Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 20.09.2016.
17:46
Vestionline, Telegraf A

Jeremić uradio nešto što nije niko do sada

Britanski Telegraf je objavio analizu kandidata za generalnog sekretara UN, s posebnim osvrtom na plan koji je pripremio Vuk Jeremić.

Tanjug
Ukoliko ga izaberu predstoji mu težak posao: Vuk Jeremić

U tekstu se ističe da je sadašnji generalni sekretar UN Ban Ki-mun jedan od najgorih u istoriji i da pred njegovim naslednikom stoji težak posao.

Iako do sada nije bila u konkurenciji, navodi se da je bugarska diplomatkinja Kristalina Georgieva veliki kandidat za lidersko mesto, pošto postoji jaka želja da žena konačno sedne u fotelju generalnog sekretara UN.

Ipak, ocenjuje se da je bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić i dalje u samom vrhu liste kandidata. 

"Njegova vizija je da razdrma sklerotičnu organizaciju. Napravio je detaljnu političku platformu sa 53 definisana zadatka koje planira da implementira od prvog dana. Nijedan kandidat za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija nije to uradio pre. On je dinamičan, sposoban i zna sistem funkcionisanja  navodi "Telegraf". 

Njegov najjači konkurent je Portugalac Antonio Gutereš, koji je u svim dosadašnjim neformalnim izjašnjavanjima bio na prvoj poziciji. 

“On je visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice, njegov fokus je na novim globalnim pretnjama poput terorizma, organizovanog kriminala, krijumčarenja ljudi i epidemijama. Vodi se devizom “bolje sprečiti nego lečiti”, želi da se UN suoči sa poteškoćama koristeći principe mira i bezbednosti, održivi razvoj i okvire ljudskih prava. On je ekspert za izbegličko pitanje i ima sigurne ruke”, piše "Telegraf". 

U finišu izjašnjavanja u prvi plan je izašao i slovački šef diplomatije Miroslav Lajčak, koji se u poslednje dve runde plasirao između Gutereša i Jeremića. 

“Namera Lajčaka je da učini Ujedinjene nacije dinamičnom i transparentnom organizacijom. Trenutno je duboko uvučen u situaciju koja se događa u Evropskoj uniji posle odluke Velike Britanije da napusti zajednicu, pošto je njegova zemlja trenutno predsedavajuća. Visoko se rangirao na poslednjim nezvaničnim glasanjima”, ističe "Telegraf". 

"Njena želja je da ujedini sve u pokušajima da se uspostavi mir, održivost i dostojanstvo. Želi da se konflikti spreče, želi da udruži sve zemlje u radu protiv ekstremizma, da osnaži žene i da sprovede jako globalno liderstvo. Čini se da je prebliža Rusiji da bi mogla da stekne široku podršku u Savetu bezbednosti”, piše "Telegraf".

POVEZANE VESTI

Utorak 20.09.2016. 22:55
Gospodin Jeremić je u pravom smislu te reči Gospodin,ali i mlad ambiciozan i pametan i dinamian čovek,dali UN treba takav profil:da su oličenje onog što treba da budu:da.Ali UN više nisu mesto na kome se vodi politika ravnopravnosti vć politika sile bezumlja i ter,ora.Tu pamet ne pomaće već smo vandalski neprosvećeni duh.Želim Jeremiću uspeh,ali teško pored tolikog belosvetskog ol,oša.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online