbije Ivan Gerginov, da veliku migrantsku krizu ne može da rešava Srbija, već EU.

- Male države poput naše i Makedonije ne mogu da rešavaju ovako krupan problem. To je na EU koja za sada pravi samo pokušaje poput sporazuma sa Turskom - pojašnjava Gerginov.
On kaže da Srbiji probleme donosi zima jer će se troškovi oko migranata duplirati.

- U centrima je pod kompletnom brigom 4.200 i još blizu 1.000 u parkovima i hostelima. Protok nisu prekinule žice i zidovi koje neke članice EU podižu, a i pored svih napora policije i vojske na granicama, njihov učinak ne može biti 100 odsto i moguće je da brojka stigne i do 10.000 migranata - pojašnjava naš sagovornik.

Bečki samit je, prema rečima Dačića, bio samo puka potvrda da svaka zemlja EU ima svoj odnos prema migrantskoj krizi.

Orban merka Libiju

Premijer Mađarske Viktor Orban je predložio da EU postigne sa Egiptom sporazum sličan onom koji je već postigla sa Turskom.
- U Egiptu čeka 5,5 miliona migranata i, ukoliko ne bude sporazuma, možda nam usledi iznenađenje odatle - kazao je Orban i založio se za stabilnost u Libiji.
On smatra da bez stabilnosti nema ni šanse za stvaranje "džinovskog grada izbeglica" na libijskim obalama u koji bi, prema njegovom predlogu, bili vraćani ilegalni migranti kojima je cilj Evropa.

- Čuo sam se telefonom sa Vučićem i naveo mi je da će Srbija, ako dođe do ponovnog aktiviranja balkanske migrantske rute, morati da preduzima mere - kazao je Dačić i dodao da je premijer u Beču ponovio da neće graditi zidove na granicama, ali i da Srbija postaje žrtva nejedinstvene politike EU o migrantskoj krizi.

Srbija je, kaže Dačić, u nezgodnoj situaciji, jer su zemlje na severu Evrope sprečile prohodnost migrantima i izbeglicama. Nezadovoljan praznom pričom u Beču je i Nebojša Stefanović.
- Srbija je dobila najmanje novca od svih država u ovom delu Evrope. Nismo kukali, ali smo ukazali koliko je to malo i koliko Srbija čini i ulaže da kriza bude što manja - objasnio je on.

Kriza kao biznis

Nebojša Stefanović je objasnio da je traženo da se novac koji se dodeljuje ne daje samo nevladinom sektoru, zato što NVO ne učestvuje u upravljanju migrantskom krizom.
- Ne tražimo novac za neke kojima je to postao biznis. Za nas migrantska kriza nije biznis, tražimo novac za vojsku i policiju, državne organe koji učestvuju u upravljanju migrantskim centrima i zaštiti granice - naglasio je ministar.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.09.2016. 00:44
U Srbiji ima i previse izbjeglica iz Hrvatske. Tako da tih 10.000 treba poslati hrvatima pa neka se hebu sa njima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online